Vremea viticultorului Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Vremea viticultorului

3129_viti.gifViţa de vie are nevoie de îngrijiri pe tot parcursul anului. Ceea ce urmează a deveni un gustos bob de strugure şi un aromat pahar de vin necesită multă muncă, dăruire şi sacrificiu.

Dacă luna ianuarie este luna în care orice viticultor îşi cumpără materiale şi îngrăşăminte, februarie este luna în care începe munca propriu-zisă, muncă ce va continua până în decembrie. În această lună se execută controlul viabilităţii mugurilor şi a coardelor, se instalează spalierele în plantaţiile nou înfiinţate şi se verifică sistemul de susţinere al viilor pe rod.
* Luna lui Marte presupune mai multă muncă decât luna precedentă pentru că este timpul pentru dezgropatul butucilor, legatul cordelor, se pregăteşte terenul pentru noile plantaţii, se administrează îngrăşămintele minerale şi nu în ultimul rând, se fac tratamentele fito-sanitare recomandate pentru perioada de repaos.
* În aprilie se finalizează toate lucrările care au rămas nefăcute luna trecută.
* Mai este luna în care se administrează tratamentele împotriva manei şi a făinării, se execută afânarea superficială a solului şi administrarea îngrăşămintelor faziale şi se face ciupilitul lăstarilor înainte de înflorit iar dacă este necesar, se execută şi legarea acestora.
* Iunie este luna în care se execută primul copcit în viile tinere, se continuă efectuarea tratamentelor împotriva manei şi a făinării, se face primul copilit la 5-6 frunze. La strugurii pentru masă, se execută rărirea şi cizelarea infloreşcenţelor şi se face ierbicidarea pentru distrugerea buruienilor perene.
* Tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor se continuă şi în luna lui Cuptor. Tot atunci se culeg soiurile de struguri pentru masă.
* August este luna în care majoritatea lucrărilor se încheie şi are loc evaluarea recoltei. Şi se fac pregătiri pentru recoltarea şi prelucrarea strugurilor.
* În septembrie se începe recoltarea soiurilor albe. La două săptămâni de la recoltarea acestora se trece la soiurile roşii, iar după trei săptămâni la cele aromate.
* Luna octombrie este dedicată producerii vinului, administrării de îngrăşământ organic şi în funcţie de climă, are loc îngropatul viţelor.
* Ultimele două luni din an, noiembrie şi decembrie sunt caracterizate prin lucrări menite să protejeze viţa pe timpul iernii, se administrează gunoi de grajd în cazul în care fertilizarea nu s-a făcut la timp şi se fac arături adânci. (S.S.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE