Cancerul de col uterin, curabil dacă este depistat devreme Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 302 Vizualizări

Cancerul de col uterin, curabil dacă este depistat devreme

2-2-.jpg
Prezentarea anuală la medicul ginecolog creşte şansele de depistare în faze incipiente ale cancerului de col uterin precum şi şansele de vindecare.

În perioada 24-30 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Potrivit statisticilor, în România, anual, se înregistrează 2800 de cazuri noi de cancer de col uterin, care se finalizează în general cu o mortalitate destul de crescută, datorită lipsei de screening eficient, având anual 1500-1600 de decese pe an, ceea ce ne situează între primele locuri, în Europa, privind mortalitatea şi morbiditatea la această afecţiune. Totodată, cancerul de col uterin este apanajul femeilor cu vârste între 25-44 de ani.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a reglementat introducerea programului de screening de cancer de col uterin în Programul Naţional de Sănătate, urmând ca în cursul acestui an să fie reglementate normele de aplicare şi să demareze programul. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş consideră măsura benefică pentru populaţia de sex feminin şi doresc să participe la acest program de screening, având aparatura necesară pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunii. „Noi, spitalul, am dori să participăm la acest screening, având în vedere că avem necesarul de personal calificat şi aparatura necesară”, a declarat dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Un test Babeş Papanicolau previne cancerul de col uterin

Cel care ne poate semnaliza leziunile precanceroase şi chiar cancerul în stadiu incipient este testul Babeş Papanicolau.
„Ceea ce este important de reţinut pentru populaţia de sex feminin este că acest control periodic ar fi poate de bun augur, pe lângă examenul Babeş Papanicolau care poate semnaliza existenţa unei afecţiuni. Acesta va fi urmat de un examen colposcopic şi de o biopsie, care va duce în final la conduita terapeutică”, a declarat dr. Ovidiu Gîrbovan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Medicul a subliniat că şi utilizarea vaccinurilor împotriva Papiloma Virus, subtipurile 16 şi 18 care sunt mai frecvente în arealul nostru geografic, pot duce la scăderea incidenţei cancerului de col uterin.

Controlul ginecologic, indicat anual

Cu cât cancerul de col uterin este depistat în stadiu incipient, bolnava poate beneficia de un tratament eficient şi poate fi vorba chiar de vindecare. „Cu cât femeia se prezintă mai repede la medicul ginecolog sau la cabinetele de specialitate, cu atât are şanse mari să fie depistată leziunea în stadiu precoce şi atunci putem vorbi de vindecare. Cu cât stadiul leziunii este mai avansat, cu atât şansele de vindecare scad”, a mai spus dr. Gîrbovan.
De asemenea, acesta a sublinita că orice femeie ar trebui să ştie că odată pe an ar trebui să-şi facă un control ginecologic, urmat de examenul Papanicolau.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE