Criza a scumpit produsele si materialele de construcţii Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

Criza a scumpit produsele si materialele de construcţii

p_7_2_21.jpgPretul cimentului s-a majorat cu 10-12% in acest an in plina criza economica, iar preţul celorlalte materialelor folosite în construcţii a fost influenţat de mai multi factori: costurile materiei prime şi ambalajelor, al energiei şi al manoperei, dar principala cauza a scumpirilor este cresterea monedei europene si rata inflaţiei anuale. In aceste conditii foarte multe firme de constructii de cladiri si lucrari sunt amenintate cu restructurari de personal sau chiar mai rau. Directorul Gigel Cazacu de la MIF SA Targu-Mures este unul dintre pesimistii din activitatea de constructii. ,,A crescut cu 25,7% pretul la cimentul pe care-l cumparam noi, daca in mai 2008 luam o tona de ciment la 365,33 de lei aceeasi cantitate, pe noua lista de preturi cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2009, apare la pretul de 459 de lei, fara TVA. Daca cu 10% creste pretul betoanelor va creste inevitabil si cel al locuintelor,, precizeaza Cazacu care spune ca se gandeste serios la disponibilizari de personal, din luna aprilie pentru ca in aceste conditii nu va mai fi rentabil sa isi continue activitatea  cu personal care numara 170 de angajati permanenti.
O alta firma de profil Adcom Service din Tarnaveni din cauza crizei economice si scumpirilor la materialele de constructii a inceput sa se profileze pe mobila. Azi mai vand doar materialele ce le-au mai ramas pe stoc din 2008: 25 de lei sacul de ciment la 50 de kg, sacul de var la 13 lei si glet-ul la 5 kg la 7 lei si la 10 kg la 12,5 lei. O mica majorare de pret a fost inregistrata si la Daw Benta Romania. „La tencuiala structurabila de import care azi variaza de la 250 de lei la 300 de lei la galeata in functie de nuanta iar la cea indigena de la 151 de lei + TVA pana la 220 de lei, iar la vopsele din import de la 100 pana la 210 lei”, a precizat Ovidiu Szabo, angajat la departamentul de vanzari.
Multi administratori de firme de constructii si producatoare de materiale de constructii se feresc sa vorbeasca, dar spun off the record ca ceea ce se regăseşte pe piaţă nu este preţul real care se găseşte la poarta fabricii. Este o piaţă liberă, a materialelor de constructii iar mulţi speculează acest lucru. Unii tac si profită de faptul că în ultimul timp cererea este foarte mare, profita ca nu există destulă producţie şi cresc la maxim preţul cimentului. Dar cu siguranta, preţul cimentului va fi influenţat şi în partea a doua a anului 2009 de costul de producţie, de costul energiei şi de cel al forţei de muncă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE