Băsescu – vinovat pentru declaraţiile lui Voronin Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Băsescu – vinovat pentru declaraţiile lui Voronin

7504_Geoana.gifPreşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, la finalul Biroului Permanent Naţional al partidului, că afirmaţiile ostile la adresa României lansate de liderul moldovean Vladimir Voronin sunt consecinţa modului deficitar în care preşedintele Băsescu a gestionat relaţiile cu Republica Moldova
"De la vizitele relativ prieteneşti şi băutul de vin împreună între cei doi preşedinţi am ajuns la situaţia în care preşedintele Republicii Moldova lansează o campanie extrem de ostilă la adresa României. Este rezultatul modului extrem de puţin profesionist şi de periculos în care Traian Băsescu a gestionat relaţia cu Republica Moldova", a spus Geoană. Geoană a mai afirmat că declaraţiile lui Voronin reprezintă un gest "extrem de complicat şi greu de înţeles" şi că este clar faptul că, aşa cum reiese din declaraţiile sale, liderul de la Chişinău "a preluat tema moldovenismului".
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul agenţiei Moldpres că moldovenii din România nu au libertatea de a se declara de etnie moldovenească din simplul motiv că aceasta nu este menţionată în legislaţie, alături de celelalte etnii.
"În România, din păcate, lista etniilor permise (…) este strict limitată, toate minorităţile naţionale posibile sunt enumerate în legislaţie. Moldovenii printre acestea nu figurează. Şi aceasta, din câte înţeleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor şi a culturii lor în România", a declarat şeful statului de la Chişinău, adăugând că este o problemă care priveşte "circa zece milioane de persoane care locuiesc în Moldova românească".
Voronin, care s-a întâlnit vineri cu liderii comunităţii moldovenilor din România, declară că a vorbit cu aceştia în limba moldovenească. Deşi identică limbii române, Voronin consideră că este dreptul moldovenilor să îşi numească limba aşa cum doresc.
Voronin a spus că moldovenii din România speră că, după aderarea la Uniunea Europeană, "problema identităţii etnice va deveni (…) o problemă ce va ţine de exprimarea voinţei cetăţenilor şi nu de o politică impusă de sus".
Pentru a ajuta moldovenii din România, care nu beneficiază de acelaşi tratament "bun şi tolerant" oferit de Chişinău românilor din Republica Moldova, Voronin a anunţat înfiinţarea unei case de cultură moldoveneşti la Iaşi sau în alt oraş din vechea Moldovă.
Pe de altă parte, moldovenii din România au propus şi Voronin a acceptat ca autorităţile de la Chişinău să examineze facilitarea acordării cetăţeniei moldoveneşti membrilor comunităţii, pentru a-i atrage să se întoarcă în ţara de origine, dar şi pentru a le oferi un argument juridic în apărarea identităţii lor.
Întrebat dacă nu se teme că va fi acuzat de "revanşism statal", Vladimir Voronin a declarat că deşi poate regreta divizarea Moldovei şi faptul că majoritatea locuitorilor au rămas de partea cealaltă a Prutului, "în Europa modernă frontierele de stat nu pot şi nu trebuie să fie un obstacol pentru ca oamenii să-şi manifeste propria identitate naţională, pentru limitarea posibilităţilor lor de a-şi păstra şi a-şi dezvolta identitatea culturală şi lingvistică". (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE