Alegeri la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş – Leonard Azamfirei, adeptul diversităţii prin unitate Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Alegeri la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş – Leonard Azamfirei, adeptul diversităţii prin unitate

10_3bef69.jpgLa propunerea cotidianului Zi de zi, prof. dr. Leonard Azamfirei, candidat la funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş, a fost de acord să răspundă unui set de întrebări despre prezentul şi viitorul instituţiei de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea.
„Eminescu spunea că „şcoala poate fi oricând o închisoare când învăţătorul este mărginit sau o grădină verde dacă acesta este un om de spirit”. Pentru că domnul rector, profesor doctor Constantin Copotoiu, este un om de spirit aş dori să păstrez în continuare grădina verde”
Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi la funcţia de rector?
Prof. dr. Leonard Azamfirei: Aş sintetiza factorii determinanţi ai candidaturii mele la funcţia de rector astfel: în primul rând convingerea că aplicarea în Universitate a conceptului modern al bunei guvernări, well-governing, manifestată prin transparenţă, responsabilitate şi participare poate fi o soluţie de progres. În al doilea rând, competiţia cu mine însumi care rezultă din însăşi denumirea planului meu managerial: “Reflecţie şi provocare!”
Rep.: Care sunt principalele trei calităţi care vă recomandă pentru funcţia de rector?
L.A.: Eficienţa organizatorică, capacitatea de integrare într-o concepţie unitară a elementelor care concură la obţinerea performanţei şi rigoarea şi dorinţa de perfecţiune dezvoltate în cadrul unui spirit obiectiv şi analitic.
Rep.: Punctaţi, vă rog, trei idei principale ale planului dumneavoastră managerial.
L.A.: Dezvoltarea unui învăţământ bazat pe competenţe şi abilităţi – fiecare absolvent trebuie să fie „dotat” la finalul studiilor cu un „pachet” demonstrabil de cunoştinţe pe care le-a asimilat şi de proceduri minimale pe care le-a efectuat şi pe care este capabil să le reproducă. Predictibilitatea carierei universitare a fiecărui cadru didactic  – Universitatea are obligaţia de a găsi soluţiile administrative ca, în cadrul legal existent, să asigure promovarea oricărui cadru didactic ce demonstrează excelenţa în activitatea sa.
Alocarea unui buget destinat exclusiv cercetării ştiinţifice în funcţie de resursele atrase şi de limitele bugetare existente.
Rep.: Ce aspecte din filozofia managerială a actualului rector, Constantin Copotoiu, veţi păstra în viitor?
L.A.: Domnul rector, profesor doctor Constantin Copotoiu, a fost şi este promotorul unor strategii pe termen lung cu asumarea unor standarde înalte. Voi continua această strategie încercând să păstrez poziţia solidă a universităţii pe care dânsul a impus-o în arealul învăţământului medical şi să adaug acesteia o contribuţie personală care rezultă din tinereţea şi elanul meu, pentru a-i spori strălucirea. Eminescu spunea că „şcoala poate fi oricând o închisoare când învăţătorul este mărginit sau o grădină verde dacă acesta este un om de spirit”. Pentru că domnul rector, profesor doctor Constantin Copotoiu, este un om de spirit aş dori să păstrez în continuare grădina verde.
Rep.: Sunteţi de acord cu constituirea unei Universităţi Metropolitane la Târgu-Mureş?
L.A.: În planul managerial propus am afirmat necesitatea consultării cu întreaga comunitate academică în problemele de interes major iar aceasta este o problemă importantă. În Facultatea de Medicină avem deja colaborări cu profesori distinşi de la alte universităţi din oraş şi, cu siguranţă, la nivelul studiilor de masterat şi de doctorat se pot găsi domenii intersiciplinare de interes şi de colaborare pentru fiecare universitate. Învăţământul medico-farmaceutic are însă un profil cu totul aparte care crează o anume identitate aşa încât o asemenea decizie trebuie luată având în vedere în primul rând interesul comunităţii pe care o reprezint.
Rep.: Cum veţi gestiona tensiunile interetnice care – deşi uneori nu vrem să recunoaştem – mocnesc la UMF?
L.A.: Sunt adeptul diversităţii prin unitate, al limbilor diferite care vorbesc acelaşi limbaj. Cineva spunea că multiculturalismul nu este comod, nici facil, nu se învaţă odată cu mersul. În mod normal, multiculturalismul ar trebui să aducă universităţii noastre o plus valoare într-un mediu concurenţial în care cei valoroşi, indiferent de limba pe care o vorbesc, vor răzbate. Tensiunile existente nu au un suport real, sunt prea mult externalizate şi cu siguranţă că le vom depăşi atunci când demersurile vor fi călăuzite doar de raţiune.
“Universităţile sunt monumente durabile, dar nu sunt alcătuiri rigide, ele sunt în continuă schimbare şi, prin urmare, cu siguranţă că şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş la sfârşitul mandatului meu va fi schimbată şi, sper, … în A”
Rep.: Sunteţi mulţumit de actuala clasificare a UMF?
L.A.: Actuala clasificare nu mă mulţumeşte nici pe mine şi nici pe vreun alt cadru didactic din comunitatea noastră universitară, şi cred că trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi această situaţie. Poziţia actuală poate fi doar parţial justificată prin însumarea unor factori potrivnici dezvoltării cercetării: norme didactice supraîncărcate, fonduri insuficiente alocate cercetării. Obiectivul principal al mandatului meu este îmbunătăţirea acestei clasificări.
Rep.: Care sunt pârghiile prin care veţi stimula cercetarea medicală?
L.A.: Alocarea unui buget anual destinat cercetării care să permită alocarea de fonduri preferenţiale pentru susţinerea acesteia în colectivele care fac performanţă, să premieze rezultatele deosebite obţinute şi să facă posibilă acordarea unor granturi de cercetare locală pentru cercetătorii tineri. Organizarea unui centru de cercetări cu caracter multidisciplinar capabil să intre în parteneriate de cercetare, să acceseze fonduri pentru aceasta, să permită integrarea disciplinelor prin cadrele didactice şi studenţii cu preocupări în cercetare şi să funcţioneze eficient din punct de vedere financiar prin serviciile efectuate terţilor. Dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale cu universităţi de prestigiu din ţară şi din străinătate, promovarea schimburilor de experienţă internaţionale prin programele de mobilităţi existente, care să aibă ca finalitate includerea cadrelor didactice în colective de cercetare internaţionale şi, implicit, publicaţii realizate în colaborare cu acestea. Consider că revigorarea activităţii de cercetare ştiinţifică este singurul mecanism capabil să determine clasificarea superioară a Universităţii în peisajul universitar românesc; ea poate fi realizată doar punând împreună forţa creativă şi inteligenţa fiecărui cadru didactic. Pentru mine, susţinerea acestei activităţi va fi o prioritate absolută!
Rep.: Cum va arăta UMF la sfârşitul mandatului dumneavoastră?
L.A.: Nu sunt un visător, sunt un om al certitudinilor. Am certitudinea că reformarea de sine, urmată de iniţiativele proprii, reprezintă primii paşi ai schimbărilor pe care trebuie să le facem la nivel universitar. Universităţile sunt monumente durabile, dar nu sunt alcătuiri rigide, ele sunt în continuă schimbare şi, prin urmare, cu siguranţă că şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş la sfârşitul mandatului meu va fi schimbată şi, sper, … în A.
Rep.: Ce părere aveţi despre contracandidaţii dumneavoastră?
L.A.: Cei doi contracandidaţi sunt colegii mei pe care îi respect şi sunt onorat de o astfel de competiţie. Doamna profesor doctor Klara Brînzaniuc este candidatul care înmagazinează experienţa pe care a dobândit-o până acum în managementul academic şi energia de a depăşi obstacolele. Domnul profesor Tiberiu Băţagă, venind din afara structurilor implicate în conducerea Universităţii, are avantajul optimismului neciuntit de realităţile înconjurătoare şi a popularităţii neerodate de o funcţie de conducere.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE