Judetul Mures fara case memoriale? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 270 Vizualizări

Judetul Mures fara case memoriale?

11304_baciut.gifJudetul Mures este un judet cu o destul de vasta activitate culturala. Avem teatre, cinematografe, sali de concerte, muzee, in subordinea Consiliului Judetean existand zece institutii culturale care primesc fonduri de la buget, insa, se pare, ca dupa trecerea in nefiinta oamenii de cultura sunt dati uitarii complet. Daca in alte judete casele momoriale ale poetilor, prozatorilor, pictorilor care au disparut dintre noi sunt un motiv de mandrie locala, fiind amenajate corespunzator si incluse in circuitul turismului cultural, nu acelasi lucru se poate spune despre judetul nostru, dupa cum ne-a declarat prof. univ. Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Mures.
Reporter: Exista case memoriale in judetul Mures?
Nicolae Baciut: In judetul Mures nu exista o casa memoriala in sensul propriu zis al cuvantului. Exista doar la Sighisoara o singura casa memoriala N.D. Cocea, dar care nu are nici amenajarile si nici dotarile care sa o recomande printre obiectivele care ar putea interesa turismul cultural. In rest, nici un scriitor targumuresean de la Romulus Guga la Suto Andras, nu au amenajate case memoriale.
Reporter: Ce s-a intamplat cu casa memoriala a scriitorului Romulus Guga?
Nicolae Baciut: Prin anii 1994-1995 casa in care a locuit Romulus Guga (decedat in 1983) a fost pierduta prin restituire, vanduta apoi si devenita acum magazin alimentar. A ramas doar o placa memoriala pe aceasta cladire. De fapt la aceste placi memoriale se reduce marcarea unor biografii literare muresene. Din pacate, scriitorii mureseni disparuti – Serafim Duicu si Anton Cozma au locuit in apartamente de bloc, fireste improprii pentru amenajarea lor postuma ca si spatii memoriale.
Reporter: Uniunea Scriitorilor din Romania a lua vreo masura pentru a remedia aceasta situatie?
Nicolae Baciut: A exista o initiativa a Uniunii Scriitorilor din Romania de a finanta amplasarea de placi memoriale pe cladirile in care au trait si scris autori mureseni disparuti. Din pacate, actiunea nu s-a finalizat inca.
Reporter: Ce a realizat in acest sens institutia pe care o conduceti?
Nicolae Baciut: Prin initiativa mea ca director al Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural Mures, s-a reusit, in absenta unor spatii locative proprii, sa se dea unor scoli din oras numele unor autori mureseni contemporani: Gimnaziul de Stat "Romulus Guga" si Gimnaziul de Stat "Serafim Duicu". Un alt proiect prevedea infiintarea la Targu Mures a unui Muzeu al Literaturii in care sa fie amenajate spatii memoriale pentru scriitorii mureseni disparuti, cum exista intr-o mai mica masura in gimnaziile care le poarta numele. Un alt proiect vizeaza amenajarea in bulevardul Cetatii a unei alei a scriitorilor unde sa fie amplasate busturi ale unor scriitori ce si-au legat in vreun fel sau altul biografia de judetul nostru. Ce s-a reusit al fost realizarea unui bust a lui Romulus Guga la Gimnaziul care ii poarta numele si unul al lui Serafim Duicu care urmeaza sa fie dezvelit la Universitatea Dimitrie Cantemir.
Reporter: Ce solutii ar fi pentru remedierea situatiei?
Nicolae Baciut: Acolo unde mai exista case in care au locuit scriitori, cum este cazul casei de la Rastolita a lui Romulus Guga si casa de la Targu Mures a lui Suto Andras, o solutie ar fi achizitionarea lor din fonduri judetene sau locale sIi reintroducerea lor in circuitul turistic prin amenajarea lor ca si centre de cultura in care sa se desfasoare activitati literare, expozitii de carte, intalniri cu cititorii, etc. O alta solutie ar fi amenajarea in cadrul Muzeului Judetean sau a Palatului Culturii a unor spatii dedicate scriitorilor targumureseni disparuti, sau chiar a mult doritului Muzeu al Literaturii targumuresene.
A consemnat Claudia SAS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE