Locale în iunie, parlamentare în noiembrie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 27 Vizualizări

Locale în iunie, parlamentare în noiembrie

4-5_19.jpgJudecătorii Curţii Constituţionale au decis, ieri, că Legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012 este neconstituţională. Astfel, alegerile locale vor fi organizate în luna iunie, în timp ce alegerile parlamentare se vor desfăşura în luna noiembrie. Motivarea deciziei va fi făcută publică în această săptămână.
„E singura soluţie normală şi mai arată un lucru, că încă o lege pe care şi-a asumat răspunderea actualul guvern a fost invalidată de Curtea Constituţională. Soluţia normală care se impune este demiterea acestui guvern care a vrut să comită un abuz prin comasarea alegerilor. Practic, au dovedit că n-au cultură democratică, pe ei nu îi interesează de fapt argumentele democratice ci organizarea unor alegeri astfel încât PDL să le câştige. Au ignorat toate actele europene în materie ştiind că se vor putea folosi de toate pârghiile instituţiilor din România.”
Ciprian Dobre, preşedintele PNL Mureş
„Este o decizie care e foarte aşteptată de toată societatea civilă din ţară, e o decizie pe care a invocat-o şi strada, oamenii care protestează de atâtea zile. Susţin că în acest moment Guvernul ar trebui să îşi dea demisia, în frunte chiar cu preşedintele ţării. Este soluţia cea mai corectă şi mai responsabilă din punct de vedere politic pentru România.”
Alexandru Petru Frătean, preşedintele PSD Mureş
„În momentul în care voi vedea decizia voi putea face un comentariu asupra ei. Pentru acest lucru ar fi nevoie să citesc motivarea Curţii, ce anume s-a considerat că este neconstituţional. Nu e cinstit ca un jurist să spună vrute şi nevrute până nu există o motivare a deciziei.”
Lokodi Edita Emoke, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş
„Este o decizie normală, binevenită şi e aşa cum trebuie să fie.”
Benedek Imre, candidat la Primăria Târgu-Mureş
„Pe mine nu mă afectează absolut deloc această decizie deoarece cred că avem toate şansele să câştigăm alegerile indiferent dacă acestea au loc în iunie sau în noiembrie. Am încredere şi în echipa mea că vom câştiga alegerile şi vom aduce acel element de noutate de care au nevoie târgumureşenii.”
Vass Levente, candidat la Primăria Târgu-Mureş
„E un alt rezultat al protestelor oamenilor. O altă cedare a unei puteri autoritate, generatoare de reguli ilegale. O altă solicitare a oamenilor, firească, statisfăcută. E o întoarcere firească la lege, la reguli, la principiile statului de drept. Oamenii, prin vot, după reguli clare, neschimbate în timpul jocului trebuie să decidă pe cine şi de ce aleg. Atât la Primărie sau preşedinţia CJ cât şi la consiliile locale sau judeţene. Şi tot la termen, după aceleaşi reguli, clare şi cunoscute, apoi, pentru a decide cine merge în Parlament. E o victorie a cetăţenilor liberi, care şi-au exprimat în România voinţa în mod paşnic în public, zi de zi în ultimele 14 zile.”
Cornel Brişcaru, candidat la Primăria Târgu-Mureş
“Dacă spune Curtea, spune Curtea şi punct. Era o variantă care ar fi putut într-adevăr să fie şi o economie de bani, să fie şi o atragere a cetăţenilor spre urne, pentru că cred că s-au săturat şi ei să aleagă de zeci de ori, cum a fost în ultimii ani de cinci ori s-au prezentat la urne şi pe măsură ce treceau alegerile, le scădea şi entuziasmul. Fiecare trebuie să îşi facă calculele ţinând cont şi de voinţa cetăţenilor. În momentul în care ai ce să spui cetăţenilor şi eşti trup şi suflet alături de ei, părerea mea e că n-ai ce să te îngrijoreze. Dar în momentul în care unii încearcă să caute o meserie din funcţia de ales, atunci pentru aceia vor fi chiar probleme.”
Dorin Florea, primarul oraşului Târgu-Mureş
„La ora actuala, Curtea Constituţională este singurul organism care poate să emită o părere legală privind comasarea alegerilor şi să ia măsurile care se impun. Din punctul nostru de vedere, cel puţin din punctul meu personal de vedere, suntem pregătiţi şi în luna ianuarie, februarie sau martie şi decembrie. Suntem pe baricade şi aşa vom rămâne aşa timpul, indiferent de data organizării alegerilor, noi suntem pregătiţi.”
Claudiu Maior, viceprimarul oraşului Târgu-Mureş
„Având în vedere atmosfera care s-a creat o atmosferă tensionată din toate punctele de vedere, este clară că există o nemulţumire generală în rândul populaţiei. Cred că această dată din iunie poate să fie benefică şi poate să mobilizeze energii din toate părţile politice şi se va vorbi nu numai cu argumente politice, ci şi cu argumente economice şi ştiinţifice. Problemele trebuie abordate nu doar din punct de vedere politic.”
Csegzi Sandor, viceprimarul oraşului Târgu-Mureş
„Decizia este bună pentru că în mod normal trebua să se respecte periodicitatea alegerilor. Din alt punct de vedere, pe noi primarii aflaţi în funcţie ne dezavantajează puţin pentru că pe perioada verii am fi avut posibilitatea de a finaliza proiecte pentru comunitate.”
Ioan Dorin Dăneşan, primarul oraşului Sighişoara
„Pentru mine este o veste bună, deşi în aceste zile prioritatea noastră o reprezintă bugetul oraşului pe 2012. La ora aceasta nu pot pune 100% în balanţă dacă decizia Curţii constituie sau nu un avantaj însă sincer, din punctul de vedere al candidatului Mocean, nu mă deranja niciuna din variante. Sunt pregătit pentru alegeri pentru că sunt în campanie electorală tot timpul, prin ceea ce fac în administraţie pentru oraşul Sărmaşu.”
Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu
Întâi de toate, decizia e una corectă, iar în al doilea rând cei care vor să candideze pot să îşi facă planuri. După părerea mea nu era corect ca alegerile să fie comasate. E adevărat, că dacă alegerile erau în noiembrie aveam posibilitatea să ne pregătim mai mult astfel încât să avem un atu în faţa celorlalţi contracandidaţi.”
Ioan Nicoară, primarul oraşului Iernut
„Într-o ţară în care mass media face legile şi justiţia, decizia e previzibilă şi nu maipot comenta nimic. Asta e ţara în care trăim şi mergem înainte. Presiunea străzii îşi spune cuvântul şi o să fie bine. Mi-e silă de tot ce se întâmplă, mi-e silă că există o televiziune ca Antena 3, şi oameni ca Ponta şi Antonescu. Să nu ne mirăm că o să ne întoarcem în 1989.”
Alexandru Adrian Matei, primarul oraşului Târnăveni
„E foarte bine ce s-a decis, sunt pregătit pentru alegeri. Decizia mi se pare bună pentru că alegerile se vor organiza la timp, aşa cum prevede legea.”
Ioan Covrig, primarul oraşului Ungheni
„Este o instanţă judecătorească şi în momentul în care o asemenea instanţă dă o asemenea decizie n-avem ce să mai comentăm noi, ca oameni politici.”
Mihai Poruţiu, consilier judeţean
„Sincer, mi-e indiferent, poate un pic mă bucur pentru că îmi amintesc la ultimele alegeri, cele pentru funcţia de preşedinte al ţării, s-au „pompat” cadouri în comune, bocanci, pachete şi tot felul de „cadouri” şi mă gândesc că nefiind aşa de mare interesul din partea parlamentarilor şi pentru preşedinţie, nu se vor „pompa” asemenea „cadouri” şi atunci va fi o competiţie corectă.”
Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibăneşti
„E bine pentru că aşa ar fi trebuit să fie de la bun început. Dacă alegerile se comasau ar fi fost prea multe buletine de vot şi majoritatea lumii nu se descurcă şi ar fi ieşit un balamuc. Aşa mă gândesc că e cel mai corect dacă alegerile sunt separate.”
Ivan Erhardt Laszlo, primarul comunei Nadeş
„Decizia nu e nici bună, nici rea, e normală. E firesc să fie aşa, deşi credeam că această Curte le va da dreptate tot celor de la Putere, cred că strada i-a speriat pentru că marionetele din Curtea Constituţională trebuiau să facă ce vroia Băsescu. Dacă nu era strada nu se lua această decizie.”
Ioan Megheşan, primarul comunei Ogra

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE