Iluminat public la standarde europene la Sighişoara Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

Iluminat public la standarde europene la Sighişoara

2_62.jpg
În cursul anului 2010, municipalitatea din Sighişoara a început derularea a cinci proiecte din fonduri europene cu o valoare totală de 3.310.943 lei şi peste 1.000.000 de euro. Potrivit raportului pe anul 2010 întocmit de primarul municipiului, Dorin Dăneşan, cele cinci proiecte vizează atât modernizarea infrastructurii din oraş cât şi îmbunătăţirea serviciilor publice.

273.000 lei pentru îmbunătăţirea serviciilor publice

Proiectul „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate de către Primăria Sighişoara prin implementarea unui sistem informatic de registratură electronică şi gestiune documente” este finanţat în cadrul Programului Operaţional de Creştere a Capacităţii Administrative, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor ca Autoritate de Management şi are un buget de 273.436 lei, din care 98% sunt fonduri nerambursabile. „Principalele activităţi derulate în cadrul proiectului au fost achiziţionarea unui sistem informatic pentru o mai bună gestiune a documentelor, instruire în domeniul informatic, instruire tematică şi acţiuni de publicitate. Proiectul se află în ultima etapă de implementare şi se va finaliza la începutul lunii mai 2011”, precizează Dorin Dăneşan.

400.000 de euro pentru iluminatul zonelor istorice

Municipiul Sighişoara este partener în proiectul „FOS – Lighting Designers for Historic Urban Landscapes” (Proiectanţi în iluminat pentru zone urbane istorice), al cărui lider este municipalitatea din Corfu (Grecia). Proiectul este finanţat în cadrul Programului Cultura 2007 – 2013 şi are un buget total de 400.000 euro, din care 50% sunt fonduri nerambursabile. Municipiul Sighişoara a avut alocat în acest proiect 50.000 de euro. Proiectul şi-a propus să reunească proiectanţi în iluminat şi actori cheie pentru patrimoniul construit, din patru centre istorice: Corfu (Grecia), Graz (Austria), Sevilia (Spania) şi Sighişoara. De asemenea, au fost şi patru asociaţii: Lyon (Franţa), Florenţa (Italia) Londra (Anglia) şi Frankfurt (Germania), precum şi UNESCO/ICOMOS (Consiliul Internţional pentru Site-uri şi Monumente) şi Asociaţia Profesională a Proiectanţilor în Iluminat. „În fiecare oraş s-a constituit un grup al proiectanţilor în iluminat, iar membrii acestora au participat atelierele de lucru organizate în oraşele partenere şi asociate. A fost realizat astfel un schimb de bune practici şi idei de îmbunătăţire a iluminatului arhitectural în zonele urbane. Fiecare grup de proiectanţi a realizat un proiect pentru un monument sau ansamblu de monumente din oraşul respectiv, care vor constitui portofoliul de proiecte prezentat la întâlnirea de închidere din martie 2011”, a explicitat Dăneşan.

Canalizarea nefinanţată cum ar trebui

Proiectul „Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în municipiul Sighişoara – zona Sighişoara” este finanţat în cadrul programului de dezvoltare a infrasructurii în spaţiul rural prin OG 7/2006. Lucrările la reţeaua de canalizare au început în anul 2009, dar nu au putut fi continuate în 2010 deoarece au fost acordate următoarele tranşe de finanţare guvernamentală. Proiectul are un buget total de 3.037.507 lei, din care 2.885.632 lei finanţare nerambursabilă. Până în prezent a fost acordată o finanţare de 414.420 lei.

1.000.000 euro pentru un oraş mai curat

În anul 2010 Consiliul Local al Municipiului Sighişoara împreună cu Consiliile Locale ale comunelor Albeşti şi Vânători au continuat implementarea proiectului “Un oraş mai curat pentru noi şi cei care vor veni”, vizând astfel îmbunătăţirea gestionării deşeurilor menajere în zona Sighişoara, oraş turistic aflat în patrimoniul mondial. “Proiectul, finanţat cu 1 milion de euro nerambursabili din fonduri PHARE 2006, a derulat activităţi ce au avut ca rezultat construcţia unei instalaţii de sortare moderne pentru deşeurile menajere nepericuloase, achiziţia de utilaje de transport specifice staţiei, instruirea şi angajarea de personal din rândul şomerilor, informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la rolul şi importanţa fiecăruia în menţinerea curăţeniei oraşului. Recepţia la terminarea lucrărilor a avut loc în data de 1 noiembrie iar activitatea staţiei a fost preluată de SC ATT SRL”, a declarat Dorin Dăneşan.

Strategie tematică pentru zonele istorice urbane

Desfăşurat şi finanţat în cadrul Programului URBACT II, proiectul „HerO – Heritage as Opportunity” („Patrimoniul ca Oportunitate”) are ca scop înfiinţarea unei reţele tematice care să dezvolte strategii manageriale integrate, inovatoare şi durabile pentru zonele istorice urbane. Activităţile din acest program sunt finanţate din Fonduri Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regională), în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană al politicii de coeziune a Uniunii Europene, fiind activităţi de cooperare interregională. Astfel, obiectivul principal al Reţelei HerO este cel de a dezvolta împreună sisteme integrate de management a patrimoniului cultural şi de a le implementa la nivelul oraşelor partenere. “În momentul actual proiectul se află spre finalul etapei de implementare, pe parcursul căreia au avut loc şapte întâlniri al partenerilor de proiect, în următoarele oraşe din reţeaua HerO: Poitiers (Franţa), Graz (Austria), Liverpool (Regatul Unit al Marii Britanii), Valletta (Malta), Vilnius (Lituania), Lublin (Polonia) şi Napoli (Italia). La toate aceste întâlniri au fost prezenţi reprezentanţi ai municipiului Sighişoara, din echipa de implementare şi grupul de suport local al proiectului. Conferinţa finală a proiectului va avea loc în luna aprilie 2011 în Germania, la Regensburg, oraşul lider de proiect”, a precizat Dăneşan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE