Ce bani primesc “părinţii de 2011”? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Ce bani primesc “părinţii de 2011”?

12-1_06.jpg
Noile reguli privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se aplică de la 1 ianuarie. Persoanele în cauză se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.
Prevederile O.U.G. nr. 111 din• 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor •reglementează drepturile care se acordă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 ianuarie 2011. De la această dată, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri pot beneficia opţional trei tipuri de drepturi.

Cocediu plătit un an

Prima ofertă este: concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară. În acest caz, indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei dar nici mai mare de 3.400 lei. După ce copilul face un an, persoanele care au optat pentru acordarea concediului de un an, au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani.

Bani mai puţini pe doi ani

Concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, precum şi o indemnizaţie lunară, este varianta a doua disponbilă. În acest caz, indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.

Excepţie pentru trei ani

Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de trei ani, iar indemnizaţia aferentă se acordă în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. “Avem dosare înregistrate, în media celorlaţi ani, nu avem depuse plângeri. Cei care au nevoie de informaţii se pot adresa instituţiei, avem un consilier juridic ce îi poate ajuta de luni până vineri de la 8.30 la 16.30. Există şi o adresă de mail le putem răspunde părinţilor şi pe internet (ajps_ms@yahoo.com , ajps_ms@prestatiisociale.ro, n.r.)”, a declarat Viorel Cristian Răduţ, directorul AJPS Mureş.

Durata de acordare a concediului se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept. Pe perioada suprapunerii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. Cuantumul indemnizaţiilor lunare se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, cuantumul alocaţiei de stat, se stabileşte la 200 lei.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară, obţin venituri supuse impozitului, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE