250 de perechi au jucat în prima seară la Balul Însuraţilor Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 114 Vizualizări

250 de perechi au jucat în prima seară la Balul Însuraţilor

4_28.jpg
Cea de-a IV-a ediţie a balului dedicat însuraţilor a început sâmbătă, 5 februarie, organizat şi de astă dată de reghineanul Vasile Gliga. 250 de perechi, care s-au înscris la bal au respectat cele două cerinţe ale regulamentului de participare: să fie căsătoriţi şi să fie îmbrăcaţi în costum popular. Sâmbătă de la ora 18.00, perechile şi-au dat întâlnire la sala de bal a firmelor Gliga. Au venit însuraţii din Reghin, de pe Valea Gurghiului, Valea Mureşului, de la Hodac, din Ibăneşti, din Solovăstru, dar şi cupluri din Sovata, Baia Mare, Bucureşti şi chiar un cuplu de români stabiliţi în Madrid!
Pentru o seară, toţi au avut un lucru în comun: şi-au scos din lada de zestre costumele populare, pentru a juca şi a dansa româneşte până în zori!

Bal de două zile
Organizatorul evenimentului, Gliga Vasile, datorită numărului mare de solicitări din acest an, a decis ca Balul să ţină două zile! Deputatul a fost foarte mulţumit că toţi participanţii şi-au reprezentat cu cinste prin port, zona din care provin şi dansurile specifice comunei în care locuiesc. Prezentatorul balului a fost îndrăgitul om de televiziune Octavian Ursulescu, avându-l asistent pe Ilie Frandăş. Nu au lipsit expoziţiile cu vânzare de costume populare aduse de femeile din zonă, expoziţia cu lăzi de zestre, expoziţia de fotografie veche din regiuni folclorice diferite şi de icoane pe sticlă, semnate de artistul iconar Elena Costinaş. Anul acesta organizatorii au prezentat activitatea rapsodului popular Maria Crişan din Sânmihai care promovează folclorul direct de la sursă.

Cărţi despre folclor şi tradiţii
Participanţii la Balul Însuraţilor şi-au putut îmbogăţi biblioteca personală cu o serie de cărţi, scrise de autori din zona Reghinului despre folclorul, tradiţiile şi obiceiurile populare. Cea mai nouă apariţie a fost volumul de versuri “De păcate Lumea-i plină,” scrisă de rapsodul popular Cioba Cătălin din satul Nadăşa. Sorina Bloj scirer despre rapsod în prefaţa cărţii, că “Orice familie îşi doreşte un asemenea membru, orice sat îşi doreşte un asemenea fiu care pune o floare versificată şi rimată la urechea culturii naţionale.”

Oaspeţi de seamă
Doi invitaţi de seamă au întregit desfăşurătorul Balului: îndrăgitul interpret Nicolae Furdui Iancu şi moderatoarea de televiziune, Mihaela Tatu. Din program nu a lipsit nici prezentarea portului, a jocului specifice fiecărei comune, a cântăreţilor şi a rapsozilor populari, semn ca în judeţul Mureş încă se mai păstrează tradiţiile şi valorile din moşi-strămoşi. Singurul preot ortodox prezent la bal a fost Dimitrie Gherman alături de soţia sa Alina care a binecuvântat bucatele şi băutura, pentru că de pe masa balului nu au lipsit aperitivele şi bucatele tradiţionale. Au fost appreciate de meseni ciorba de perişoare, tocăniţa de ciuperci cu mămăliguţă, iar după ora 23.00 participanţii au putut gusta şi alte specialităţi tradiţionale, precum sarmale, găluşte, cu păsat, cârnaţi de casă, tobă, tocăniţă de porc, iahnie de fasole, jumeri, salată de beuf, salată de cartofi, paste făinoase, cartofi cu ceapă, smântână, măsline, hrean, ceapă roşie, porumb fiert, lapte de pasăre, fructe şi compot de mere. Iar ca şi meniul să fie complet mesenii s-au putut drege şi cu ţuică de casă sau vin marca Gliga, din podgoria familiei.
(Vom reveni cu încă patru pagini dedicate evenimentului în ediţia de mâine a cotidianului Zi de zi)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE