“Noi vrem să trăim împreună, şi nu numai unul lângă altul!” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

“Noi vrem să trăim împreună, şi nu numai unul lângă altul!”

6_a0e511.jpgReprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor non-guvernamentale din România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Ucraina au fost găzduiţi la Strasbourg, în decembrie 2011, de deputatul creştin-democrat Surján László, cu ocazia unei conferinţe internaţionale în cadrul căreia au fost împărtăşite opinii despre viaţa cotidiană a popoarelor din centrul Europei. “Imaginea prezentată în mass media, preponderent negativă a convieţuirii dintre majoritate şi minoritate, nu este reală. Avem exemple pozitive, colaborări reuşite, a reieşit din dezbaterea publică din Parlamentul European ţinută cu titlul “Aspectele pozitive ale coexistenţei interetnice – din perspectiva majorităţii”, a afirmat târgumureşeanca Telegdi Andrea, participantă la manifestare.
Lecţii de convieţuire interetnică
Titrată în domeniul relaţiilor internaţionale la Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj Napoca, fostă stagiară la Parlamentul European, Telegdi Andrea a explicat că mesajul delegaţiei a fost unul de convieţuire paşnică dintre etnicii minoritari şi cei majoritari. “Delegaţia internaţională a participat ca auditoriu, dar şi în calitate de conferenţiar la şedinţa grupului de lucru pentru probleme minoritare (Intergroup). Ana Patarcic, reprezentând Fundaţia Fokus din Serbia, a făcut cunoscut mai multe programe de tineret, prin care institutul doreşte să adune împreună tinerii maghiari, sârbi şi croaţi din Vojvodina de Nord. Galó László şi Martin Horansky au vorbit despre programele comune dintre studenţii slovaci şi maghiari din Slovacia, şi despre pericolul politicii mari, care influenţează oamenii de rând. “Să ne ocupăm cu problemele reale ale Slovaciei şi nu cu cele create artificial cu scopul stârnirii tensiunii”, au accentuat vorbitorii. Henkel Beatrix a prezentat situaţia din Zakarpatska (Ucraina), iar Alina State şi Zsigmond József au relatat despre viaţa tineretului din România, şi programele româno-maghiare ale studenţilor, subliniind: “Noi vrem să trăim împreună, şi nu numai unul lângă altul”, a precizat tânăra.
 
“Poduri între popoarele Europei”
Potrivit acesteia, vizita de patru zile a fost încheiată de o discuţie despre provocările şi greutăţile coexistenţei din spaţiul Carpatic, cât şi despre rolul şi posibilităţile Mişcării Carta XXI, la Offenburg, în Germania. “Mişcarea de Reconciliere iniţiată de Surján László ne îndeamnă la cooperare civilă, încurajează ridicarea podurilor între oameni şi are ca scop scoaterea problemei convieţuirii din vârtejul politicii, prin acesta regăsind bucuria coexistenţei. Într-un an şi jumătate s-au ţinut conferinţe de masă rotundă multinaţionale, Velky Meder, Subotica, Berehove, Cluj Napoca, Lendava, Bruxelles, o expoziţie în Parlamentul European, “Poduri între popoarele Europei” şi multe alte evenimente civile. Pe pagina de web www.chartaxxi.eu a Mişcării, care funcţionează în zece limbi, au aderat 2.800 de oameni la Reconciliere”, a arătat Telegdi Andrea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE