Judecătorul Dumbravă bate la porţile CEDO Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Judecătorul Dumbravă bate la porţile CEDO

3045_dumb.gifJudecătorul mureşean Horatius Dumbravă, aşa cum promisese acum o jumătate de an, a formulat cerere de chemare în judecată a statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Dumbravă, alături de judecătorul Adrian Toni Neacşu, de la Tribunalul Vrancea, a reclamat faptul că nu i s-a respectat dreptul la un proces echitabil, i s-a încălcat liberul acces la justiţie, dreptul la o instanţă imparţială etc.
Magistratul mureşean, care activează în cadrul Curţii de Apel Târgu Mureş, a pornit acest veritabil război cu structurile îmbătrânite în comunism din Justiţia românească în iulie anul trecut când Curtea Constituţională, sesizată de către PSD şi PRM, a luat în dezbatere pachetul de legi privind reforma Justiţiei. Atunci, Dumbravă şi Neacşu au formulat cerere de intervenţie în procesul aflat pe rolul CC, cerere susţinută de alţi 129 de procurori şi judecători din întreaga ţară, susţinând că au interes legitim, deoarece proiectele de legi vizau activitatea de magistrat, cariera, drepturile şi obligaţiile judecătorilor şi procurorilor.
Curtea Constituţională nu numai că nu s-a pronunţat asupra cererii de intervenţie, dar nici măcar nu a luat în dezbatere cererea. "Curtea Constituţională trebuia, în opinia noastră, fie în cuprinsul Deciziei nr. 375/06 iulie 2005, fie chiar prin dispozitiv (printr-o eventuală dispoziţie de respingere ca inadmisibilă a cererii noastre) să hotărască dacă normele invocate de noi sunt compatibile cu natura procedurii jurisdicţionale în faţa Curţii Constituţionale", au apreciat cei doi judecători. În plus, deoarece legislaţia românească nu prevede o cale de atac împotriva unei decizii a Curţii Constituţionale, magistraţii au reclamat acum la CEDO şi faptul că li s-a refuzat dreptul la recurs.
Dumbravă atrage atenţia CEDO şi asupra unei alte probleme şi anume "dacă atât ca simpli particulari, dar mai ales ca şi judecători (parte a puterii judecătoreşti) aveam dreptul să ne adresăm "instanţei independente şi imparţiale" constituită de Curtea Constituţională", cum se consemnează în cererea de chemare în judecată trimisă la Strasbourg.
Chiar dacă acţiunea va fi un eşec, este interesant cum va soluţiona CEDO un caz care nu se regăseşte, din informaţiile noastre, în practica sa judiciară.

"Ne plângem că nu am avut parte de o instanţă imparţială, deoarece Curtea Constituţională nu a luat în considerare cererea noastră de intervenţie. Iar noi nu avem nici un remediu împotriva acestui lucru. Este o situaţie inedită pentru CEDO",
judecătorul Horatius Dumbravă

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE