Femeile muresene vor crearea unui Centru de Diagnostic Mamar Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Femeile muresene vor crearea unui Centru de Diagnostic Mamar

Grupul de Initiativa pentru Sanatatea Sanului Mures (GISSM) militeaza pentru initierea unui program national pentru asigurarea screening-ului mamografic al cancerului de san, dar si crearea unor comisii multidisciplinare judetene de diagnostic al cancerului de san.
GISSM s-a reunit sambata pentru a discuta despre principalele nevoi in domeniul sanatatii sanului in judetul Mures, printre care se numara constituirea unei comisii multidiscipinare judetene de diagnostic al cancerului de san, cresterea nivelului de constientizare asupra unei initiative locale de creare a unui Centru de Diagnostic Mamar, asigurarea de servicii de recuperare pentru femeile care au suferit operatii majore pentru cancerul de san, activitati de strangere de fonduri pentru achizitionarea unor tehnici moderne de diagnostic al cancerului, initierea unui program national pentru asigurarea screening-ului mamografic al cancerului de san, etc. Membrele grupului de initiativa au solicitat parerea si sprijinul persoanelor politice, in ideea de a realiza o petitie pentru deblocarea programului de screening de cancer de san la nivelul Ministerului Sanatatii. “Este vorba de a introduce in nomenclatorul terapeutic tratamentul postoperator si de recuperare, atat fiziologic cat si psihic. Cred ca este o chestiune care se poate rezolva la Ministerul Sanatatii si in Comisia de sanatate. Cred ca programul de screening mamar si dezideratul de a fi in sfarsit aplicat in Romania, respectiv de a fi continuat de unde a fost lasat de celalalt ministru al Sanatatii se va putea realiza si, cred ca nu vor exista adversari ai acestui proiect nici in Guvern si nici in Parlament. In ceea ce ma priveste, am sa acord suportul meu de care au nevoie cei de la asociatie pentru redactarea si parcurgerea pasilor care sunt necesari in acest demers”, a declarat Ciprian Dobre, presedintele PNL Mures.
Societatea Romana de Cancer Cluj a initiat anul trecut o petitie ce solicita schimbarea legislatiei in vigoare pentru a include in randul persoanelor cu grad de handicap si femeile supravietuitoare ale operatiei de cancer de san si care au nevoie de proteze gratuite. Presedinta Asociatiei Romane de Cancer Grupul Destine Comune, Stela Hanusz, a precizat ca in 2008 in judetul Mures erau 208 persoane bolnave de cancer neomamar, din care circa 70 au decedat. “Este greu de discutat despre preventia in cancerul de san pentru ca nu se cunoaste cauza. Dar informarea, constientizarea si schimbarea de mentalitate privind aceasta problema este foarte importanta si este un prim pas spre vindecare”, a spus Stela Hanusz.

Edemul limfatic, complicatie a operatiei
“Cazurile de edem limfatic apar rareori dupa operatia de cancer de san ca urmare a tratamentului oncologic, radioterapeutic sau chimioterapeutic. Acesta degradeaza enorm de mult atat calitatea vietii cat si starea de sanatate a persoanei, Suntem singurii din Romania care avem o persoana calificata pe acest tratament”, a explicat Stela Hanusz.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE