Lapte si oua in piete doar pentru taranii inregistrati
8 ianuarie 2009Potrivit unui ordin legislativ, aparut la sfarsitul anului trecut, toti producatorii, care intentioneaza sa-si valoricice produsele de origine animala, pentru vanzare directa, vor trebui sa fie nregistrati la directia sanitar veterinara. Pentru cei cu unitati de productie, procesare depozitare si comercializare, implicit punerea pe piata, de asemenea trebuie sa fie inregistrat.
Vanzarea directa implica furnizarea direct de la locul de productie, a produselor primare catre consumatorul final. “Producatorul direct trebuie sa fie inregistrat la directia sanitar veterinara, iar pentru acest lucru, nu este o mare sofisticare. El vine, face o cerere, iar noi ii spunem despre ce e vorba, si ce acte trebuie sa intocmeasca. Pentru valorificarea in piete, este obligatoriu sa aiba certificatul de producator, emis de catre primarie, trebuie sa aiba certificatul sanitar veterinar emis de catre medicul veterinar oficial, prin care se specifica ca produsul care urmeaza a fi valorificat, respectiv laptele, ouale sau carnea, provin de la animale sau pasari sanatoase”, ne-a declarat Ioan Rusu, directorul executiv DSVSA Mures
Amenzi pentru producatorii neinregistrati
Cantitatea mica pentru vanzarea directa, include laptele crud, intr-o cantitate mica, produsa de catre producatori. O persoana care are cateva vaci, poate sa-si valorifice o parte din lapte, cu vanzare directa. El poate sa o vanda catre vecin, sau poate sa o vanda in piete, conform cotei de lapte detinute. Mai poate valorifica vanat salbatec, pana la o unitate de vanat mare, si zece unitati de vanat mici, din cota de vanatoare alocata, precum si carne de pasare obtinuta in ferma proprie, cu pana la 2.000 de capete de pasari, sau pana la o mie de capete pe an, in cazul iepurilor. “Mai pot fi valorificate oua, provenite din ferme, de cel mult 50 de gaini. Daca omul respectiv are o exploatatie de gaini, nu i se permite sa vanda direct in piata, sau direct din ferma, decat de la cel mult 50 de gaini, astfel o persoana care are 50 de gaini, poate sa mearga in piata sa-si valorifice oale, verificate anterior de catre medicul veterinar din piata”, a precizat Ioan Rusu.
Actul normativ vine in sprijinul producatorilor particulari, astfel ca o parte din productia obtinuta, fie lapte, oua, sau carne, sa poata fi valorificata direct catre consumatorul final, nu numai prin unitati de vanzare cu amanuntul. Dar, lipsa inregistrarii producatorilor, poate duce la amezi, incepand cu luna februarie. “Producatorii pe care-i stim noi, in piete, care-si valorificau si pana acum o parte din lapte, sau oua, sunt deja inregistrati. Judetul Mures, nu intra intr-o lege care nu a fost aplicata pana acum. Noi am insistat ca producatorii particulari sa fie inregistrati, in special cei care-si valorifica produsele in piete”, a mentionat directorul DSVSA Mures.
Lasă un comentariu