Horaţius Dumbravă îi dă peste nas lui Adrian Năstase Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Horaţius Dumbravă îi dă peste nas lui Adrian Năstase

4-1cap.jpg
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a declarat, ieri, că Senatul a dat dovadă de lipsă de responsabilitate în privinţa validării membrilor CSM şi că trebuie să îşi asume responsabilitatea constituţională, nu numai pe plan intern, dar şi în raport cu obligaţiile autoasumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). „Am spus că Senatul a dat dovadă de lipsă de responsabilitate în acest domeniu. Îmi menţin această afirmaţie, însă sper ca de data aceasta, cât mai curând posibil, Senatul să îşi asume responsabilitatea constituţională şi nu numai pe plan intern, dar şi în raport cu obligaţiile autoasumate ale României, cum sunt ele înscrise în MCV. CSM are obligaţii asumate prin MCV, pe care trebuie să şi le îndeplinească neîntârziat. De asemenea, clasa politică, prin acelaşi MCV, are obligaţii în sensul unei colaborări transparente şi decizionale, în sensul bun al cuvântului, în ce priveşte funcţionarea Justiţiei la parametri normali”, a declarat Dumbravă.

Lipsă de colaborare pe paliere între puterile statului

Preşedintele CSM consideră că Senatul României trebuie să se dovedească, fiind o autoritate publică responsabilă, că este momentul să arate efectiv acest lucru şi să procedeze la punerea în aplicare a deciziei CCR din 25 ianuarie 2011. „A existat şi există din păcate o lipsă de colaborare a decidenţilor la nivel instituţional-constituţional. Din păcate aceste turbulenţe legislative, această lipsă de colaborare pe paliere între puterile statului au dus la situaţia de astăzi. Este o inconştienţă al nivel instituţional. Este inadmisibil să nu conştientizezi astăzi nevoia pe care o are justiţia de a funcţiona, cel puţin din punct de vedere administrativ, blocând activitatea CSM prin neluarea unei decizii, în condiţiile în care Constituţia României îţi impune ca o autoritate constituţională, mă refer la Senatul României să ia o decizie în concordanţă cu echilibrul şi separaţia puterilor în stat”, a afirmat Dumbravă.

Semnale de îngrijorare la nivel european

Preşedintele CSM a subliniat că şi Comisia Europeană a dat semnale repetate că au existat probleme în ce priveşte legalitatea legislaţiei interne din România, însă acest lucru nu i-a descurajat pe cei trei magistraţi, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, care, deşi au avut deja un mandat în cadrul CSM, au candidat pentru un al doilea mandat. „Îngrijorarea Comisiei Europene era legată în special de faptul că rezultatul votului colegilor magistraţi poate fi viciat de această nelegalitate. Iată că atenţionarea Comisiei Europene nu i-a alertat pe cei care au înţeles să participe pentru cel de-al doilea mandat şi îmi exprim regretul că colegii mei au participat pentru cel de-al doilea mandat ştiind în ce riscuri majore pot pune Justiţia. Mai mult, prin aceste candidaturi, din păcate, s-a politizat nejustificat Justiţia, funcţionarea CSM, or acest lucru trebuie să înceteze”, a accentuat Dumbravă.

Dezbaterile pe promovarea la ÎCCJ, în derulare

Preşedintele CSM a precizat că această criză generată de nevalidarea membrilor CSM va fi cu siguranţă reflectată în Raportul de Ţară pentru România al Comisiei Europene. Şeful CSM a precizat că există probleme majore la nivelul funcţionării administrative a instanţelor cum ar fi delegarea pe posturile de conducere, transferuri, detaşări, avize pentru posturi. „Acest proces este în derulare. Peste două săptămâni suntem în măsură să adoptăm în plen nou procedură de promovare la ÎCCJ mai transparentă, care să pună accent pe profesionalismul celor care urmează să fie promovaţi, or prin blocarea pe termen indefinit a CSM nu putem efectua promovarea la Înalta Curte, nu putem parcurge procedura de promovare la Înalta Curte, cu consecinţe foarte grave la nivelul ÎCCJ, care cel puţin la nivelul Secţiei Penale suferă de lipsă de posturi ocupate”, a spus acesta.

Atac la Adrian Năstase

Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat ieri că i se pare anormal ca „un deputat, fost prim-ministru, care are calitatea de inculpat într-un dosar” să trimită informări la CSM de la Camera Deputaţilor în care să susţină că “toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt unelte politice”. Ulterior, preşedintele CSM a recunoscut, printr-o înclinare a capului, că parlamentarul la care se referă este Adrian Năstase. „Am avut recent două scrisori de atenţionare a unei părţi într-un dosar, fost prim-ministru, care are calitatea de inculpat într-un dosar la ÎCCJ. Am sesizat inspecţia judiciară şi sperăm, cât mai curând posibil, să aflăm dacă este sau nu real ceea ce spune partea. Dar a veni cu o informare către CSM, cu o atenţionare de la Camera Deputaţilor în calitatea ta de politician, eu o percep ca pe o atingere adusă independenţei justiţiei. Ca parte în dosar ai tot dreptul să îţi exprimi nemulţumirea, dar nu este corect să o faci din perspectiva apartenenţei la o altă putere în stat”, a declarat Horaţius Dumbravă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE