Daniel Olteanu: „Omorul trebuie să fie imprescriptibil!” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 92 Vizualizări

Daniel Olteanu: „Omorul trebuie să fie imprescriptibil!”

2-1_22.jpg
Procurorul Daniel Olteanu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, a declarat vineri, 27 ianuarie, că susţine iniţiativa deputatului PDL Sever Voinescu de modificare a Codului Penal care prevede eliminarea prescripţiei răspunderii penale şi a executării pedepsei în cazurile de omor sau alte infracţiuni care se soldează cu moartea victimei. Conform prevederilor legislative actuale, răspunderea penală pentru infracţiunile de omor se prescrie în termen de 15 ani.

Criminal prins după 20 de ani, iertat de lege
Un asemenea caz a fost înregistrat recent şi la Târgu-Mureş, în 2010, când deşi au identificat autorul unui omor comis în 1990, procurorii au trebuit să se recunoască învinşi tocmai de lege. „Am avut recent un caz, anul trecut, cu un omor din 1990 comis într-un apartament din Târgu-Mureş. Atunci autorul nu a putut fi găsit pentru că la faţa locului s-a găsit o amprentă digitală care a fost comparată cu cea a tuturor suspecţilor şi cu cea din anturajul victimei, însă nu se potrivea cu a nimănui şi ca atare nu s-a găsit autorul. În anii următori s-au mai făcut verificări. Abia după anul 2000 s-a implementat şi la noi baza de date cu amprente papilare, în sensul că orice persoană arestată sau reţinută era amprentată, iar amprentele se introduceau în această bază de date comparându-se cu cele neidentificate”, a afirmat Daniel Olteanu.
Astfel, în anul 2005 răspunderea penală s-a prescris, prin urmare nicio persoană nu mai putea fi cercetată şi condamnată pentru respectivul omor. „În 2010 un bărbat a fost arestat pentru un furt. În momentul în care i s-au introdus amprentele în baza de date, s-a descoperit că erau aceleaşi cu cele descoperite la faţa crimei, chiar pe obiectul cu care s-a comis fapta. Era o certitudine că el e autorul, neavând ce căuta în casa victimei, dar nu a putut fi tras la răspundere din punct de vedere penal. A comis un omor pentru care nu va fi sancţionat niciodată…”, a adăugat Daniel Olteanu.

Procurorii susţin modificarea Codului Penal
Potrivit acestuia, procurorii susţin iniţiativa deputatului PDL Sever Voinescu pentru modificarea Codului Penal, astfel încât omorurile şi alte infracţiuni grave să devină imprescriptibile. „Normal că suntem de acord, în condiţiile în care e vorba despre o infracţiune gravă, cum ar fi crimă sau viol, care lasă repercursiuni asupra victimei sau familiei acestora. Susţinem un asemenea proiect şi este firesc ca omorul să fie imprescriptibil. Avem şi acum omoruri cu autori necunoscuţi, de unde avem probe genetice. Acum se lucrează la o bază de date cu probe genetice şi e posibil ca autorii necunoscuţi să fie identificaţi”, a încheiat Daniel Olteanu.

Infracţiuni imprescriptibile:
– Propaganda pentru război;
– Răspândirea de ştiri tendenţioase sau alte manifestări în favoarea dezlănţuirii unui război;
– Distrugerea unor obiective şi însuşirea unor bunuri;
– Distrugerea clădirilor care servesc ca spitale şi depozite de materiale sanitare;
– Distrugerea unor valori culturale, monumente, muzee, opere literare şi manuscrise;
– Distrugerea unor arhive sau reproduceri ale bunurilor de mai sus.

„Dacă distrugi un tablou sau o copie în urmă cu 25 de ani, răspunzi penal şi azi, ceea ce nu se poate spune în cazul unui omor. După 15 ani criminalul ne poate râde în nas.”
Daniel Olteanu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE