Avem sau nu nevoie de consultant fiscal? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

Avem sau nu nevoie de consultant fiscal?

11305_vosg.gifSe apropie termenul limita de depunere a declaratiei 101, "Declaratia privind impozitul pe profit", si în mod cert avem o dilema, avem sau nu nevoie de certificarea declaratiei de catre un consultant fiscal.
Astfel, în urma modificarilor aduse de OG nr. 47/ 2007, alineatul 5 al articolului 83 din Codul de procedura fiscala, stabileste ca "declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea". Acesta prevedere se refera la Declaratia privind impozitul pe profit (formularul 101), care trebuie depusa anual de catre persoanele juridice, pentru anul precedent. Pâna aici totul este cât se poate de clar, avem nevoie de o "semnatura", care de fapt e mai mult decât atât e o preluare a raspunderii sau de fapt o certificare a ei. În literatura de specialitate sau în statutul consultantului fiscal, certificarea este o notiune ce nu a fost expres legiferata.
Ne intrebam acum, au timp consultantii sa verifice în amanunt toate operatiunile cu implicatie fiscala din anul precedent într-un interval de timp atât de mic, câte firme platitoare de impozit pe profit sunt în judet?, câti consultanti fiscali avem?, raspunsul îl vom afla data viitoare. De ce? Pentru ca: Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu va amenda persoanele juridice care depun declaratiile fiscale anuale fara certificarea unui consultant fiscal. Obligativitatea a fost introdusa prin Ordonanta nr. 47/2007, însa Codul de procedura fiscala nu prevede sanctiuni contraventionale. Aceasta precizare a fost facuta în urma Circularei nr. 804168/ 2008, emisa la data 1 februarie si, mai mult, ANAF subliniaza ca nu exista prevederi în Codul de procedura fiscala, care sa vizeze sanctionarea contraventionala în cazul în care declaratia fiscala anuala nu va fi certificata de un consultant fiscal.
Totusi în cazul depunerii declaratiei fiscale anuale fara îndeplinirea obligatiei de certificare, contribuabilii vor primi o notificare din partea organului fiscal. Astfel, persoanele juridice vor fi informate ca nu au îndeplinit obligatia legala si ca trebuie sa se conformeze cu prevederile alin. 5 al art. 83 din Codului de procedura fiscala. Între timp, persoanele juridice ar putea scapa de aceasta obligativitate. Legea pentru aprobarea OG nr. 47/2007, în forma adoptata de Senat în luna noiembrie 2007, a eliminat obligativitatea certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale anuale. Legea se afla în lucru la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala. Concluzia, simpla: munciti, munciti, munciti, ca de platit tot ne va veni rândul!
Mircea MOLDOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE