„Călătorie în gimnaziu” lansat de Zilele Colegiului „Unirea” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

„Călătorie în gimnaziu” lansat de Zilele Colegiului „Unirea”

16_31.jpg
Teatrul 74 a fost, în data de 24 ianuarie 2011, gazda generoasă a unei inedite manifestări culturale desfăşurate sub semnul Zilelor Colegiului Unirea, Târgu-Mureş. Aici a fost lansat, într-o atmosferă festivă dar deosebit de caldă, albumul literar-plastic al elevilor clasei a V-a A de la C.N.Unirea, „Călătorie în gimnaziu”, lucrare coordonată de către prof. drd. Maria Cheţan., cu largul concurs al scriitorului Nicolae Băciuţ, Directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Mureş.
În deschiderea evenimentului au fost evocate de către elevi semnificaţiile majore ale actului istoric de la 24 ianuarie 1859: contextul istoric în care s-a înfăptuit Unirea, marile personalităţi unioniste în frunte cu Alexandru Ioan Cuza, reformele majore ale statului, precum şi ecourile acestui moment istoric pe plan european.
Demonstrându-şi pasiunea pentru frumos, elevii din clasa a V-a au încântat asistenţa prin cântece, dans şi recitări de poezii, făcându-se astfel trecerea spre aşteptatul moment al lansării de carte, copiii fiind nerăbdători să-şi vadă lucrările publicate. D-na prof. Maria Cheţan a explicat felul în care s-a conturat acest proiect, modul în care lucrările (literare şi plastice) ale elevilor au ajuns să fie strânse într-o carte, tot acest demers cognitiv fiind structurat în jurul ideii de călătorie şcolară, călătorie spre cunoaştere şi spre autocunoaştere în acelaşi timp.
Scriitorul Nicolae Băciuţ a apreciat talentul, candoarea şi naturaleţea copiilor, sfătuindu-i să „călătorească” mereu cu inima şi cu gândul, deoarece aşa cum un atlet îşi antrenează corpul pentru performanţă, aşa şi tânărul învăţăcel este dator cu un antrenament continuu al minţii şi al sufletului, pentru a avea succes, indiferent de drumul ce şi-l va alege în viaţă.
Profitând de faptul că un scriitor se afla în mijlocul lor, elevii i-au pus numeroase întrebări domnului Nicolae Băciuţ, dorind să afle câte cărţi a scris acesta, când a început să scrie, ce anume îl determină să creeze, când anume lucrează, de ce scrie… La prima vedere, întrebările păreau puerile, dar ascundeau un real interes pentru actul artistic şi pentru munca de creaţie în general, astfel încât scriitorul le-a tratat cu toată seriozitatea şi le-a dat tuturor răspunsuri detaliate, promiţându-le chiar…că va lăsa loc în rafturile bibliotecilor şi pentru viitoarele lor lucrări!
Uniţi în paginile unei cărţi, elevii din clasa a V-a A de la Colegiul Unirea au demonstrat că au multă imaginaţie, se ştiu bucura împreună şi chiar dacă au o mare diversitate de preocupări, ei sunt doritori de a explora lumea din jurul lor şi de a se autodescoperi în acest fel.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE