Construcţia unui Centru Social nou, la Luduş Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

Construcţia unui Centru Social nou, la Luduş

Cu toate că Şcoala Generală “Ioan Vlăduţiu“ din Luduş, cu 832 de elevi şi preşcolari şi 57 de cadre didactice, funcţionează în două schimburi, se caută soluţii pentru remedierea acestei situaţii. De asemenea, unitatea va face parte dintr-un proiect inedit, pliat pe necesităţile din zonă, desfăşurat cu ajutorul une fundaţii din Germania. Ioan Adrian Banea, director al Şcolii Generale “Ioan Vlăduţiu“ din Luduş, ne-a oferit mai multe detalii.

Reporter: Ce proiecte urmează să se desfăşoare la “Ioan Vlăduţiu”­?

Ioan Adrian Banea: În momentul de faţă suntem în tratative cu o fundaţie din Germania pentru localizarea unui spaţiu unde să deschidem un centru social, în colaborare cu toate unităţile şcolare din oraş, respectiv, cu Liceul Tehnologic şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Luduş, unde, copiii să beneficiaze de asistenţă socială, de programe educative, chiar şi de ajutor în realizarea activităţilor şcolare şi, bineînţeles, extraşcolare. Se doreşte a fi un proiect de amploare, şi în acest an, intenţionăm să demarăm lucrările, construcţia spaţiului, amenajarea terenurilor de sport, găsirea profesorilor care să se implice. Va fi şi o cantină socială unde se va pregăti masa iar grupul ţintă este format din 200 – 250 de elevi din întreg oraşul Luduş, de la clasa I şi până la clasele liceale. Este un proiect de viitor pe care doream să îl realizăm. Momentan suntem în stadiul de discuţie dar se doreşte din plin implementarea proiectului la noi în scoală.

Rep.: De unde necesitatea implementării acestui proiect?

I.A.B.: Sunt foarte mulţi copii care nu au susţinere suficientă în sânul familiei şi care practică vagabondajul stradal şi am considerat că este de bun augur. Reprezentanţii fundaţiei ne-au promis, cel puţin verbal, că vor realiza construcţia şi vor implementa proiectul, acesta urmând să se bucure, în continuare, de susţinere din partea lor.

Rep.: Ce alte acţiuni sau activităţi se desfăşoară la Gimnaziu?

I.A.B.: Şcoala noastră este implicată în proiectul “Economia bazată pe cunoaştere”, derulat din anul 2007 cu sprijinul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în parteneriat cu Banca Mondială. Avem, din partea lor, dotări cu calculatoare şi copiii noştri participă la diverse acţiuni. În toamnă, activităţile din şcoala noastră au fost filmate. Unii dintre profesorii noştri implicaţi în acest proiect au fost filmaţi cu activităţile derulate la clasă, care vor apărea într-un aşa numit “pictorial”, un colaj cu toate activităţile desfăşurate în întreaga ţară. Profesorii noştri au fost plecaţi în schimburi de experienţă, ca urmare a participării la acest proiect, aşa cum este cazul profesoarei Lorena Olaru, iniţiatorul proiectului “Global Tree banding Project”, făcând o vizită la Londra, aceasta participând şi la un Simpozion Internaţional la Moscova, sau a  profesorului Antoniu Berar, în Ţările Nordice. Ar mai fi de menţionat şi clasele cu program sportiv care participă în campionate naţionale, Revista Şcolii Gimnaziale, “Gând de copil” şi există multe astfel de exemple.

Rep.: Ce nevoi există, la nivelul unităţii?

I.A.B.: Unitatea este reabilitată, singura problemă este cea a spaţiului. Suntem singura unitate din oraş şi cred că din toată zona până la Sărmaş, Iernut, care funcţionează în două schimburi, neavând spaţiul suficient. O parte din clasele noastre funcţionează în internatul Liceului Tehnologic. Acolo sunt opt clase, spaţiul este impropriu, coridoarele sunt înguste, neluminate, este o zonă periculoasă la etajul II, şi mai avem trei săli de clasă puse la dispoziţie de Parohia Greco-Catolică, cu sprijinul Primăriei, unde ne putem desfăşura activitatea cu două clase pregătitoare şi o clasă I. Avem însă în aşteptare un proiect pe Fonduri de dezvoltare Europene, şi ne pregătim actele, împreună cu Primăria, pentru perioada 2014 – 2020. Dacă prindem fondurile în această perioadă, dorim să facem o mansardare, prin care să obţinem încă zece săli de clasă, care ne-ar scuti de a lucra în două schimburi, pentru că noi terminăm cursurile la 18.00 şi, uneori, la 19.00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE