Gradinita "Dumbrava Minunata" din Targu-Mures Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 509 Vizualizări

Gradinita "Dumbrava Minunata" din Targu-Mures

11286_gradinita.gifGradinita ascunsa de zgomotul strazii, avand o curte frumoasa undeva printre blocurile din cartierul Tudor Vladimirescu se numeste "Dumbrava Minunata." Directoarea gradinitei, Rozalia Goia isi aminteste: "In 1981 aici era un santier. Abia se terminase constructia cladirii, peretii erau goi, in curte era moloz… eu am semnat actul de receptie, e firesc sa ma identific cu gradinita." Pe vremea aceea gradinita se numea Gradinita cu program prelungit nr.21. "Erau peste 40 de gradinite in oras, aceasta era printre cele mai noi, totusi am primit numarul 21, caci toate erau numerotate potrivit obiceiului din epoca. In 2000 aveam in subordine 12 unitati prescolare, fiind centru de executie bugetar. Apoi din 2001 ne-am schimbat numele in mult mai sugestivul "Dumbrava Minunata", continua depanarea amintirilor directoarea Rozalia Goia. Din 2006 a ramas cu 3 structuri apartinatoare, Gradinita "Pitigoi", gradinita cu program normal nr. 21 de pe strada Banat si o gradinita ramasa pe lista de pe vremuri, din Mureseni sat, gradinita nr. 18. "Educatoarele coordonatoare raspund de aceste gradinite, rezolva problemele curente, urgente, iar la cele mari intervin altii cu mult mai multa putere…", continua firul amintirilor directoarea. "In anii 87-88 gradinita functiona cu peste 400 de copii. Pe unii ii duceau cu autobuzele din fata gradinitei la gradinita din Aleea Carpati sau la cea de pe strada Marasti, iar dupa program tot cu autobuzele ii aduceau inapoi ca sa fie preluati de parinti"-divulga ea din secretele functionarii gradinitei de pe vremuri.
In prezent gradinita functioneaza cu 6 grupe in 4 spatii cu cate doua educatoare fiecare. Metoda de predare numita "step by step" a fost introdusa din 1998. "Este o metoda de origine americana, invatatul si jocul sunt la un loc. Este o metoda apreciata de parinti, este o metoda de educare indreptata spre individ, prin care se incearca dezvoltarea bagajului nativ si cel dobandit.", ne explica directoarea prin.
Grupa Voinicel
Grupa micutilor de 3-4 ani se numeste Voinicel. Educatoarele Burbulea Doina si Filip Elena se ocupa de voinicei in schimbul de dimineata. Studenta de la Universitatea Petru Maior, numita "Teacher" Andreea, preda engleza celor mici. Grupa invata despre mijloacele de transport mai intai in romana apoi in engleza. Asezati pe scaunele, copiii sunt calatori si soferi pe rand, cu conditia sa spuna poezia "Soferul". Educatoarea Doina Burbulea declara "copiii trecand pe rand pe scaunul de sofer invata o multime de lucruri despre masini, sau despre tren dupa ce trec la urmatorul grup si alte mijloace de transport fara sa-si dea seama ca de fapt invata o poezie, isi dezvolta vocabularul si invata si lucruri folositoare jucandu-se." Cealalta educatoare Filip Elena se ocupa de un alt grup de copii, care invata despre trenuri. "Lenuta a venit dupa Revolutie la noi, si a ramas, spre deosebire de altele, care nu rezista pentru ca cei care nu iubesc copiii nu pot lucra eficient cu ei", a adaugat directoarea.
(vom continua)

Erika MARGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE