Noi reguli anti fumat Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

Noi reguli anti fumat

11115_fumat.gifGuvernul a aprobat în sedinta de joi o serie de modificari ale legislatiei referitoare la prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum si în ceea ce priveste publicitatea pentru aceasta categorie de produse.
Modificarile aduse au în vedere armonizarea legislatiei cu prevederile directivelor europene si limitarea efectelor pe care le are consumul de tutun asupra sanatatii publice, a afirmat ministrul Sanatatii si Familiei, Eugen Nicolaescu.
În acest sens, Executivul a aprobat o Ordonanta de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Ordonanta impune conditii mai restrictive pentru spatiile în care este permis fumatul. Potrivit noilor prevederi, începând cu 1 ianuarie 2009 în spatiile publice închise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, si care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
De la aceasta data, în restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. Localurile cu o suprafata mai mica de 100m² pot alege sa functioneze fie ca unitati în care se fumeaza, fie ca unitati în care nu se fumeaza. "Acest lucru trebuie adus la cunostinta publicului, prin panouri de afisare", a subliniat ministrul Sanatatii. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse între 2500 lei si 5000 de lei. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2009 se va interzice comercializarea produselor din tutun în incinta. in jurul spitalelor si unitatilor de învatamânt cu exceptia celor de învatamânt superior. Ministrul Nicolaescu a mai adaugat ca, de la 1 iulie 2008 vor fi introduse pictograme pe pachetele de tigari, iar de la 1 ianuarie 2009 se vor inscriptiona avertismente pe toate produsele din tutun. Un alt act normativ aprobat astazi de Guvern se refera la publicitatea si sponsorizarea produselor din tutun. Executivul a modificat printr-o Ordonanta, Legea nr. 457/2004, în vederea eliminarii prevederilor care permit, în mod direct sau indirect, promovarea consumului de tutun si a produselor din tutun în rândul copiilor, adolescentilor si tinerilor. Actul normativ clarifica unele dintre prevederile Legii nr. 457/2004 si introduce restrictii semnificative pentru publicitatea produselor din tutun sau a fumatului. "Intentia noastra este de a proteja copiii si adolescentii, în conditiile cresterii consumului produselor din tutun în rândul acestora", a afirmat ministrul Nicolaescu. Potrivit datelor statistice, majoritatea fumatorilor încep sa fumeze înainte de a împlini 20 de ani. În România, circa 35% dintre persoanele intre 15 si 24 ani sunt fumatoare. Actul normativ stabileste ca distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor si activitatilor destinate acestora sunt interzise. Aceste prevederi se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2009. Potrivit actului normativ, este interzisa publicitatea la produsele din tutun în presa scrisa si în orice alte publicatii si materiale tiparite, în salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.
De asemenea, este interzisa publicitatea realizata prin intermediul mesajelor inscriptionate pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport în comun, precum si pe cele exterioare ale oricarui mijloc de transport, precum si folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse decât cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse din tutun, cu exceptia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri, a declarat Nicolaescu. De asemenea, se interzice publicitatea pentru produsele din tutun realizata prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuita de jocuri, inclusiv cele destinate utilizarii pe calculator, sau jucarii care promoveaza fumatul sau în care este utilizata o marca de produs din tutun. Actul normativ actualizeaza si cuantumurile amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 457/2004. Astfel, distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.
Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activitatilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor si activitatilor care se desfasoara în unitatile medicale sau în unitatile de învatamânt medico-farmaceutic se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei. La data intrarii în vigoare a Ordonantei, se abroga OUG nr. 55/1999. (S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE