10,8 milioane lei, bugetul comunei Deda pentru anul 2016 Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

10,8 milioane lei, bugetul comunei Deda pentru anul 2016

1Consilierii locali ai comunei Deda întruniți vineri, 29 ianuarie în ședință ordinară au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al comunei pentru 2016. Valoaea bugetului aprobată de consilieri a fost de 10.800.000 lei.  ”A fost o zi importantă pentru comuna Deda, am avut o ședință lărgită de Consiliu Local în care au fost invitați șefii de servicii ai primăriei Deda, consilierii locali, aparatul primăriei, și cetățeni ai comunei, pentru a pune bazele unui nou plan de dezvoltare a comunei, bugetul și repartizarea lui însemnând de fapt modernizare și dezvoltare în comuna Deda. Am încheiat anul 2015 cu realizări deosebite. Aici amintesc cei 5 kilometri de asfalt în satele Deda, Pietriș și Bistra Mureșului, 2 kilometri de trotuare, inaugurarea Muzeul Etnografic din Deda, darea în folosință a drumului de centură care pleca din satul Deda, investiție începută în 2014 pe o distanță de 2,5 kilometri, iar în 2015 încă 1,5 kilometri, prin care s-a făcut legătura între Deda și Bistra Mureșului, drum în paralel cu șoseaua națională care poate fi folosit de locuitorii celor două localități. Consider că pe lângă lipsurile pe care le-am mai avut am făcut lucruri care se văd, sunt necesare și care aduc Deda în rândul comunelor fruntașe din județul Mureș. Gândurile noastre pentru 2016 sunt din cele mai bune. Am încheiat anul 2015 cu un buget de 1.260.000 lei iar pentru acest an avem programat un buget de 10.800.000 lei”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

3.000.000 lei pentru investiții

O pondere substanțială din bugetul pentru 2016 al comunei Deda este alocat investițiilor, de la modernizări de străzi, reabilitări rețea de apă, până la lucrări de extindere și modernizare la Centrul Medico-Social din comună și la Liceul ”Vasile Netea”, precum și construirea unui Cămin Cultural la Bistra Mureșului. ”Pentru investiții în acest an sunt alocate în jur de 3 milioane de lei, printre cele mai importante se numără asfaltările de străzi, reabilitarea conductei de apă la Filea, aduncțiune suplimentară apă Donca pentru satul Deda, construcția căminului cultural din Bistra Mureșului, extinderea și modernizarea centrului Medico-Social din Deda precum și lucrări de modernizare a liceului din Deda”, a precizat Lucreția Cadar.

Accesarea de fonduri europene

În ce privește proiectele aflate pe ordinea de zi a primăriei Deda, se numără canalizarea, precum și lucrări de modernizare la Centrul Medico-Social și liceul din comună. ”Am început cu proiecte, doresc realizarea altora noi, pe baza accesării fondurilor europene. Ne-am gândit cu prioritate să avem în vedere canalizarea celor trei sate : Bistra Mureșului, Pietriș și Filea, la care se adaugă străzile laterale din Deda, deoarece avem 10 kilometri de canalizare. Aceasta este prioritatea numărul 1, următă de modernizarea și extinderea Centrului Medico-Social din Deda. În momentul de față avem 30 de paturi, și vom ajunge la 45 de paturi, pentru internări de persoane vârstnice și pentru persoane cu dizabilități sau persoane care nu au întreținători. Această extindere și modernizare este a doua prioritate a noastră, precum și modernizarea liceului din Deda, sumele care vom încerca să le atragem vor fi de circa 5 milioane de euro. De asemenea am depus un proiect pentru o grădiniță nouă la Deda cu trei grupe, două cu program prelungit, tot pe fonduri europene. Am depus de asemenea un proiect pentru asfaltare de drumuri, o lucrare contractată, valoarea fiind de 4,5 milioane lei. Dacă vom obține finanțare de la Ministerul Dezvoltării aceste lucrări vor fi etapizate pe ani, și pe măsură ce avem fondurile vom realiza și aceste lucrări”, a menționat Lucreția Cadar.

”Pornim cu dreptul”

2În cadrul ședinței de vineri, 29 ianuarie au mai fost aprobate priectele privind plata navetei cadrelor didactice în procent de sută la sută, banii pentru funcționarea microbuzului școlar, organigrama și  statutul de funcții a Primăriei Deda, precum și regulamentul pentru acordarea titlului de ”Cetățean de Onoare” a comunei. ”Pornim în 2016 cu dreptul prin prisma acestui buget. Am avut discuții pe comisii, nu au fost niciun fel de obiecțiuni din partea consilierilor la propunerile care le-am făcut, și mergem înainte cu acordul Consiliului Local. Consider că vom găsi modalități de finanțare a acestor proiecte, implicit finalizarea lor deoarece întotdeauna când ne-am propus ceva am și realizat. Este foarte important să planifici o activitate, și pe urmă să o implementezi prin asigurarea banilor necesari, apoi darea ei în folosință celor care au nevoie de aceste investiții pe care dorim să le facem”, a subliniat primarul comunei Deda.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE