Fumatul duce la apariţia cancerului oral Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 345 Vizualizări

Fumatul duce la apariţia cancerului oral

9-2_54.jpgFumatul are numeroase efecte negative asupra sănătăţii oro-dentare. Asta pentru că determină pe lângă un aspect neplăcut al dinţilor şi posibilitatea apariţiei cancerului oral.
Medicii stomatologi avertizează că fumatul influenţează evoluţia bolii parodontale. Atât ca efect asupra dinţilor, suportului dinţilor numit parodonţie, cât şi asupra mucoasei bucale. „Mucoasa bucală ne interesează în primul rând pentru efectul cancerigen. După cum ştim fumul de ţigară conţine peste 400 de substanţe din care 50 sunt dovedite a fi cancerigene. Efectul s-ar putea traduce prin două mecanisme: efect termic, practic fumul este mai fierbinte, încălzeşte mucoasa şi prin încălzirile acestea repetate se produce hiperkeratinizarea şi bineînţeles efectul chimic care se datorează celor 400 de substanţe”, a precizat dr. Blanka Petcu, asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş.
Pericole şi pentru dinţii sănătoşi
De asemenea, este afectată şi circulaţia sanguină la nivelul danturii, iar dinţii se pigmentează. Totodată, chiar şi la dinţii sănătoşi, fără carii, suportul parodontic slăbeşte prin inflamaţie, lucru ce duce la mobilizarea dinţilor. „În general persoanele care suferă de parodontopatie, numită de laici parodintoză, o mare parte dintre ei sunt fumători chiar înrăiţi ce ajung până la două, trei pachete pe zi. Şi acolo se traduce efectul şi prin vazoconstricţie. Asta înseamnă că vasele se contractă, nici circulaţia locală nu mai este bună, a gingiei, ligamentelor parodontale care susţin dintele şi, practic inflamaţia aceasta este şi mascată. Fiind o circulaţie mai redusă înseamnă că semnele circulaţiei sunt mascate şi pacientul nici nu-şi dă seama că suferă de parodontopatie”, a explicat dr. Blanka.
Fumatul este pe lista de contraindicaţii după efectuarea unui implant dentar sau anumite manopere chirurgicale. „În mod normal şi la fumătorii înrăiţi este contraindicat să facem albirea, pentru că asta înseamnă că trebuie reintervenit cel puţin odată pe an şi distrugem smalţul. De altfel s-a şi dovedit că cine are igiena proastă, fumează şi eventual şi alimentaţia este inadecvată sunt mai predispuşi de opt ori la cancere orale”, a conchis dr. Blanka Petcu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE