Computer Tomograf nou la Spitalul Clinic Judeţean Mureş Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 1473 Vizualizări

Computer Tomograf nou la Spitalul Clinic Judeţean Mureş

8_32.jpg
Lungile liste de aşteptare a pacienţilor pentru investigaţii de imagistică medicală la Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş vor deveni istorie.
Unitatea medicală a fost dotată cu un Computer Tomograf nou, în valoare de peste 350.000 euro, cu ajutorul căruia timpii de aşteptare pentru o investigaţie de imagistică medicală sunt mult reduşi, iar doza de iradiere a bolnavului este foarte mică. „Este mult mai eficient, mult mai rapid, cu o rezoluţie extraordinar de bună. Bolnavul are numai de câştigat şi personalul medical la fel. Pentru bolnav, în sensul că se face o examinare cu minimum de iradiere şi cu obţinerea de maximum de informaţii, pe când la personalul sanitar, bineînţeles, scade pericolul de iradiere şi volumul de lucru. Vechiul aparat se bloca de două, trei ori pe zi, ceea ce presupunea oprirea, resetarea lui, în unele cazuri trebuia să aşteptăm şase, şapte ore până ce îşi refăcea baza de date”, a declarat dr. Valentin Căreianu, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală, şeful Laboratorului de radiologie şi imagistică medicală.

Timpii de examinare reduşi, scurtează lista de aşteptare

Cu CT Siemens 16 slice activitatea specialiştilor de la imagistică medicală pentru a efectua o investigaţie va fi redusă simţitor. “Celălalt aparat era şi el un aparat secvenţial şi spiral. Cu examinările spirale se făceau nişte examinări puţin mai rapide, însă diferenţele sunt enorme. De exemplu o examinare secvenţială de cap, cu aparatul vechi dura până la zece minute, iar acum se derulează totul în circa 12 secunde”, a explicat dr. Căreianu.
Dacă înainte listele de aşteptare se întindeau pe luni, de acum medical speră ca solicitările de la începutul săptămânii să fie rezolvate până la sfârşitul acelei săptămâni, mai ales că adresabilitatea este destul de ridicată, în special pentru Clinica de Oncologie şi radioterapie. ”Vor scădea drastic listele de aşteptare. Înainte erau chiar pe câteva luni, având în vedere că lucrăm într-o proporţie de circa 80% pentru Clinica de Oncologie şi Radioterapie, aceasta fiind un centru multijudeţean pentru bolnavii oncologici. În consecinţă, vin bolnavi de peste tot din ţară şi nu pot fi trataţi eficient fără un aşa numit bilanţ oncologic, acesta făcându-se la noi. Pentru a face un bilanţ oncologic cât de cât eficient ai nevoie să faci cel puţin un torace abdomen şi pelvis, ceea ce pentru aparatul vechi însemna circa o oră cu administrarea de contrast cu tot şi aici se termină totul, practic în 14-15 minute. Iar rezoluţia imaginii este incomparabilă”, a mai subliniat dr. Valentin Căreianu.

Deocamdată, în probe

Deşi a fost montat la sfârşitul lunii decembrie, încă pacienţii nu se pot adresa pentru investigaţii de imagistică medicală, deoarece aparatul se află în perioada de testare. “Suntem în probe pentru a vedea eventualele deficienţe sau nelămuriri pentru noi. Avem deocamdată autorizarea de amplasare construcţie şi dosarul este gata pentru autorizaţia de folosire. Va veni cineva din partea firmei pentru a face instructajul, în sensul folosirii la maximum a aparatului”, a mai spus şeful Laboratorului de radiologie şi imagistică medicală. Totodată a mai precizat că pacienţii care se vor adresa din afara spitalului, vor fi investigaţi contra cost.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE