Inregistrarea bovinelor, vitala pentru obtinerea subventiilor Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 22 Vizualizări

Inregistrarea bovinelor, vitala pentru obtinerea subventiilor

p_7_1_20.jpgIn aceasta perioada crescatorii de bovine trebuie sa-si verifice la medicul veterinar inregistrarea in registrul national al exploatatiilor, a animalelor care le detin in exploatatie. Termenul este 31 ianuarie si este foarte important ca pana la aceasta data sa mearga la medicul veterinar, sa vada daca bovinele pe care le detin, exista si la ce data sunt inregistrate. “Daca animalele  cumparate  anul trecut, nu sunt inregistrate pana la data de 31 ianuarie, 2009, nu pot beneficia in acest an de subventie. Iarasi depun cerere la APIA si iarasi animalele nu sunt inmatriculate pe persoana respectivea, pe exploatatie, pe CNP-ul lui si iarasi vin la APIA si se plimba de o mie de ori nu primesc banii. Este important ca fermierul sa mearga, deoarece medicul veterinar nu vine in fiecare exploatatie, el nu poate cara calculatorul in spate, sa verifice. In al doilea rand, nu el este beneficiarul subventiei, nu doctorul veterinar ia banii, ci fermierul respectiv primeste acesti bani”, ne-a declarat Radu Ungureanu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA.

Care sunt obligatiile crescatorilor?
In primul rand, fermierul are niste obligatii, care incepand cu 1 ianuarie 2007, data aderarii la UE, sunt foarte stricte, la cumpararea animalului, la radierea de pe vechiul proprietar, precum si la inmatricularea pe noul proprietar. “Daca este ordine in aceste sectiuni, din punct de vedere al subventiilor, totul merge foarte bine. Daca nu este ordine, nu vin banii si se pierd aceste fonduri din partea fermierilor, plus drumuri facute aiurea si timp pierdut”, a precizat Ungureanu.
Una din problemele fermierilor o reprezinta lipsa de informatie. Pana in 2007, s-a mers pe principiul lasa ca merge si asa, mai dau un cas, si  totul se rezolva. In alta ordine de idei, anumiti  proprietar de animale nu au invatat in cei 17 ani de la Revolutie ca au obligatii inainte de drepturi. “Nu in ultimul rand, fermierii trebuie sa invete ceea ce au de facut, trebuie sa se apropie de specialisti. In anul 2007, am avut 80 % din cereri, neeligibile, la plata in prima faza, iar in anul 2008, am avut doar 25 %. Deci lumea s-a invatat si as vrea ca in anul 2009, sa nu mai avem decat 5 %. A fost un impact brusc, in care multi au ramas pe dinafara, toti fermierii au avut de suferit prin pierderea acestor bani. Acestia sunt considerati bani pierduti de Romania, inclusiv la subventiile europene pe suprafata, platile compensatorii pe animale. Daca actele erau in regula, omul isi lua banii si era beneficiarul acestor fonduri”, a mentionat Ungureanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE