Cu nãluci mari la ştiucã Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Cu nãluci mari la ştiucã

3179_hobby.gifChiar dacã pare greu de crezut, existã pescari care folosesc ca momealã pentru ştiucã nãluci "monstru", adicã foarte mari. Ce înseamnã acest lucru? Faptul cã în respectivele situaţii voblerele folosite pot ajunge şi la 30 de centimetri, cam de 5-6 ori mai mari decât cele obişnuite.

Acest tip de pescuit a pornit de la ideea cã pentru a putea prinde peşti mari e nevoie de nãluci pe mãsurã, mai ales în cazul ştiucilor. Dar dacã vorbim de caputuri mari, trebuie sã fim atenţi la toate detaliile. În primul rând, e vorba despre firul folosit. Acesta trebuie sã reziste la o solicitare de cel puţin de 35 de kilograme. E indicat firul multfilament, uşor de manevrat şi prompt în transmiterea mişcãrii imprimate de pescar.
Un alt element importat este struna de oţel, care trebuie sã fie rigidã. Astfel, aceasta va oferi o mai bunã acţiune a nãlucii.

Executarea lansãrilor

Existã mai multe tehnici de executare a lansãrilor. Poate cã nu ar fi rãu ca pentru începãtori sã oferim mai multe detalii legate de modul în care se pescuişte cu aceste nãluci. Prin urmare: lanseta ţinutã cu douã mâini (stânga jos, la baza lansetei, iar dreapta deasupra mulinetei), cu nãluca la aproximativ 50 de cm de vârful undiţei, trebuie înalţatã deaspura capului şi lãsatã pe spate deasupra umãrului drept. În acest timp trebuie sã deblocaţi firul de pe tambur şi sã-l ţineţi apãsând cu degetul mare pe lansetã. Lãsaţi lanseta pe spate, aproximativ 40 de centimetri apoi faceţi o mişcare rapidã înainte, trãgând imediat partea de jos a undiţei spre dumneavoastrã. Când lanseta este întreptatã cu vârful spre baltã daţi drumul la fir. Dacã mişcarea este prea puternicã, puteţi "frâna" lansarea firului blocându-l de tambur.
Dupa aterizarea nãlucii pe apã coborâţi garda mulintei, amorsând-o. Dacã folosiţi o nãlucã de adâncime, aşteptaţi ca aceasta sã coboare spre fundul apei şi abia apoi începeţi recuperarea.
Foarte imporant este ca în momentul lãnsãrii sã nu iasã firul de pe tambur mai repede decât se întinde urmând nãluca. În caz contrat va apãrea o încâlcealã a afirului pe care e greu de crezut cã o mai puteţi rezolva. Majoritatea mulinetelor moderne previn acest accident printr-un dispozitiv bazat pe magneţi. O astfel de mulinetã este utilã mai ales pentru începãtori.
Legat de tehnica recuperãrii ar fi multe de spus, dar adevãrata lecţie are loc practic, pe malul apei. Important este sã nu vã grãbiţi. Sã faceţi recuperarea încet, iar restul secretelor le învãţaţi din experienţã, pentru cã teoria ajutã foate puţin în acest caz. Totuşi, sã trecem în revistã câteva stiluri de recuperari.
Mulinarea simplã: este potrivitã voblerelor, rotativelor, la twistere şi twistere mari. În acest caz recuperarea se face la vitezã constantã cu mici pauze scurte şi uşoare accelerãri.
Mulinare în forţã: este utilã în cazul voblerelor flotante şi presupune mulinare rapidã pentru ca voblerul sã se scufunde, dupã care pescarul trebuie sã facã o pauzã, pemiţând nãlucii sã se ridice. Mişcarea se repetã de mai multe ori, astfel cã voblerul va coborî şi va urca permanent. Tehnica aceasta este folositã, în special, în apele de micã adâncime. Ştiuca poate ataca atât în momentele în care nãluca urcã, dar şi când aceasta coboarã.
Mulinare prin smucire: este o tehnicã dificilã, dar bunã. E nevoie de o lansetã cu un vârf rigid, pentru cã presupune mişcãri de smucire puternice înspre în-jos ale vârfului lansetei, urmatã de revenirea lansetei în pozitie orizontalã şi mulinare pentru a anula burta firului. Va urma o nouã smuciturã etc.
În ape reci şi adânci este indicatã recuperarea prin zvâcniri scurte şi mulinare foarte lentã.
Acestea ar fi câteva dintre tehnici, dar, aşa cum am mai spus, ce e mai greu se învaţã la "locul faptei". În numãrul urmãtor al rubricii vom prezenta câteva nãluci.

Florin MARCEL

Chifteluţe de şalãu
Durata de preparare: 45 min
Ingrediente:
150 gr. carne de peşte fiartã (şalãu sau cod), 1 felie franzelã, 1 linguriţã orez fiert, 1/4 ou, sare, 2 cartofi, 10 gr. unt, verdeaţã, 2 felii sfeclã, 1/2 roşie
Mod de preparare:
Carnea de peşte fiartã se desface cu grijã de pe oase şi se dã prin maşina de tocat împreunã cu felia de franzelã înmuiatã şi stoarsã. Se amestecã apoi cu orezul fiert, oul şi sarea, pânã se omogenizeazã. Se formeazã chifteluţe mici, care se fierb în aburi 15-20 minute, peste care se pun untul şi verdeaţa.
Observaţii:
Se servesc cu cartofii fierţi tãiaţi felii, sfeclã şi roşii ca salatã.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE