Băsescu l-a refuzat pe Cioroianu Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Băsescu l-a refuzat pe Cioroianu

7456_basescu.gifPreşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că premierul Tăriceanu l-a informat în timpul unei convorbiri telefonice din această dimineaţă, că preşedintele Băsescu a refuzat în mod clar numirea lui Adrian Cioroianu la MAE.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a confirmat, marţi seara, că, în cursul aceleiaşi zile, a avut o convorbire telefonică cu premierul Tăriceanu, dar a spus că primul ministru nu a comunicat presei că în acea discuţie l-a informat şi despre refuzul preşedintelui de a-l accepta pe Adrian Cioroianu la Externe. "Într-adevăr, am avut o conversaţie telefonică cu domnul prim ministru", a spus Geoană adăugând însă că Tăriceanu nu i-a comunicat că "dialogul firesc" pe care cei doi l-au avut "va fi invocat în conferinţa de presă".

Pe de altă parte, liderul PSD s-a arătat surprins de faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a prezentat presei şi un alt subiect al discuţiei telefonice amintite. "Sunt surprins de faptul că nu a spus în conferinţă (primul ministru – n.red.) ceea ce m-a informat pe mine în conversaţia telefonică, anume că preşedintele Băsescu a refuzat în mod clar propunerea ca domnul Cioroianu să fie numit ministru de externe, conform propunerii peneliste", a mai spus Mircea Geoană.
Surse liberale au declarat, luni, pentru NewsIn că, înainte de şedinţa Biroului Politic Central al PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a consultat pe şeful statului cu privire la nominalizarea lui Cioroianu ca succesor al lui Mihai Răzvan Ungureanu, răspunsul fiind un semi-refuz din partea lui Traian Băsescu. Sursele citate au precizat că Băsescu i-ar fi transmis premierului că "nu crede că Adrian Cioroianu are experienţa politică necesară pentru a continua actuala linie de politică externă".
Atitudinea preşedintelui, interpretată de liberali ca fiind un semnal că Băsescu nu doreşte să semneze decretul de numire în funcţie a lui Cioroianu, a generat dezbaterii în rândul membrilor Biroului Politic Central al PNL. Liderii partidului au stat în cumpănă dacă să trimită Cotroceniului nominalizarea sau să aştepte restructuararea guvernamentală, aşa cum anunţase iniţial premierul Tăriceanu. În cele din urmă, conducerea PNL a optat pentru varianta de a-l pune pe Băsescu în faţa nominalizării, cu riscul de a genera un nou conflict cu Palatul Cotroceni. Liberalii au mai convenit ca, în cazul în care preşedintele nu va fi de acord cu Cioroianu, partidul îl va propune din nou, cu ocazia restructurării Executivului, care ar trebui să fie finalizată în termen de o lună.
PSD, deşi nu a comentat negativ această nominalizare, a sugerat că ar prefera ca Cioroianu să treacă prin Parlament, odată cu restructurarea Guvernlui. Astfel, preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a arătat luni, surprins că PNL a făcut propunerea pentru ocuparea postului de şef al diplomaţiei înainte de prezentarea în Parlament a unui Guvern restructurat, sugerând că PSD ar dori ca numirea lui Cioroianu să aibă loc odată cu restructurarea executivului.
"Nicio propunere de ministru nu poate să aibă loc până când cabinetul şi primul ministru nu se prezintă în faţa Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat. De aceea aşteptăm ca primul ministru să vină cu întregul pachet de propuneri de Guvern restructurat, de miniştri pe care decide să-i ţină sau să nu-i reţină în guvern, inclusiv doamna Macovei", a declarat Geoană, comentând propunerea PNL ca postul de ministru de externe să-i revină lui Adrian Cioroianu. Liderul PSD a spus că formaţiunea sa nu are nimic cu senatorul liberal şi a pledat ca restructurarea Guvernului să fie prioritară faţă de numirile individuale. "Putem discuta şi de domnul Cioroianu, de alţii, dar nu credem că această formulă peticită are şanse de izbândă", a apreciat liderul PSD. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE