Sfintii lunii februarie (I) Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Sfintii lunii februarie (I)

11161_sfant.gif2 Februarie – Întâmpinarea Domnului
În a patruzecea zi de la Nasterea Pruncului Iisus, Preasfânta Maica Sa L-a dus pe Fiul sau la Templul din Ierusalim, respectând întru totul Legea lui Moise, dupa ce fusese taiat împrejur la opt zile, pentru a se legitima ca Mesia cel asteptat de poporul iudeu si adevarat descendent al profetului David. Fiul Lui Dumnezeu se supune Legii Vechi si se pregateste astfel sa o întregeasca cu Legea Noua, a Mântuirii omenirii prin Iubirea Dumnezeiasca. Pentru aceasta noua si mult asteptata lucrare de restaurare, Creatorul vine în lume nu ca un rege sau un împarat, ci ca un smerit si simplu om din popor, supus legilor iudaice pe care le respecta ca pe vointa Lui Dumnezeu ce trebuia împlinita desavârsit. A venit ca un model al celor multi, simplii si saraci, pentru a se adresa mai cu seama lor si a le deschide calea redobândirii cetateniei ceresti pierduta de Adam. Mesia era asteptat si de fariseii, carturarii si saducheii din sinedriu, dar nu ca un om simplu nascut într-o iesle din Betleem, ci ca pe un slavit împarat venit din ceruri pentru a împlini planurile de cucerire si de dominatie ale regatului iudaic, asa cum fusese pe vremea lui Solomon. Aceasta era nefericita si gresita dorinta a conducatorilor iudei, începând cu Ana si Caiafa. De aceea au refuzat sa-l recunoasca si sa-l accepte pe Hristos ca pe adevaratul Mesia, desi unii dintre ei, precum Nicodim, au recunoscut în El pe Împaratul împaratilor. Acea eroare continua pâna astazi cu grave si dureroase consecinte. si batrânul Simeon, preot al Templului din Ierusalim l-a recunoscut imediat si L-a luat în brate pe Prunc adresându-i cunoscuta fraza: "Ochii mei, Stapâne, au vazut mântuirea Ta pe care ai gatit-o pentru toate neamurile". Oare cine era Simeon? Sinaxarul Ortodox a rânduit sa lamureasca întrebarea asezându-i pomenirea chiar în ziua urmatoare a lunii februarie.
3 Februarie – Pomenirea Sfântului si Dreptului Simeo
Batrânul Simeon era preot în Ierusalim, neprihanit si drept înaintea Lui Dumnezeu. Pentru ca i se proorocise ca nu va muri pâna nu-L va vedea pe Iisus nascut din Fecioara Preacurata, îndemnat de Duhul Sfânt, Simeon s-a dus la templu atunci când Fecioara Maria si batrânul Iosif L-au adus pe Pruncul Iisus dupa cele patruzeci de zile de la nastere. Atunci L-a luat în brate rostind acea rugaciune profetica: "Acum slobozeste în pace pe robul Tau Stapâne, dupa cuvântul Tau, ca vazura ochii mei mântuirea Ta pe care ai gatit-o înaintea fetei tuturor popoarelor, Lumina spre descoperirea neamurilor, si slava poporului Tau Israel" (Lc. 22, 25-32). Batrânul Simeon fusese carturar vestit, ales între cei sapte zeci de întelepti chemati la Ierusalim de catre regele Ptolemeu ale II-lea Filadelful (285-246 î. Hr), sa traduca Biblia din ebraica în greaca, cunoscuta versiune Septuaginta, de la numarul traducatorilor. Acestia au fost asezati în sapte zeci de încaperi, traducând toti în acelasi timp acelasi text, fara a se continua daca nu era un acord general asupra textului tradus. Când au ajuns ei la proorocul Isaia, au tradus acel vestit pasaj mesianic: "Iata, fecioara va purta în pântece si va naste fiu si-L vor chema cu numele Emanuel" (Is. 7, 14) Aceasta era o evidenta proorocie a venirii Lui Mesia, pe care tânarul Simeon o deforma cu traducerea fireasca, dar falsa în acest context suprauman, zicând în loc de "fecioara" ("alma" în ebraica), cuvântul "tânara", adica "femeie tânara" ce poate naste, si nu "fecioara". Dar a doua zi dimineata gasea sters cuvântul "tânara", si înlocuit cu "fecioara". Aceasta s-a întâmplat de câteva ori, iar Simeon a crezut ca în timpul noptii, cineva schimba textul, pâna când a auzit un glas care i-a rostit: "Traducerea corecta este "fecioara", si daca nu crezi, n-ai sa mori pâna nu o vei vedea cu ochii tai pe aceea care va naste." Necredinta lui Simeon în proorocia lui Isaia i-a adus o pedeapsa binecuvântata de a trai peste trei sute de ani pâna la Nasterea Pruncului Emanuel din Fecioara Maria.
8 Februarie – Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat
Sfântul Teodor era mare comandant militar în armata romana în timpul împaratiei lui Licinius si guvernator al cetatii Heraclea. El si-a dispretuit tineretea, frumusetea, înaltul rang militar si onorurile cu care îl înconjura împaratul; toate acestea de dragul lui Hristos. Pentru credinta sa, Teodor a fost mai întâi biciuit cu sase sute de lovituri. Dupa aceea a fost înaltat pe o cruce si strapuns cu lanci. La sfârsit i s-a taiat capul. De ce? Pentru ca Sfântul Teodor îl iubea pe Hristos mai mult decât orice altceva în lume. Dispretuia idolatria de la curtea imperiala a lui Licinius. De aceea darâmase idolii de argint si de aur si împartise bucatile saracilor. Astfel a întors pe multi la credinta în Hristos si îi striga chiar si lui Licinius sa se lepede de idoli si sa creada în Hristos Dumnezeul Cel Viu. În timp ce era torturat, Sfântul Teodor spunea fara încetare: "Slava tie Doamne Dumnezeul meu, Slava tie!" Mucenicia lui s-a savârsit la 8 februarie în anul 319.
Pomenirea Sfîntului Prooroc Zaharia
Zaharia a fost al unsprezecelea dintre cei doisprezece prooroci mici, care împreuna cu Agheu l-au convins pe împaratul Zorobabel sa refaca Templul de la Ierusalim. Zaharia a proorocit intrarea slavita a lui Hristos în Ierusalim: "Iata împaratul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe mânzul asinei" (Zaharia 9: 9). El a mai proorocit si vânzarea lui Iuda, pentru treizeci de arginti: "si mi-au cântarit simbria mea, treizeci de arginti (Zaharia 11: 12); de asemenea, parasirea lui Hristos de catre apostolii Sai la ceasul Patimirii:"Bate-voi pastorul si se vor risipi oile turmei." Zaharia a murit în partea a doua a domniei lui Darius Istaspe, pe la anul 520 înainte de Hristos.
Alexandru Mihail NITA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE