Dobre bate POTECA de pe Valea Gurghiului Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

Dobre bate POTECA de pe Valea Gurghiului

3136_dobre.gif
Proiectul de revigorare economică a văii Gurghiului începe să prindă contur. La iniţiativa Prefecturii, autorităţile locale din patru localităţi – Hodac, Ibăneşti, Gurghiu şi Solovăstru – au înfiinţat Asociaţia Comunităţilor de pe Valea Gurghiului. Sâmbătă, cei patru primari de pe vale s-au întâlnit cu reprezentanţii Prefecturii, pentru a stabili direcţiile de acţiune. POTECA ar putea aduce în zonă gazul metan, apa curentă şi canalizarea. În luna iunie va fi organizat un Festival al Văii Gurghiului. Prefectura doreşte implicarea universităţilor "Petru Maior" şi "Babeş-Bolyai" în proiectele de dezvoltare a zonei.

Revigorarea economică a zonei văii Gurghiului, proiect lansat anul trecut sub numele de POTECA, a trecut în cel de-al doilea stadiu de dezvoltare, odată cu obţinerea personalităţii juridice de către Asociaţia Comunităţilor de pe Valea Gurghiului. Reprezentanţii Prefecturii Mureş au avut sâmbătă, la Liceul Silvic din Gurgiu, o întâlnire cu autorităţile locale din cele patru comune implicate în acest proiect – Hodac, Ibăneşti, Gurghiu şi Solovăstru -, la care au participat primarii, viceprimarii şi consilierii locali, întâlnire în cadrul căreia au fost discutate problemele – specifice, dar şi comune -, cu care se confruntă cele patru administraţii locale, în vederea elaborării unui proiect de dezvoltare zonală.
Potrivit prefectului Ciprian Dobre, promotorul acestui proiect, pentru succesul demersului este imperativă reabilitarea infrastructurii rutiere a zonei, dar şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. De altfel, Dobre le-a cerut celor patru primari ca până joi, când urmează să aibă loc o altă întâlnire, de data aceasta la Hodac, să completeze un tabel cuprinzând priorităţile şi problemele fiecărei comune, urmând ca, pe baza acestora, Comitetul director al Asociaţiei să elaboreze un plan de dezvoltare.
Pe lângă proiectele de extindere a reţelelor de apă, precum şi de realizare a celor de canalizare, care în prezent lipsesc, printre măsurile pe care le are în vedere Asociaţia sunt refacerea şi reabilitarea albiei râului Gurghiu, elaborarea unui studiu de prefezabilitate pentru introducerea gazului metan, precum şi identificarea unor puncte de interes turistic. Printre acestea, potrivit lui Dobre, un important potenţial de atragere în zonă a turiştilor îl au rezervaţia naturală de ghiocel marmorat – una din cele trei existente în întreaga lume -, nivelul concentraţie de ozon şi Poiana Narciselor. De asemenea, intenţiile Asociaţiei vizează exploatarea eficientă a staţiunii Lăpuşna, unde se are în vedere amenajarea unei pârtii de schi.
În proiectul de dezvoltare a Văii Gurghiului urmează să fie implicat, potrivit prefectului Ciprian Dobre, şi mediul universitar, urmând să fie lansate propuneri de asociere către universităţile "Petru Maior" şi "Babeş-Bolyai". Prin intermediul acestor parteneriate va fi construit un site web, dar se va lucra şi la alte proiecte. De asemenea, după modelul Festivalului Văii Mureşului, în a doua jumătate a lunii iunie se va încerca organizarea unui Festival al Văii Gurghiului, idee care are acceptul primarilor din zonă, a declarat Ciprian Dobre.

“Primul dintre imperativele în dezvoltarea zonei este să reabilităm reţeaua de drumuri, a căror stare este foarte proastă, dar şi canalizarea. Pentru că, în parte, fiecare dintre aceste patru comune are reţele de apă, pe care trebuie să le extindem, dar nu au canalizare. Noi vrem să legăm cele două proiecte şi, în acelaşi timp, să facem legătura cu Lăpuşna, care are un mare potenţial turistic".
Ciprian Dobre, prefect

Astăzi (ieri, n. red.) urmează să ne întâlnim cu consilierii ca să discutăm şi să vedem ce proiecte o să propunem noi, să vedem cu ce putem participa la cele comune şi ce e pe local. Numai pentru refacerea drumurilor comunale, spre exemplu, am avea nevoie de peste un milion de euro, bani care nu am cum să-i iau din bugetul local. Sper să-i putem aduce prin asociaţie, e singura soluţie.
Laurenţiu Boar, primar Gurghiu

Deocamdată proiectul acesta e ca un copil în faşă. Încă nu am stabilit nimic, rămâne să ne vedem joi, Comitetul Director, şi vom discuta ce facem în continuare. Dar consider că e un lucru bun, care ne va ajuta.

Ioan Niculici,
primar Hodac

Relu TĂTAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE