Avizul Natura 2000 eliberat de Agentia teritoriala pentru protecttia mediului Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Avizul Natura 2000 eliberat de Agentia teritoriala pentru protecttia mediului

p_5_3_03.jpg
In atentia investitorilor, procedura de obtinere a avizului Natura 2000, pentru finantari din programele europene s-a simplificat foarte mult. In luna noiembrie 2008, inca trebuiau intocmite documentatii complexe si avizul Natura 2000 se obtinea la Ministerul Mediului la Bucuresti si erau obligatorii pentru toate investitiile, atat pentru exploatatiile forestiere, cat si pentru culturile agricole.
Din noiembrie, avizele Natura 2000, sunt in responsabilitatea agentiilor teritoriale pentru protectia mediului. Nu mai trebuie intocmite acele documentatii complexe, pe baza documentatiei care era data pentru acordul de mediu, se poate obtine si avizul Natura 2000, daca proiectul respectiv nu prezinta suspiciuni ca ar putea afecta biodiversivitatea dintr-o anumita regiune. “De acum inainte, dupa modificarea legislatiei, cei care vor accesa fonduri structurale avizul Natura 2000 este obligatoriu doar in cazul anumitor investitii majore, indiferent din ce domeniu, iar pentru restul proiectelor, obtinerea acordului de mediu va inlocui, pentru proiecte mici si mijlocii, avizul Natura 2000”, a precizat Abran Peter, din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Mures.
Au existat si probleme, in ceea ce priveste investitiile care puteau sa afecteze integritatea retelei ecologice din cadrul Natura 2000, in zona Sighisoara, pe valea Stejareni, o investitie mare cu complex  hotelier si parc de distractii, intr-o faneata valoroasa. Dupa ce s-a cerut un studiu de impact, o evaluare adecvata asupra impactului asupra fiecarei specii de pasari si animale si habitate pentru care a fost desemnat programul Natura 2000, investitorul a plecat si a realizat investitia langa situl Natura 2000. “Noi nu suntem impotriva acestor investitii, dare ele trebuie sa se incadreze in activitatea traditionala, cu ajutorul careia s-a conservat natura. In primul rand comunitatile locale, trebuie sa sprijine  fermele de animale ecologice, care respecta regulile specifice, privind incarcatura de animale sau pasunatul. Avem un proiect momentan pentru zona Saschiz, pentru cresterea intensivea de oi si capre, care este eligibil, doar ca noi am conditionat ca animalele sa fie ingradite in jurul fermei, si nu pe pasune, astfel ca  ferma respectiva, cu peste 2000 de animale, a primit girul nostru”, a declarat Abran Peter.
In acest sens, se finanteaza foarte multe proiecte agroturistice, pensiuni, pe baza unor programe, de asemenea pentru utilaje pentru exploatari forestiere, utilaje pentru agricultura cu care se reduce impactul asupra naturii. In Natura 2000, se pastreaza aceleasi activitati de exploatari forestiere, pescuit, agricultura, vanatoare, turism, care au fost si inainte de ultima modificare legislativea,  cu specificatia ca activitatile trebuie sa mentina zona respectivea cu aceasi valoare, iar investitiile mari trebuie efectuate in afara siturilor Natura 2000.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE