VIDEO: Bugetul pentru anul 2016 se lasă așteptat la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 148 Vizualizări

VIDEO: Bugetul pentru anul 2016 se lasă așteptat la Reghin

1 (1)Consilierii reghineni s-au întrunit vineri, 29 ianuarie, într-o ședință ordinară, pe ordinea zi fiind proiectul de buget al municipiului Reghin pentru anul 2016.

Buget de 70,2 milioane pentru 2016

Proiectul de buget propus pentru anul 2016 prevede la capitolul venituri suma de 70.237.000 lei, respectiv 70.280.000 la capitolul cheltuieli, diferența de 43.000 lei reprezentând excedentul de la bugetul local din anul 2015, aprobat pentru a fi utilizat în acest an pentru investiții. În ce privește cheltuielile care urmează a fi realizate în anul 2016, conform proiectului de buget, pentru învățământ au fost prevăzute 24.577.000 lei, la sănătate 1.043.000 lei, 5.972.000 pentru cultură,religie, 4.067.000 lei pentru asistență socială, și 3.400.000 la mediu și ape. La capitolul investiții realizate din bugetul local prevăzute pentru acest an, proiectul de buget prevede suma 12.794.000 lei, la care se adaugă 68.000 lei – contribuția la asociațiile de dezvoltare, 277.0000 lei investiții pentru Aquaserv”, 200.000 lei pentru RAGCL Reghin, și 494.000 lei pentru Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. În total, suma prevăzută pentru investiții în acest an este de 13.833.000 lei din valoarea totală a bugetului prevăzut pentru 2016 la Reghin. În ce privește investițiile precomizate a avea loc în acest an din fonduri proprii, valoarea propusă fiind de 672.000 lei. ”Mulțumesc consilierilor pentru participarea la consultarea care am organizat-o pentru creionarea proiectului de buget. Am ținut cont de toate propunerile care au fost făcute, sunt incluse în fază de proiect. Pentru stația de pompare pe strada Eminescu și Cerbului în suma mare pentru investiții va fi alocată și o sumă după ce vom ști exact suma pentru această investiție , pentru a rezolva problema presiunii apei în această zonă”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Claudiu Bândilă : ”O stagnare în dezvoltarea Reghinului”

Primul înscris la discuții a fost consilierul PNL Claudiu Bândilă care precizat că bugetul propus spre aprobare pune accent pe funcționare, în detrimentul dezvoltării. ”Ponderea foarte mică a cheltuielilor pentru investiții din bugetul local va duce la cel puțin o stagnare în dezvoltarea Reghinului, dacă nu la o scădere. Bugetul local este grevat la capitolul investiții de facturile restante din anii anteriori, iar dacă din totalul sumelor propuse pentru investiții se scad plățile restante din anii trecuți, precum și sumele extrabugetare pentru proiectele prevăzute la punctul 1 rezultă aproape 4-5 milioane lei cheltuieli adjective din bugetul local, o sumă foarte mică având în vedere posibilitățile de dezvoltare a unui oraș de de talia Reghinului, în condițiile în care s-au majorat taxele pe proprietate, teren și clădiri persoane fizice și juridice cu aprox, 2,6 milioane lei, respectiv 30 % mai mari față de anul 2015”, a precizat Claudiu Bândilă.

Maria Precup : ” Ești obligat să asiguri întâi cheltuielile de funcționare”

2 (1)În replică, primarul Maria Precup a precizat că primordial în stabilirea bugetului o reprezintă cheltuielile de funcționare a primăriei.”Ceea ce trebuie să știți este că pentru funcționarea unei administrații locale ești obligat să asiguri întâi cheltuielile de funcționare. Asta înseamnă că trebuie bugetată toată resursa umană mobilizată pentru desfășurarea activității în municipiul Reghin, toate chiriile pentru spațiile închiriate, cheltuieli materiale pentru întreținere, respectiv învățământ, cultură, spital. Avem de asemenea o foarte mare parte alocată din buget ca și cheltuieli, credite, restituire rate și dobânzi. În ce privește cheltuielile cu investițiile, la fel ca și anul trecut, avem investiții foarte mari, sunt resurse atrase, fonduri europene și de la bugetul de stat. În ce privește proiectele de reabilitări de străzi avem 4 loturi, pentru primul lot am făcut licitație din bugetul local, iar pentru celelalte avem promisiuni de la Ministerul Dezvoltării că vor asigura fonduri de finanțare”, a spus Maria Precup.

Demeter Maria : ” Nu voi vota”

Prima obiecție asupra proiectului de buget a fost adusă de consilierul UDMR Demeter Maria, nemulțumită că propunerile colegilor ei pentru întocmirea bugetului nu au fost luate în calcul. ”În calitate de membru al Comisiei pentru învăţământ, sănătate, cultură, culte şi protecţie socială, tineret şi sport, am în față acele sume pe care le-am calculat în cadrul comisiei, conform coeficientului aprobat de Consiliul Local, sumă care se cuvine pe cap de persoană asistată social, și procentul acordat de Consiliul Local pentru calculul acesteia. Diferența între ce am calculat noi în cadrul comisiei și suma propusă de executiv este una care eu nu mi-o explic. E vorba de o diferență de 261.977 de lei, fapt pentru care eu nu voi vota acest sub capitol, doar dacă această diferență se regăsește în mod distinct. Este o sumă considerabilă, iar comisia noastră nu a propus aceste sume care sunt trecute în tabelele noastre”, a precizat Demeter Maria.

Aszalos Gavril : ”Aceste sume nu sunt justificare corespunzător”

3Poziția cosilierului UDMR a fost susținută și de colegul de partid Aszalos Gavril. ”La ședința preliminară am spus exact aceeași chestie ridicată de colega Demeter Maria. Explicația verbală care am primit-o acum nu stă în picioare în fața justiției, dacă se ajunge acolo pentru aceste sume notate. Tot dumneavoastră ne trimiteți bugetul de titluri de cheltuieli pe anul trecut ,unde foarte clar se vede care sunt bugate și care sunt realizate pentru anul 2015. Ori diferențele care apar acolo nu corespund nici cu datoriile de care ne povestiți, nici cu sumele care sunt. Aceste sume nu sunt justificare corespunzător. Nu este legal ceea ce ați trecut pe aceste capitole. Grupul nostru nu poate vota acest capitol în această formă”, a menționat consilierul UDMR.

Nu sunt defalcate facturile neachitate, sunt restanțe”

Răspunsul nu a întârziat să apară din partea primarului Maria Precum care a precizat că : ”Dacă nu aprobăm acest proiect nu vom plăti asistența socială. Sunt acte absolut legale, nu sunt defalcate facturile neachitate, sunt restanțe. Niciodată nu s-au prevăzut în buget separat, nu-ți dă voie structura bugetului. Rămân facturi neachitate cum bine știți, că și voi ne-ați predat bugetul cu restanțe pe care le-am plătit și care,sunt raportate de la an la an”

Discuții pe tema existenței proiectelor

În ce proivește proiectele de investiție, consilierul UDMR Nagy Andras s-a declarat nemulțumit de lipsa acestora. ”În momentul de față primăria nu are niciun proiect, avem SF-uri, licitații începute pentru proiect dar nu făcute de noi din bugetul local. Această sumă de aprox. 700.000 lei care ar fi trebuit să se regăsească în proiecte pe care le așteaptă foarte multă lume, proiecte care ar fi trebuit finanțate din surse proprii, să le avem pregătite. La final de mandat apar aceste posibilități de a prinde finanțări. Noi nu avem proiect pe care să le depunem. Am votat o strategie pentru oraș din care, în acest buget nu se regăsește nimic. În partea tehnică a strategiei de dezvoltare fiecare capitol cuprinde un rezumat al necesarului de lucrări ce trebuiesc făcute, necesarul de investiții, și nimic nu se regăsște în acest proiect de buget. Atunci nu știu de ce am plătit o sumă atât de mare pentru acea strategie”, a spus Nagy Andras.

Nu se poate să spuneți că nu avem proiecte”

Afirmațiile consilierului UDMR au fost contrate de primarul Maria Precup care a punctat proiectele și investițiile prevăzute în acest an. ”Îmi pare foarte rău că se insistă cu ideea că nu sunt investiții. Vom face un raport cu toate uinvestițiile făcute, cu raportul între valoarea investițiilor și reparațiilor la drumuri, față de totalul bugetului. Facem un istoric și comparăm. Mă simt neplăcut să se spună că în municipiul Reghin nu sunt investuții. În ce privește proiectele, nu se poate să spuneți că nu avem proiecte. Avem patru loturi de străzi, și avem date în lucru încă trei, deoarece dorim să cuprindem toate străzile, inclusiv străzile care nu sunt asfaltate, să fie dotate cu toate utilitățile. La fel, avem un proiect pe care l-am depus pentru un corp de clădire la Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, precum și un proiect depus pentru spital, pentru rezerva de apă”, a precizat Maria Precup.

Consilierii UDMR și PNL, vor împotrivă

În cele din urmă s-a trecut la vot, proiectul de buget întrunind doar 8 voturi pentru din partea consilierilor PSD, două abțineri (UNPR) , și 8 voturi împotrivă (7-UDMR și 1- PNL). În consecință proiectul de buget a fost respins. În atare condiții Consiliul Local Reghin se va întruni marți, 2 februarie în ședință ordinară în vederea aprobării bugetului, termenul limită pentru aprobarea acestuia fiind joi, 4 februarie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE