„A dat plictiseala în Alianţă” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

„A dat plictiseala în Alianţă”

7178_cap_.gifVicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Gheorghe Flutur, e convins de trăinicia unei viitoare alianţe PLD-PD. Fostul ministru al agriculturii a ajuns ieri în Târgu-Mureş, unde s-a întâlnit cu susţinătorii şi simpatizanţii mureşeni ai liberal-democraţilor. "E nevoie în anii ce vor urma de o guvernare care să aloce fonduri pentru dezvoltarea ţării, astfel să se poată ieşi din sărăcie. Pentru formarea acestui pol de dreapta nu exclud o colaborare şi cu PNŢCD", a declarat Flutur, în exclusivitate pentru Zi de Zi. Flutur a explicat că în momentul în care actuala conducere a PNL a ştiut că în 2008 expiră protocolul cu PD, unii dintre şefi au obosit. Scandalul "Biletul" va duce la inevitabila ruptură dintre PNL şi PD, a mai spus Flutur. "Tăriceanu şi-a pierdut şi ultima fărâmă de legitimitate şi trebuie să-şi dea demisia", a fost concluzia lui Flutur.

* Reporter: De ce credeţi că o viitoare alianţă între PD şi PLD va avea un "termen de garanţie"mai mare decât al Alianţei DA?

Gheorghe Flutur: Pentru că cei care vom porni la drum avem încredere unii în alţii, şi mai ales ştim că doar împreună vom putea reuşi ca o adevărată forţă de dreapta care să nu facă nici un cadou stângii. România are nevoie la conducere de un guvern de dreapta pentru că are de investit, (stânga întotdeauna risipeşte şi face cadouri) şi e nevoie în anii ce vor urma de o guvernare care să aloce fonduri pentru dezvoltarea ţării, astfel să se poată ieşi din sărăcie. Pentru formarea acestui pol de dreapta nu exclud o colaborare şi cu PNŢCD, dar ei mai întâi trebuie să-şi clarifice problemele interne ca mai târziu curentul pe care îl reprezintă să fie alături de noi.

* Rep: Ce înseamnă "construcţia politică pe termen lung" pe care o doriţi cu PD?
G.F. Pe termen nelimitat înseamnă o unitate care să nu aibă termen de expirare. În momentul în care actuala conducere a PNL a ştiut că în 2008 expiră protocolul unii dintre ei au obosit. A fost un prim orizont cu aderarea la Uniunea Europeană iar acum nu şi-au mai fixat un al doilea orizont. Neavând un alt obiectiv a dat plictiseala în ei. În momentul în care ai mereu teme şi obiective este altceva. Dacă ne amintim de perioada PSD după aderarea la NATO ei nu şi-au mai fixat un alt obiectiv şi treptat au pierdut alegerile.

* Reporter: Care sunt mijloacele păstrării identităţii doctrinare într-o alianţă cu PD?
G.F.: În primul rând un statut care să permită curentele de opinie şi care să elimine o posibilă măcinare a alianţei. Cum se vede şi în situaţia în care se află actuala alianţă, dacă îţi excluzi partenerul şi îl transformi într-un adversar doar din cauza unor divergenţe de opinie, rişti să distrugi buna colaborare. Eu cred că liberalismul va putea rezista atunci când vom putea păstra sub aceeaşi pălărie mai multe curente de opinie.

* Rep: Aţi vorbit la Craiova de o reformare a Alianţei DA prin înlocuirea PNL cu PLD. Cu ce este mai bun partidul care îl reprezentaţi faţă de PNL?
G.F.: Nu cred că ar mai trebui să mai vă dau un răspuns după ce a-ţi văzut zilele acestea la televiziuni. Ceea ce avem noi în plus sunt oameni performanţi cu credibilitate, care au făcut ceva în viaţa lor, care nu s-au ţinut de scaune când a fost vorba de principii şi care au renunţat la orice pentru proiectele liberale. Aceşti oameni pot fi primii garanţi ai acestei construcţii. În al doilea rând PNL-ul de astăzi duce o politică de supraveţuire folosind Alianţa DA ca o scară de incendiu pe care să se salveze unii oameni care s-au cocoţat în unele funcţii de conducere.

* Reporter: Există un plan concret de participare pe liste comune a PD-PLD la alegerile pentru Parlamentul European?
G.F.: În momentul acesta nu există nimic oficial pentru că trebuie să trecem de înscrierea legală a PLD. Noi am dori să avem aceste discuţii cu PD pe această temă şi până acum am dezbătut teme precum unitatea dreptei, înfiinţarea unei fundaţii, modul în care vom colabora între grupurile parlamentare şi mai ales despre modul în care vom elabora legi de interes comun.

* Rep: Cum comentaţi publicarea "biletului" trimis de primul ministru preşedintelui Traian Băsescu?
G.F.: Pentru mine acest eveniment înseamnă picătura care a umplut paharul Alianţei DA şi care va duce la inevitabila ruptură dintre PNL şi PD. Vinovatul în acest caz este fără îndoială cel care a trimis biletul şi nu cred că preşedintele Traian Băsescu poate fi acuzat de o ascundere a acestuia în interes propriu. Singurul motiv al publicării acestui bilet în acel moment a fost faptul că presiunile pe care premierul le face pentru grupul economic pe care îl reprezintă nu mai puteau fi îngăduite. Părerea mea este că prin acest scandal Tăriceanu şi-a pierdut şi ultima fărâmă de legitimitate şi trebuie să-şi dea demisia din funcţia pe care o ocupă. Încă o dată spun că Alianţa DA şi-a dat ultima suflare în momentul în care s-a făcut publică existenţa acestui bilet.

A consemnat Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE