Eniko, viitoarea specialistă in industria alimentara Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Eniko, viitoarea specialistă in industria alimentara

p_6_32.jpg
Dacă ai sădit în suflet mireasma pâinii calde, mirosul pământului după o ploaie de vară, sau dacă poţi înţelege glasul pământului îmbiindu-te să te opreşti o clipă, să admiri şi să respiri aerul îmbălsămat de florile merilor, cireşilor sau caişilor şi să vezi Zeiţa Frumuseţii şi a Luminii primăvara, vino la Colegiul Agricol ”Traian Savulescu” din Targu Mures,  unde vei intalni dascali dornici sa se aplece asupra ta cu rabdarea si blandetea necesare pentru a sadi in sufletul elevului iubirea pentru natura, pentru viata, pentru frumos…
Eniko a raspuns chemarii
Invitatia de mai sus am preluat-o de pe siteul Colegiului, care prezinta atuurile acestei unitati scolare unde este eleva cea de a doua elita din aceasta saptamana, propusa pentru proiectul “Alege-ti elitele!” Semn ca Eniko a raspuns chemarii.
Cine este Eniko
O fata atat de simpla, si la vorba si la port, am putea spune parafrazand usor versurile eminescene. Se numeste Menyhart Eniko. “M-am nascut in 6 august 1990 in satul Beica de Jos, aflat langa muncipiul Reghin, intr-o familie modesta”, spune Eniko. Pare fragila, are vocea subtire de soprana, dar vorbeste cu seriozitatea si convingerea unui om care stie ce vrea si nu uita sa fie recunoscatoare pentru sustinerea parintilor si indrumarea profesorilor. Provine dintr-o familie stabila, unita, ambii parinti avand studii profesionale de specialitate in prelucrarea lemnului, iar sora mai mare, absolventa de studii superioare specialitatea istorie-engleza, este profesoara la Scoala Generala Chendu, judetul Mures. “Scoala generala am terminat-o cu rezultate foarte bune la scola din satul meu natal. Materiile mele preferate au fost si au ramas limba romana, biologia, desen, informatica”, isi aminteste Eniko.
Ce se invata la “Agricol”?
Dupa scoala generala Eniko a ajuns sa studieze la Colegiul Agricol “Traian Savulescu”, unde a intrat cu cea mai mare medie si “unde am gasit profilul care ma pasioneaza”, recunoaste Eniko si nu uita sa le multumeasca dirigintei si profesorilor ei “pentru ca m-au ajutat sa imi aleg acest drum in viata”. Incepand din clasa a IX-a Eniko si-a dovedit perseverenta, fiind mereu printre premiantii clasei, sociabilitatea si politetea stabilind relatii bune cu colegii si cu profesorii clasei de a lungul celor trei ani si jumatate care au trecut. “Materiile mele preferate fiind Controlul proceselor biochimice, Procese tehnologice, Romana si Biologie.

Viata de internist
“In anul scolar 2005 – 2006, una dintre elevele clasei a IX-a la specializarea „ Lucrator in morarit si panificatie”, Scoala de Arte si Meserii din Colegiul Agricol " Traian Savulescu"din Tg-Mures, era o fetita timida, linistita, cu privirea senina, pe nume Menyhart Eniko”, isi aminteste diriginta Olimpia Manisor. Si continua: “Venea din mediul rural, de la 50 de km de Targu Mures, ceea ce nu-i permitea decat o naveta saptamanala. De aceea Eniko a locuit si locuieste si in prezent in internatuil scolii noastre, intr- o camera impreuna cu inca trei fet, cu care se intelege foarte bine, in primul rand datorita personalitatii ei,” este de parere dirginta.
O zi din viata unui internist se decurge altfel decat pentru cei mai norocosi ai sortii. Desteptarea se da la ora sase, micul dejun se serveste peste o jum,atate de ora, la sapte incep cursurile si se termina dupa-masa la doua. Pranzul se serveste la cantina scolii dupa program. De la cantina Eniko se intoarce la internat unde participa la orele de meditatii de la trei jumate pana la sase jumate, “sub supravegherea doamnei pedagoga Ileana Iuga”, nu uita sa mai aminteasca o persoana care o ajuta in pregatirea ei.
In timpul liber citeste
Dupa orele de meditatie, Eniko are timp sa mearga la cumparaturi, sa asculte muzica sau sa mai revada lectiile care nu le-a aprofundat insdeajuns si “astept ziua urmatoare ca-mi iau programul de la inceput”, mentioneaza Eniko in stilul carcateristic al ardeleanului, ceva intre pasiune si resemnarea “daca trebe’ trebe!”Caci saptamana petrecuta in scoala si in internat difera de cea pe care o stiu cei care stau langa fusta mamei. Iar sfarsitul de saptamana inseamna revederea cu parintii. Dupa un drum destul de costisitor si obositor, Eniko ajunge in satul ei natal, langa parintii ei care “muncesc din greu incercand sa-mi ofere tot ce am nevoie” spune Eniko despre parintii ei pe care ii considera “prietenii ei adevarati”
Si avand ceva timp liber citeste ca orice tanara visatoare romane de dragoste si de aventuri, se distreaza urmaarind filme romantice sau comediile savuroase care ii plac foarte mult. Nu are o preferinta anume in ale muzicii pi asculta cui placere tot ce inseamna muzica de calitate.
Ce vrei sa te faci cand vei creste mare?
Avand o parere buna despre scoala romanesca, Eniko ar vrea sa urmeze o facultate tot din domeniul industriei alimentare si daca ar avea puterea sa faca o scoala moderna ar vrea sa fie o scoala cu reguli de ordine si disciplina mai bine puse la punct, copii bine educati care sa invete cu mai mult drag. Sau asa ceva. Peste zece ani ar trebui sa aiba un viitor asigurat cu un loc de munca si “familia la care visez”, recunoaste Eniko.

Evolutia scolara
Eleva a participat in fiecare an la olimpiadele scolare, la materiile de specialitate unde a obtinut rezultate bune. Anul scolar 2007-2008 a adus un salt calitativ in pregatirea lui Eniko. Sub indrumarea profesor inginer Rodica Nan a reusit sa urece o treapta in sus si sa ajunga la faza nationala a Olimpiadei de Specialitate care s-a desfa1surat la Tulcea, unde a aobtinut Mentiunea I la specializarea Industrie Alimentara. In aceasta perioada a crescut increderea ei in fortele proprii. Ambitioasa, comunicativa, constiincioasa, disciplinata, sincera, vesela sunt calitatile care i-au determinat pe colegii ei s-a aleaga responsabila comitetului de elevi a clasei in ultimii doi ani. In acesta calitate a reusit sa consolideze si sa formeze noi prietenii printre colegii de clasa, reusind sa-i mobilizeze la participarea la activitatile extracurriculare atat in clasa cat si in scoala. La care Eniko mai adauga si talentul de a suporta invidia unora cauzata de faptul ca ea invata bine. “In timpul liber le ofer ajutorul si elevilor din sat la teme si la referate, si merg la biserica.” Ce as mai avea de adaugat?

“Pe aceasta cale as vrea sa le multumesc domnului director Matei Dumitru, doamnei diriginte Olimpia Manisor care ma sustin pentru a avea rezultate bune si a-mi asigura un viitor. Si totodata as avea un sfat de dat tuturor elevilor: sa invete si sa asculte de parinti, sa nu uite de zicala ai carte, ai parte.”
Menyhart Eniko
clasa a XII -a Ruta Progresiva Industria Alimentara

Eniko este o persoana modesta, altruista, perseverenta.
Rezultatele deosebite obtinute la olimpiadele si concursurile scolare fac din eleva Menyhart Eniko un exemplu de urmat pentru colegii ei si pentru toti elevii scolii noastre.
prof. Olimpia Manisor, diriginta clasei a XII-a „ Tehnician in industria alimentara” – ruta progresiva

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE