E.ON, furnizor integrat de energie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 203 Vizualizări

E.ON, furnizor integrat de energie

3_caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap.jpg
Conducerea grupului E.ON, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa energetică din România, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în incinta hotelului Crowne Plaza din Bucureşti, fuziunea activităţilor de vânzări de gaze naturale şi electricitate, aprobată în data de 2 noiembrie 2010 de către Adunările Generale ale Acţionarilor E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare.
Numele companiei nou înfiinţată este E.ON Energie România şi are următoarea structură a acţionariatului: E.ON România SRL (51%), Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (31,82%), Electrica SA (3,78%) şi Fondul Proprietatea SA (13,40%). Astfel, după doi ani de la demararea proiectului, E.ON devine şi din punct de vedere legal furnizor integrat de servicii energetice, deservind 20 de judeţe din România printre care şi Mureş.

Dezvoltarea portofoliului de clienţi, obiectiv principal

Potrivit directorului general al E.ON România, Frank Hajdinjak, obiectivele principale ale companiei sunt continuarea planurilor de consolidare a poziţiei E.ON pe piaţa de furnizare de energie din România prin dezvoltarea portofoliului de clienţi şi asigurarea securităţii furnizării de gaze naturale şi electricitate pentru consumatori. „Beneficiile fuziunii constau într-o poziţionare mai bună faţă de competitori şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea afacerii, îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dezvoltarea de noi produse adaptate nevoilor clienţilor, angajarea forţei comune de vânzări, precum şi centralizarea managementului de vânzări”, a declarat Frank Hajdinjak.

Se caută soluţii pentru creşterea preţului

De asemenea, Frank Hajdinjak a subliniat că E.ON Energie România îşi va concentra eforturile în perioada următoare pentru a fi recunoscută ca furnizor de soluţii energetice competitive şi de încredere şi în afara zonelor tradiţionale de activitate, una dintre principalele provocări pentru E.ON Energie România rămânând situaţia dificilă a activităţii de furnizare a gazelor naturale, întrucât preţul de achiziţie al gazelor nu este acoperit prin preţul final reglementat pentru consumatorii captivi. Astfel, pe parcursul anilor 2009 şi 2010 nivelul costurilor neacoperite au depăşit 400 de milioane lei, iar potrivit prognozelor noastre situaţia va continua şi în primul trimestru al acestui an, când se estimează acumularea a noi costuri de peste 240 milioane lei. „Suntem convinşi că o soluţie inteligentă care să ajute economia să crească, să ajute operatorii din regiune, dar care să protejeze şi consumatorii vulnerabili trebuie şi poate fi găsită”, a afirmat Frank Hajdinjak, care a solicitat ANRE revizuirea situaţiei actuale. „Nu este nici sustenabil şi nici acceptabil ca activitatea E.ON de furnizare gaze să înregistreze în mod constant pierderi”, a arătat Frank Hajdnijak.
În prezent, compania E.ON Energie România are 590 de angajaţi.

Cotele de piaţă ale E.ON Energie România*:
Gaz: 43,24% pe piaţă reglementată; 4,72% pe piaţa liberă
Electricitate: 13% piaţă reglementată; 3% piaţă liberă
* Conform Rapoartelor ANRE din noiembrie 2010

Investiţiile E.ON au continuat în susţinut în 2010
În 2010, companiile E.ON de distribuţie de gaze naturale şi electricitate au investit circa 323 milioane lei în modernizarea reţelelor. Astfel, sistemul de distribuţie a gazelor naturale a fost reabilitat şi modernizat pe o lungime de 650 kilometri, din care 360 kilometri au fost înlocuiţi cu conducte noi, iar pentru 290 kilometri a fost aplicată protecţie catodică. Totodată, reţeaua de gaze naturale a fost extinsă cu 240 kilometri pentru a permite racordarea de noi consumatori. Bugetul de investiţii alocat reţelelor de gaze naturale în 2010 a fost de 183 milioane lei.
În ceea ce priveşte reţelele de distribuţie a electricităţii, din totalul bugetului de investiţii de circa 140 milioane lei aproximativ 80 milioane lei au fost investiţi pentru modernizarea sistemului de distribuţie, iar circa 45 milioane au fost utilizate pentru dezvoltarea reţelelor şi pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării noilor consumatori la reţea. Anul trecut au fost realizate lucrări de modernizare în 20 de staţii de transformare şi lucrări pentru îmbunătăţirea nivelului de tensiune în 78 de localităţi. Au mai fost efectuate lucrări de modernizare a 122 kilometri de reţele aeriene de medie şi joasă tensiune.
De la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005, E.ON a investit aproape 1,6 miliarde lei, majoritatea sumelor fiind direcţionate spre reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Grupul E.ON în România
2009 2010
Cifra de afaceri consolidată 4 mld. Lei Comparabilă cu 2009
Cantitate de energie comercializată 3,3 TWh 3,44 TWh
Cantitatea de gaze naturale comercializată 26,3 TWh 25,8 TWh
Lungime reţea distrubuţie gaze naturale 18.800 km 19.700 km
Lungime reţea electricitate 78.400 km 79.400 km
Angajaţi 7.400 6.650

Date generale companii E.ON de furnizare în România, anul 2009
E.ON Gaz România E.ON Moldova Furnizare
Cifră de afaceri 2,5 miliarde lei 1,4 miiarde lei
Cantitate gaze comercializate 26,3 TWh 3,3 TWh
Clienţi 1,5 milioane 1,4 milioane

Reducerea creanţelor CFR prin plata dividendelor
E.ON România şi statul român au identificat o soluţie pentru recuperarea creanţelor considerabile faţă de CFR, benefică pentru toate părţile implicate şi care nu a necesitat niciun efort din partea bugetului de stat. „Prin urmare, E.ON şi-a redus creanţele care trebuiau recuperate de la CFR de la 153 milioane lei la 25 milioane lei. Astfel, pentru prima dată, E.ON România a plătit dividende acţionarilor, unul dintre beneficiari fiind chiar Statul Român care a încasat 111,2 milioane lei”, a precizat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Interes pentru acţiunile deţinute de Electrica SA
Anul trecut, E.ON România a notificat Electrica SA privind exercitarea opţiunii de cumpărare a pachetului minoritar de acţiuni deţinute de compania de stat la E.ON Moldova Furnizare şi E.ON Moldova Distribuţie. E.ON România şi-a exercitat acest drept la preţul stabilit conform formulei de calcul prevăzute în contractul de privatizare. “În perioada următoare, vor fi îndeplinite procedurile definite în contractul de privatizare pentru încheierea transferului de proprietate ale acestor pachete de acţiuni de la Electrica SA către E.ON România”, a explicat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Obiective E.ON în 2011 pe piaţa românească
Obiectivele principale pentru E.ON Romania în 2011 sunt asigurarea securităţii şi siguranţei furnizării şi distribuţiei de energie, servicii mai bune pentru toţi clienţii şi dezvoltarea portofoliului verde. „Potenţialul pieţei de energie din România este ridicat, dar pentru valorificarea acestuia este nevoie de investiţii majore care nu pot fi realizate decât prin asigurarea unor condiţii de concurenţă loială, o legislaţie primară şi secundară clară, reglementări aplicate corect, condiţii necesare şi care la momentul de faţă nu sunt valabile în toate domeniile”, a subliniat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE