VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. 10 sfaturi de nota 10 oferite de Liana Conțiu, nutriționist dietetician Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 334 Vizualizări

VIDEO: ”Zi tot, cu Alex Toth!”. 10 sfaturi de nota 10 oferite de Liana Conțiu, nutriționist dietetician

Nutriționistul dietetician Liana Conțiu a participat miercuri, 1 mai, la emisiunea ”Zi tot, cu Alex Toth!”, realizată de către Alex Toth, redactorul șef al cotidianului Zi de Zi.


Prezentă în studioul Zi de Zi Live amenajat în proximitatea redacției cotidianului Zi de Zi, Liana Conțiu a transmis mai multe recomandări care vizează o alimentație corectă și sănătoasă.
Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, o sinteză a emisiunii care conține principalele 10 idei transmise de către nutriționistul dietetician Liana Conțiu:
Despre ideea de alimentație sănătoasă: ”Încerc să mă distanțez de ideea de sănătos sau nesănătos. Consider că nu există neaparat așa ceva. Există comportamente care ne ajută sau nu ne ajută. Așadar în perioada sărbătorilor, fie că sunt pascale, fie de Crăciun, fie că vorbim de o vacanță la all-inclusive, ar trebui să fim exact cum suntem și în restul anului. Așa că e ideal pentru o stare de bine să avem un echilibru.”
Despre colaborarea cu un nutriționist: ”Există planuri personalizate, există diete, dar trebuie să știți, colaborarea cu un nutriționist sub nicio formă nu înseamnă un schimb de idei de mese sau de planuri de mese, ci este mai degrabă o metodă de a educa, ca atunci când nu mai lucrează (pacientul – n.a.) cu un specialist să știe exact ce să aleagă, să îi placă ceea ce alege și în momentul în care există exagerări să știe că dacă sunt mult prea dese pot avea repercursiuni. Într-adevăr, dieta e foarte importantă, dar cumva e așa, un tot, trebuie să înțelegem că un stil de viață sănătos înseamnă și să se facă sport, mai ales sportul la copii și adolescenți, pe lângă a facilita un fizic sănătos dezvoltă partea emoțională, partea competitivă, are mult mai multe beneficii decât ne putem imagina.”
Despre începerea unei diete: ”Pentru a te menține angrenat în angajamentul pe care l-ai luat (la începerea unei diete – n.a.) este indicat să ai o abordare realistă a ceea ce poți tu face. Dacă ești o persoană extrem de dezechilibrată, mănânci foarte mult sau foarte rar, ești destul de selectiv cu mâncarea, atunci este bine să începi cu pași mici, să faci schimbări mici dar durabile, nu să adopți de luni o dietă drastică cu care nu te regăsești, care poate nu ți se aplică în programul tău de muncă, poate nu este aplicabilă în familia ta, pentru că și acesta e un aspect foarte important, este nevoie de sprijin. Așadar, să încerci să corectezi încet obiceiurile pe care le ai ca să ajungi într-o zonă mai bună, mai ideală.”
Despre numărul de mese principale de pe parcursul unei zile: ”Contează, bineînțeles, distanța dintre mese, pentru că noi nu doar mâncăm ceva, ci atunci când mâncăm tot organismul se pune în mișcare, toate sistemele de organe au ceva de făcut și atunci nu e bine să tot mâncăm la fiecare oră ceva. Cred că numărul de mese ar trebui stabilit în funcție de programul pe care îl are fiecare. Dacă te trezești la 5 dimineața și îți începi programul la 6 și ți-l termini pe la 10-11 este clar diferit, vei avea un program diferit față de un alt individ care își începe programul la 9 dimineața și poate și-l încheie la 1 noaptea. E în funcție foarte mult de cât stai treaz, de cât te păstrezi activ, de ce greutate ai, de ce probleme de sănătate ai, pentru că și asta e foarte important, de ce medicație ai. Să tragem o concluzie, e în funcție de ceea ce suntem noi. Dar cred că trei mese pentru un adult care face un pic de mișcare sunt potrivite.”
Despre gustările dintre mesele principale: ”Gustările, bineînțeles, ocazionale, e clar că ne mai lovim din când în când de o înghețată, de o prăjtură sau de altceva, și asta nu e nimic, nu e deloc o problemă atâta timp cât suntem conștienți de ea, ne bucurăm, și nu facem asta în fiecare zi.”
Despre consumarea a cel puțin un litru de apă zilnic: ”Aportul hidric este clar individual. Dar minimul acela de un litru să zicem că e o cantitate realistă. Apa face parte din toate procesele corpului nostru și atunci este bine să ne hidratăm. Pe de altă parte, dacă suntem însetați, deshidratați, putem aveam probleme, pot să apară durerile de cap, putem să fim slăbiți și asta ne dăunează activităților zilnice. Pe de altă parte, n-aș putea zice că confundăm foamea cu setea, dar e bine să bem apă atâta și să știm când avem nevoie să ne hidratăm.”
Despre postul intermitent: ”Nu sunt neaparat o fană a postului intermitent, deși s-au dovedit în studii clinic anumite beneficia, în alte studii au apărut niște aspecte mai puțin plăcute cum ar fi pierderea de masă musculară, care e foarte importantă pentru echilibrul organismului. Aș putea să zic că postul intermitent este bun persoanelor care vin deja cu o disciplină alimentară. Dacă vrei să ții post intermitent doar ca să scazi în greutate nu știu dacă e cea mai bună decizie.”
Despre utilizarea pastilelor de slăbit: ”Pastilele de slăbit sunt în general soluții promovate a fi minune, care te scapă de efortul de a face ceva pentru greutatea ta. Soluțiile astea minune pentru scădere în greutate sunt la fel de adevărate ca soluțiile minune de îmbogățire. Nu au nicio bază reală.”
Despre suplimente alimentare: ”Suplimentele alimentare sunt bune, pot avea o utilitate dacă există necesitatea. De ce iei suplimentele alimentare, de ce ai nevoie? Ce nu ți-a ieșit? Ți-ai făcut analizele? Ai vreo afecțiune la care pe lângă tratament te ajută și suplimentarea? E o discuție destul de amplă atunci când vine vorba de suplimente alimentare.”
Despre anumite combinații de mâncăruri: ”În mod normal, când vorbim de un organism care nu are probleme, nu are deficiențe, poți să combini orice cu orice. Pentru că anumite enzime, anumite substanțe sunt responsabile cu digestia să zicem a proteinelor, și altele sunt responsabile cu digestia carbohidraților. Organismul nostru dacă nu are niște probleme speciale de sănătate are capacitatea de a procesa orice combinație alimentară.”
(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE