Psihologul va raspunde Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Psihologul va raspunde

p_8_1_13.jpg
Ai o problema care nu-ti da pace si careia vrei sa-i gasesti o solutie? Începând cu acest numar, în fiecare joi, cotidianul Zi de zi va ofera posibilitatea de a intra în contact, prin intermediul adresei de mail redactia@zi-de-zi.ro cu Ramona Pop, psiholog în cadrul Organizatiei “Salvati Copiii”, licentiata în psihologie si psihopedagogie speciala (2004), cu experienta în consilierea copiilor abuzati fizic, emotional si sexual. În prezent, se specializeaza ca terapeut pentru familie si cuplu în cadrul scolii de terapie a Asociatiei de Psihoterapie a Familiei si Cuplului din Iasi.

Sorin, 26 de ani, muncitor:
„Am o relatie de cinci luni, dintre care ultimele doua la distanta, deoarece sunt plecat la munca în strainatate. Problema e ca nu prea am încredere în prietena mea, care a împlinit recent 20 de ani… probabil si din cauza ca atunci când a devenit iubita mea avea un prieten pe care l-a parasit a doua zi. Cât timp am fost lânga ea totul a fost în regula, dar acum ma tem sa nu ramân de umplutura, mai ales ca prietena mea e o femeie foarte frumoasa, iar eu sunt departe de ea pentru înca zece luni. Ce îmi recomandati sa fac?”

Ramona Pop, psiholog:
„Sorin, ai o relatie foarta tânara care este deja pusa la încercare din cauza acestei distante care va desparte, pentru cel putin  înca zece luni de acum încolo. Statisticile spun ca cei care opteaza pentru o relatie la distanta sunt fie tinerii însuratei, care decid sa faca acest sacrificiu pentru o perioada scurta de timp si pentru o suma considerabila de bani, fie persoanele timide care gestioneaza o astfel de situatie mult mai usor si mai comod, apelând bineînteles la noile mijloace de comunicare, fie cei care escaladeaza scara promovarii profesionale. Sociologic vorbind, chiar noi suntem contemporani cu fenomenul migratiei fortei de munca, o goana dupa un trai mai bun, alimentata de nevoia fiecaruia dintre noi de a duce o viata cât mai satisfacatoare. Foarte sintetic spus, avantajul cel mai important al unei relatii la distanta ar fi libertatea (de a te concentra pe propria persoana, propria munca, etc.), pe când dezavantajele ar fi însingurarea, teama, nesiguranta, gelozia, anxietatea,  adica nelinistea si neîmplinirea sufleteasca.
Pe scurt relatia voastra are trei caracteristici importante: este slab consolidata datorita perioadei scurte de timp de când va cunoasteti, încrederea pare sa nu fie punctul vostru puternic si nu aveti nici o proiectie comuna în viitor. Cu toate acestea decizia de a pastra si întretine o relatie la distanta difera de la caz la caz si trebuie luata în cunostinta de cauza. Iata si câteva sugestii de care puteti tine cont pentru ca aceste zece luni sa treaca mai usor pentru voi.
Începeti prin a va defini parametrii relatiei voastre, adica la ce va asteptati unul de la celalalt si implicit de la acesta relatie. Este foarte bine ca stiti exact perioada pentru care veti fi despartiti pentru ca motiveaza reîntâlnirea si da sens temporal efortului pe care îl faceti. Totusi ai putea sa o întrebi daca ar fi dispusa sa te urmeze în cazul în care relatia devine mai serioasa decât este în momentul de fata. Apoi, în perioada în care esti plecat, indicat este sa comunicati în fiecare zi, sub diferite forme, important fiind sa va simtiti aproape unul pe altul în plan afectiv. Evitati categoric tentatia de a fi cicalitori, posesivi, gelosi, fara motive întemeiate. Faceti-va planuri de viitor, nu neaparat foarte marete dar categoric realizabile care sa va faca optimisti si sa va alimenteze speranta în zile mai bune, bineînteles împreuna.
Dupa cum vezi mijloacele de a face fata perioadei sunt chiar la voi. Totul se rezuma la o relatie echilibrata, fondata pe mai multa încredere reciproca, pe priceperea si vointa de a dori sa ramâneti împreuna. Atâta timp cât expectantele voastre sunt realiste si rezonabile, nu vad de ce o perioada de zece luni la distanta ar fi o durata de timp atât de lunga încât sa va pericliteze relatia.Va doresc rabdare, încredere si bineînteles multa dragoste!”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE