Bolnavii seropozitivi, din nou fără medicamente Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Bolnavii seropozitivi, din nou fără medicamente

2-1_21.jpg
Circa 12 beneficiari seropozitivi de la Asociaţia Benone din Târgu-Mureş nu şi-au mai primit în ultima perioadă tratamentul necesar cu antiretrovirale. Potrivit conducerii asociaţiei, persoanele infectate cu HIV/SIDA din judeţul Mureş au avut de suferit în acest an de pe urma lipsei fondurilor pentru medicamentele necesare. „În prezent avem pacienţi seropozitivi care şi-au întrerupt tratamentul din cauză că nu au o schemă completă. Ceea ce înseamnă că tratamentul acela nu-şi mai face efectul. Dimpotrivă. Sunt pacienţi care au primit tratamentul pe zece zile sau 20 de zile. Sunt care au întrerupt tratamentul. Până acuma avem 12 pacienţi care au zis că nu au deloc tratamente. Sunt beneficiari ai Asociaţiei Benone”, a declarat Maria Vereş, preşedinta Asociaţiei Benone. Aceasta a precizat că nu toţi pacienţii beneficiază de aceleaşi medicamente, ci fiecare are o schemă de tratament personalizată. O parte dintre pacienţi au întrerupt parţial tratamentul pentru că le lipsesc două sau trei dintre medicamente, sunt la care le lipsesc toate medicamentele, dar sunt şi cei care merg mai departe cu tratamentul dar riscă să facă rezistenţă. „Nu toţi furnizorii de medicamente sunt de acord să dea medicamentele pentru tratament înainte de a se plăti şi nu toţi pacienţii au acelaşi tratament. Sunt cei care iau medicamente de peste 15 ani şi, când întrerup tratamentul automat fac rezistenţă şi atunci ori îl pierdem, ori cheltuim mai mult” a mai spus Vereş. Situaţia este specifică începutului de an în România, a fost la fel şi anul trecut şi se datorează mai multor factori, în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Spitalul aşteaptă fila de buget

De două săptămâni, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş primeşte promisiuni de la Casa de Asigurări că vor primi fila de buget. În absenţa acesteia se face tot posibilul pentru ca pacienţii să urmeze tratamentul. „Cu două săptămâni în urmă am primit promisiuni că vom primi sumele necesare pentru aprovizionarea cu aceste medicamente. Încă nu am primit, dar deocamdată ne descurcăm din proviziile existente care încep să se sfârşească. Am sunat din nou la Casă şi ei ne-au asigurat că în cursul lunii ianuarie vor primi fila de buget. Noi am semnat contractele şi am pregătit comenzile pentru medicamente”, a asigurat dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş. În prezent spitalul asigură medicaţia necesară pentru 170 de seropozitivi.

Promisiuni de la Casa de Asigurări

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş spun că până la sfîrşitul lunii ianuarie ar trebui să sosească fila de buget. „Încă nu avem nici o prevedere până acuma de la Casa de Sănătate, ca buget. Ce s-a consumat până acuma s-a consumat din stocurile spitalelor. În mod normal până la sfârşitul lunii ar trebui să vină prevederea bugetară”, a declarat Manuel Butiulcă, purtătorul de cuvânt al CJAS Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE