Frizeria Bolyai se închide Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 67 Vizualizări

Frizeria Bolyai se închide

7060_cap.gifCooperativa Igiena, una dintre cele mai vechi cooperative existente încă în Târgu-Mureş, riscă luna aceasta, să îşi piardă alte trei spaţii, pe care le are în chirie, din cauza retrocedării acestora. Spaţiile de pe strada Bolyai în care angajaţii cooperativei prestează servicii de coafură-frizerie şi foto au fost retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal care, în momentul de faţă, are pretenţii financiare inacceptabile pentru "bătrâna" Igiena.

Devenită proprietară, Epitrahia Reformată a făcut o actualizare a valorii chiriei pentru respectivele spaţii şi a cerut o mărire a acesteia de la 7 euro pe mp la 30 euro, adică cu mai mult de patru ori mai mare. Această acţiune, deşi perfect legală, nu poate fi în acelaşi timp şi morală deoarece va conduce la închiderea respectivelor activităţi ale cooperaţiei şi la disponibilizarea a nu mai puţin de 23 de angajaţi, mulţi dintre ei mai având foarte puţin până la vârsta de pensionare. Făcând o mică comparaţie, dacă pentru o frizerie, chiria se măreşte de patru ori atunci şi costurile serviciilor prestate ar trebui să crească proporţional, deci un simplu tuns ar putea ajunge acum la suma de 40 lei RON, sumă enormă pentru cetăţeanul de rând. Un oficial al cooperativei a declarat că, "dacă situaţia nu se schimbă, suntem într-o situaţie disperată deoarece chiria pe care va trebui să o plătim va transforma activităţile noastre în afaceri neprofitabile. Totuşi, eu sper să existe o rezolvare a problemei prin convingerea închiriatorului de a reduce suma la cel mult 15 euro pe mp". Mai mult, respectivele spaţii se află într-o avansată stare de degradare, având igrasie şi instalaţii de apă foarte vechi, fapt care nu justifică pretenţiile exagerate ale Eparhiei Reformate. Vechiul contract pe care SCM Igiena l-a avut cu Consiliul Local expiră în luna iunie a acestui an, dar din cauza Legii Retrocedărilor nu mai este valabil deoarece diferenţa dintre vechea chirie şi valoarea reală de pe piaţă este cu mult mai mare. Ultima speranţă pentru SCM Igiena de a îndulci puţin lucrurile, va fi întâlnirea de săptămâna viitoare atunci când reprezentanţi ai chiriaşilor din respectivele spaţii vor negocia cu trimişii Eparhiei Reformate din Ardeal care vor veni în Târgu-Mureş. Toţi cei afectaţi speră ca o instituţie cum este cea a Bisericii va înţelege situaţia, şi va acţiona conform spiritului pe care îl reprezintă, cel creştin.

"Nu pot să cred ce se întâmplă şi nici nu mi-am închipuit că se poate aşa ceva în cei 35 de ani de când lucrez în domeniu. Sunt sigură că dacă singura frizerie pentru copii din Târgu-Mureş se va închide cei mai mult afectaţi vor fi târgumureşenii. Avem clienţi care folosesc serviciile noastre de zeci de ani şi cred că ei vor fi enorm de dezamăgiţi dacă noi ne vom închide porţile", a declarat frizeriţa Elisabeta Hegedus.

"Ceea ce ni se cere acum este un preţ exorbitant, care nu reflectă în nici un mod realitatea deoarece acest spaţiu este vechi şi deteriorat. În plus, condiţiile pe care ni le oferă acest spaţiu nu respectă în nici un mod standardele europene care se cer acum, iar pentru a se renova vor trebui investiţi foarte mulţi bani. Având în vedere vechimea noastră în câmpul muncii, nu este normal ca să rămânem pe stradă acum când avem o vârstă la care nu ne mai angajează nimeni", a declarat frizeriţa Catalina Szabo.

"Mă aflu într-o situaţie disperată cu această mărire a chiriei deoarece sunt singură şi întreţin un copil aflat în clasa a XII-a şi nu ştiu cum o să mă descurc în cazul în care îmi voi pierde locul de muncă. Din cauza aceasta nu ştiu cum o să-mi câştig pâinea în viitor. Ar trebui totuşi să se încerce o mărire în mod treptat a chiriei şi nu dintr-o dată de patru ori mai mare, aşa cum se face acum", a declarat fotograful Eva Gall.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE