Lista de la CEDO Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 33 Vizualizări

Lista de la CEDO

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, luni, numele celor cinci magistraţi care şi-au depus canditatura pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturile Omului (CEDO) până la data de 21 februarie.

Cei cinci magistraţi care candidează pentru CEDO sunt: Corneliu Bîrsan – profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, în prezent judecător la CEDO; Constantin Brânzan – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Gheorghe Buta – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Ionel Oteanu – avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi Tudor Pantâru – judecător internaţional la Misiunea ONU în Kosovo, Preşedinte al Camerei Speciale a Curţii Supreme din Kosovo, judecător internaţional la Curtea Constituţională din Bosnia Hertzegovina- Sarajevo.
Până la data de 15 martie trebuie înaintată o listă cu trei candidaţi desemnaţi de Guvernul României pentru această funcţie, informează CSM într-un comunicat remis luni Agenţiei NewsIn.
În acelaşi comunicat se mai precizează că desemnarea candidaţilor din partea României, pentru funcţia de judecător al Curţii se face de Guvern, la propunerea CSM, în urma audierii persoanelor propuse de membrii Consiliului din rândul juriştilor cu mare prestanţă morală şi civică, cu reputaţie profesională recunoscută. De asemenea, candidaţii trebuie avizaţi de Comisiile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Mandatul magistratului Corneliu Bîrsan la CEDO se va prelungi automat, pentru o perioadă de trei ani, în cazul intrării în vigoare, până la 31 octombrie, a Protocolului nr. 14 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (referitor la modificarea sistemului de control al Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale), se mai precizează în comunicatul CSM. Pentru intrarea în vigoare a acestui protocol este necesară ratificarea sa de către Duma de stat a Federaţiei Ruse.
Judecătorii de la CEDO sunt aleşi de Adunarea Parlamentară în numele fiecărei părţi contractante, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidaţi prezentaţi de înalta parte contractantă, care trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unor înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută. (News In)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE