Banii pe materiale sanitare daţi pe cheltuielile asiguratorilor privaţi Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 26 Vizualizări

Banii pe materiale sanitare daţi pe cheltuielile asiguratorilor privaţi

12_6ff4ec.jpgAlocarea a 2,8% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cheltuielile administrative ale asiguratorilor privaţi de sănătate, stipulat în proiectul noii legi a sănătăţii este criticată dur de preşedintele Departamentului de sănătate al PC, conf. dr. Silviu Morariu. Acesta susţine că fondurile destinate în acest sens ar putea fi utilizate timp de trei sau patru luni de zile pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare în unităţile spitaliceşti. „Din sumele încasate de la CNAS, asiguratorii de sănătate pot reţine pentru plata serviciilor de administrare ale asiguratorului o cotă de 2,8%, iar diferenţa va fi utilizată  pentru plata serviciilor medicale din pachetul de bază pentru persoanele asigurate”, se precizează în noul proiect de lege a sănătăţii. „Acum din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate pe care nimeni nu ştie în fapt cât este, întrucât este un secret al Guvernului Boc, 1%  este dedicat cheltuielilor administrative ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Prin noua lege aceşti 1 % se menţin, dar mai apare un 2,8% din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate dedicat cheltuielilor administrative ale firmelor private care vor gestiona la nivel judeţean sau regional acest fond. Se spune că 2,8% este un procent mic. 2,8% din FNUASS este un calcul mai vechi, făcut pe nişte principii mai vechi, şi reprezintă consumul de materiale sanitare şi medicamente din toate unităţile sanitare din România pe parcursul a trei sau patru luni. Iată că este o sumă imensă pe care o dăm firmelor clientelare de partid”, a declarat dr. Silviu Morariu.
Mai exact se vor reduce cele 7-8 milioane de servicii medicale pe care le efectuează unităţile sanitare pe an în regimul internărilor continue. „Se vor reduce cu peste 1 milion de consultaţii prin aplicarea acestui procent, pentru că restul sumelor sunt fixe. Nu ai cum să umbli la cheltuielile salariale. Dar se vor reduce de la căldură, apă, detergent, de la dezinfectante, materiale sanitare şi medicamente”, a mai spus dr. Morariu.
Acesta susţine că, din informaţiile deţinute până în prezent partidele aflate la putere şi-au delimitat deja zonele de influenţă unde vor intra în scenă firmele de asigurări private de sănătate. „Din informaţiile pe care le avem deja zonele de influenţă sunt împărţite între PDL, UNPR şi UDMR, sunt legate de zonele unde îşi vor implica firmele de partid în asigurările acestea private de sănătate şi modul în care se va împărţi managementul privat al spitalelor”, a conchis dr. Morariu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE