Sandor, revoluţionarul împuşcat în cap în decembrie ‘89 Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Sandor, revoluţionarul împuşcat în cap în decembrie ‘89

11_cap.jpg
Mureşeanul Sandor Balla din Sâmbriaş, comuna Hodoşa, a fost împuşcat în cap şi în braţ în decembrie 1989, în ziua în care familia Ceauşescu decolase cu elicopterul de pe acoperişul sediului Comitetului Central al PCR. Sandor, pe vremea aceea militar în termen la UM 01210 Bucureşti, având doar şase trageri în poligon la activ, a fost trimis să păzească Televiziunea Română, unde a şi fost împuşcat la ora 1.30 cu două gloanţe, fiind unul din cei patru răniţi ai Companiei de Infanterie care primise ordin să apere Televiziunea de terorişti. ”Era o noapte de groază, mă aflam la parterul televiziunii când din parcul de vizavi am auzit câteva rafale de armă, două cartuşe m-au nimerit unul mi-a străpuns braţul iar celălalt mi-a intrat sub ochi, moment în care am căzut la pământ inconştient”, îşi aminteşte Sandor.

A rămas cu sechele

Acesta s-a trezit după câteva ore pe patul spitalului de Neurochirurghie, înconjurat de răniţi, unde a rămas până în 29 aprilie. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale fiind operat de doctorul Constantin Glazov, după care a fost clasat şi trimis în rezervă cu grad de sergent. În anul 1991, prin decretul 110, a fost distins de preşedintele Ion Iliescu cu titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 ”, în semn de preţuire a spiritului de sacrificiu manifestat în lupta pentru victorie în decembrie 1989.
Sandor Balla a rămas cu sechele motorii şi senzoriale accentuate şi i-a fost greu să se obişnuiască cu faptul că nu va mai fi un om întreg toată viaţa. Sandor mai caută răspunsuri şi după 21 de ani, de la acele evenimente pentru traumele suferite în toţi aceşti ani. I-au trebuit ani de zile să îşi accepte situaţia şi să îşi găsească o femeie care să îl înţeleagă şi să îl accepte aşa cum e, dar până la urmă Dumnezeu i-a scos-o în cale pe frumoasa Adriana Magdalena din Sovata care i-a jurat credinţă veşnică în urmă cu nouă ani. Soţia acestuia i-a dăruit un copil pe nume Francisc, care azi are patru ani.

Are o pensie de 1.700 de lei
În prezent, revoluţionarul are 41 de ani, este încadrat în gradul III de invaliditate, după ce comisia de expertiză medico-militară l-a diagnosticat cu surditate accentuată după traumatism prin împuşcare, paralizie facială stângă de tip periferic post traumatică sechelară, spasm al semifeţei stângi, hipoacuzie uşoară dreaptă şi deviaţie de sept nazal. Sandor este deţinătorul unui certificat de “Luptător rănit pentru Victoria Revoluţiei Române”, care îi face beneficarul drepturilor conferite de Legea 341/2004 care protejează recunoştinţa faţă de eroii martiri şi luptători. Până în 2010 a avut o pensie de 2.300 de lei, iar după tăierile lui Boc a ajuns să primească 1.700 de lei.
Se întreabă cine l-a împuşcat
La 21 de ani de la tragicul incident pentru Sandor rămâne un mare mister faptul că doctorii i-au spus că a fost împuşcat cu două gloanţe care după ce au fost analizate de specialişti, se pare aveau un calibru diferit de toate care se foloseau în aramata română până în acel moment. “Asta mă face şi acum să mă întreb totuşi oare cine a tras în mine la Revoluţia Română”, declară revoluţionarul. A trecut demult peste cârcotelile celor din jur şi nu uită să îi mulţumească lui Dumnezeu că l-a ţinut în viaţă. Azi este resemnat şi se bucură că are un motiv suficient de puternic să îşi regăsească farmecul vieţii. ”Mă simt binecuvântat de Dumnezeu că mai trăiesc şi alături de fiul meu simt că trăiesc o nouă viaţă. Mă bucur că pot alături de soţia mea să îl facem pe Francisc să simtă bucuriile copilăriei şi să îl creştem cum ştim noi mai bine să devină un om respectat şi util societăţii de mâine”, a precizat Sandor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE