Cat ai voie sa conduci Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Cat ai voie sa conduci

10962_tir.gifÎn cursul unei saptamâni, timpul total de lucru al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier poate fi de cel mult 48 de ore, stabileste o hotarâre aprobata în sedinta de ieri.
Durata maxima a timpului de lucru saptamânal poate fi prelungita pâna la maxim 60 de ore, cu conditia ca, pentru orice perioada de 4 luni consecutive, media timpului de lucru saptamânal sa nu depaseasca 48 de ore.
În cazul lucratorilor mobili care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii. Angajatorul va cere lucratorului mobil în cauza o evidenta în scris a timpului lucrat pentru alt/alti angajatori. Lucratorul mobil va furniza în scris aceasta informatie.
Persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier pot lucra cel mult 6 ore consecutive fara pauza. Timpul de lucru va fi întrerupt de pauze de cel putin 30 de minute, daca timpul total de lucru este de 6 pâna la 9 ore si, respectiv, de cel putin 45 de minute daca timpul total de lucru depaseste 9 ore. Pauzele pot fi împartite în perioade de minim 15 minute fiecare.
În cazul cursantilor si stagiarilor se aplica, în ceea ce priveste pauzele si perioadele de odihna, prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 561/2006 sau ale Acordului AETR, dupa caz. Timpul de munca zilnic nu va depasi 10 ore într-un interval de 24 de ore daca lucratorul mobil/conducatorul auto independent efectueaza munca de noapte. Munca de noapte se va compensa în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau conditiile generale negociate de partenerii sociali, astfel încât sa nu fie pusa în pericol siguranta rutiera. Nerespectarea prevederilor mentionate în actul normativ se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.000 de lei. Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal, ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute, agentul constatator facând mentiune în procesul-verbal despre aceasta posibilitate. Contraventiile prevazute în prezenta hotarâre se constata si se sanctioneaza de catre personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul Autoritatii Rutiere Române – ARR si de catre personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul Inspectiei Muncii, din subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse.

Hotarârea transpune integral prevederile aplicabile ale Directivei nr. 15/2002 completând cadrul normativ national în sensul unei protectii sociale crescute pentru persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier, introducând prevederi specifice ce vor avea ca efect inclusiv cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice. Autoritatea Rutiera Româna – A.R.R. urmeaza sa prezinte, la fiecare doi ani, un raport Comisiei Europene privind aplicarea Directivei 2002/15/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 martie 2002 privind organizarea timpului de lucru al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, indicând punctele de vedere ale partenerilor sociali. Raportul trebuie sa fie transmis Comisiei cel târziu pâna la data de 30 septembrie care urmeaza perioadei de doi ani la care face referire raportul.

(S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE