Părinţii copiilor cu autism cer ajutor din partea statului Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 89 Vizualizări

Părinţii copiilor cu autism cer ajutor din partea statului

2-1_18.jpgViaţa alături de un copil cu autism poate fi foarte grea şi mulţi părinți îşi doresc o implicare mai mare a statului atât în ceea ce priveşte partea financiară cât şi dezvoltarea de servicii specializate pentru aceste persoane în mult mai multe locaţii.
Cristina Şerbănat este un dintre mamele tinere al cărui copil suferă de autism. Fetiţa ei, Larisa, are cinci ani şi a fost diagnosticată de la vârsta de trei ani cu autism. A fost o lovitură dură pentru părinţi, dar nu s-au dat bătuţi. Au încercat să aloce aproape tot timpul fetiţei şi să-i ofere servicii specializate pentru tratament la Fundaţia Alpha Transivană. ”Tot timpul trebuie să fim lângă ea. Acum mănâncă singură, înainte nu făcea lucrul ăsta. Are nevoie de pampers, de tratament medicamentos şi terapeutic, trebuie supravegheată permanent”, a început să spună mama Larisei. Deşi este alături de fiica ei mereu speră ca statul să vină cu mai multe servicii în ajutorul copiilor cu autişti. ”Este foarte greu cu un copil cu autism şi chiar dacă sunt legi şi sunt aprobate, statul nu oferă prea multe. De la stat primeste 91 lei din care nu poţi plăti tratamentul. Ar avea nevoie de serviciile unui psihopedagog dar acesta ar trebui plătit cu bani mulţi pe lună ca să facă terapia zilnica de opt ore”, a mai spus îndurerată Cristina Şerbănat.

Ar fi nevoie de mai multe servicii specializate

Crearea de servicii specializate în mai multe locaţii precum cele de la Fundaţia Alpha Transilvană ar scuti mulţi părinţi să străbată zilnic zeci de kilometri pentru a-şi aduce copilul bolnav la Fundaţie. Steluţa Căbuţ este mama unui băieţel de nouă ani, Mihai, care a fost diagnosticat cu autism atipic. De la vârsta de trei ani a copilului, zilnic fac naveta de la Cuci la TârguţMureş pentru ca băieţelul să urmeze un tratament specializat. ”Ca şi părinte este o luptă pe care trebuie să o duci în momentul când ai un copil cu dizabilităţi. Venim aici de la vârsta de trei ani şi îl transport zilnic de la o distanţă de 40 km, de la Cuci de lângă Luduş. Transportul bineînţeles că ne priveşte şi cheltuim mult cu el. Dacă ar fi ceva în zona Luduşului ar fi ceva mai bine. Ca şi părinte faci totul pentru copilul tău, dar imposibilul nu poţi să-l faci”, a mărturisit aproape plângând Steluţa Căbuţ. Singurul loc de muncă al femeii este alături de copilul său, încercând să lucreze cu el şi acasă metodele ABA şi PECS. În timp, copilul a făcut progrese, dar nu suficiente pentru a se putea integra într-o şcoală normală. ”Am reuşit să comunicăm prin pictograme foarte mult. Am zis că am fi mult mai departe dacă am avea un oarecare ajutor din partea statului. Nu s-ar putea integra în şcoala normală deoarece poate comunica doar vizual, nu şi receptiv. Poate că ne-am încadra în normalitate dacă restul ar înţelege problemele lui, dar cultura românului nu acceptă şi nu vrea acest lucru”, a mai spus mama lui Mihai.
Legea autismului a intrat în vigoare de la începutul acestui an, însă normele de aplicare nu încă nu sunt cunoscute. Părinţii speră ca o astfel de lege să reglementeze crearea de noi servicii specializate, dar şi decontarea tratamentelor terapeutice la psihopedagog.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE