Fostul cămin din Iernuțeni, readus la viață de Ioan Țeugea Business
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 2814 Vizualizări

Fostul cămin din Iernuțeni, readus la viață de Ioan Țeugea

Fiecare locație își propria poveste, la fel și oamenii care și-au pus amprent asura ei. Un astfel de tandem fericit îl găsim la Reghin, locația cunoscută sub denumirea de fostul cămin din Iernuțeni, și Ioan Țeugea, administratorul Restaurantului ”Crizantema”.

Lumea din Reghin, și nu numai,  îl știe pe Ioan Țeugea ca fiind cel care se îngrijejște de fostul cămin din Iernuțeni, de masa pregătită la standul Reghinului la diferite evenimente cum sunt Festivalurile de pe Valea Mureșului și Valea Gurghiului, dar și pentru pasiunea pentru gătit.

„Era pe vremuri căminul cultural din Iernuțeni, cei trecuți de prima tinerețe își mai aduc aminte,  la fel și locația din fostul Lemn Metal, unde actualmente funcționează un supermarket. A fost administrată o perioadă de primărie, apoi de Lemn Metal, după care firma SC Nira SRL  l-a preluat în baza unui contract, începând cu anul 1995. De atunci, această firmă pe care o administrez s-a ocupat de această locație. În spațiul de la Lemn Metal am administrat acel loc începând cu anul 2007.  În ce privește spațiul din Iernuțeni, acesta  deservea activități culturale, cum era atunci căminul, iar din anii 90 am început să fac investiții. Baza cea mai mare a acestor investiții a fost în perioada 1998-2010.  Spațiul fostului cămin, în forma actuală, a început să funcționeze începând cu anul 1995, când am început să investesc bani în acest spațiu”, povestește Ioan Țeugea.

De la un cămin sătesc, la un local modern

Fostul cămin din Iernuțeni a devenit după 1990 un loc aproape mort, pănă să fie repus pe picioare de Ioan Țeugea.

„La renovarea acestui spațiu a fost un volum de muncă extraordinar de mare. Nu aveam apă, nu era canalizare, nu erau grupuri sanitare, doar ceva latrine, apa o aduceam din drum , nu era gaz, totul se făcea pe sobe cu lemne. Se  făceau pe vremuri nunți, diferite mese, dar în condiții precare, și doar la sfârșit de săptămână. Pe urmă am început să modernizăm locația, și atunci a devenit localul care e și astăzi. Efectiv, Restaurantul ”Crizantema” s-a mutat din spațiul de la Lemn Metal în cel din Iernuțeni în anul 2005. Atunci am avut în vedere o investiție mai mare , am modernizat spațiul, am schimbat tot mobilierul, iar în prezent funcționam ca și un restaurant, cu serviciu de catering, În 2016, ne-am apucat de sala de evenimente, care de asemenea a necesitat bani și muncă deosebită”, afirmă Ioan Țeugea.

Dat fiind faptul că lumea îl cunoaște de „La Țeugea”,  cum este cunoscut fostul cămin din Iernuțeni, administratorul Restaurantului „Crizantema” nu s-a prea înghesuit să-și facă reclamă, fapt pentru care lumea rămâne mirată când,  la fața locului găsesc o locație modernă, pusă la punct din toate punctele de vedere.

„Nu m-am axat neapărat pentru a face reclamă acestei locații, respectiv Restaurantului „Crizantema” din Iernuțeni, deoarece am crezut că lumea cunoaște locația. Cei din Reghin știu de  căminul din  Iernuțeni sau „La Țeugea”, nu neapărat de numele de ”Crizantema”. Mulți care ne trec pragul rămân mirați, se minunează de cum arată locația, de ce servicii oferă, de aceea ea trebuie promovată și pusă în valoare. Am constatat că lumea este extrem de surprinsă când vede locația, fiind obișnuită cu ce a fost în trecut aici, iar ce găsesc în prezent este  mult peste ce era pe vremuri”,  declară Ioan Țeugea.

Evenimentele care pot fi organizate în cadrul restaurantului sunt din cele mai diverse, pe lângă servitul mesei, sala de evenimente poate oferii condiții optime pentru diferite evenimente.

„Organizăm diverse evenimente, de la nunți, botezuri, întruniri cetățenești, în special pentru pensionari, înclusiv revelioane pentru cei vârstnici. În ultimii ani petrecerea de Anul Nou o facem cu pensionari, dar nu numai, nu există o regulă, participă cine dorește. Practic, sala de evenimente se poate folosi la orice fel de acțiuni”, spune Ioan Țeugea.

Anul 2010 a dus un nou serviciu oferit de către Ioan Țeugea, prin adăpostul destinat oamenilor străzii.

„În anul 2010 am înființat un adăpost destinat oamenilor străzii, care funcționează în vechea locație care aparținea de căminul din Iernuțeni, unde sunt adăpostiți pe timp de frig, de iarnă, oamenii străzii. Avem un parteneriat cu primăria în ce privește acest adăpost , unde cei nevoiași beneficiază de tot, inclusiv de haine, igienă corporală, trei mese pe zi, loc de dormit, de spălat. Date fiind cerințele actuale, dorim să găsim o locație nouă  pentru acești oameni, să cuprindem aici și persoanele abuzate.  Pentru acestea din urmă, există un alt regim, trebuie protejați. Suntem în discuție cu cei de la primărie, să găsim o locație nouă. Sperăm să avem și un sprijin din partea Consiliului Județean , deoarece această nouă locație implică o investiție mai mare, costuri mai mari, în condițiile în care dorim ca acest așezământ să fie unul zonal, să deservească zona  Reghin, Valea Mureșului, Valea Gurghiului și Valea Luțului”, declară Ioan Țeugea .

Pasiunea pentru gătit

Un aspect deloc de neglijat când vine vorba de Ioan Țeugea este pasiunea acestuia pentru gătit, el fiind cel care are ultimul cuvânt de spus în ce privește calitatea bucatelor oferite clienților.

„Este o satisfacție enormă gătitul, îmi aduce o liniște enormă. Gătitul mă liniștește, când trebuie să mă apuc să fac grătare, să fac un proțap, sau să gătesc la diferite evenimente.  Poate sunt ceva mai stresant față de angajați, mă bag în bucătărie și coordonez toată treaba. Încerc să fac mâncarea ca la mama acasă. Nu sunt specialist în gastronomie, nu sunt cine știe de masterchef, fac mâncarea la modul tradițional. Oricine dorește să mănânce ceva tradițional, să vină la Țeugea, să se convingă pe viu. În cadrul restaurantului, am un obicei strict, nu iasă mâncarea din bucătărie până nu o gust eu personal. La activitatea mea am noroc cu familia, copiii mă ajută, la fel și personalul de care sunt extrem de mulțumit, fapt pentru care doresc să le mulțumesc pentru ajutorul care mi-l oferă”, spune Ioan Țeugea.

Piața din Reghin nu duce lipsă de locații, fie că vorbim de evenimente sau pur și simplu de servitul mesei, concurență care nu îl descurajeză pe Ioan Țeugea.

„E o concurență enorm de mare  în ziua de azi, pretențiile sunt mult mai mari, prețurile sunt cum sunt, nu te poți atinge de ele, altfel pierzi din clientelă. Doar în jurul nostru sunt o mulțime de locații  la nivel de Reghin, plus cele din împrejurimi, și e foarte important să ai servicii de calitate. Din punctul meu de vedere este loc pentru toată lumea, fiecare își are asigurată clientela proprie, la fel și în ce mă privește. Lumea e mulțumită de mine. Meniul zilei îl oferim la un preț destul de bun, 12 lei, trei feluri.  Sunt zile în care avem două, chiar trei variante la meniul zilei, mai ales acum cum suntem în post, plus că ducem mâncarea și la domiciliul clientului. Pe lângă asta, fiecare client care opteză pentru un anumit fel de mâncare poate comanda fără grijă și altceva. Avem de toate, preparate din carne de porc, vită, pui, pește, numai că, meniul zilei fiind atât de bun, mai rar avem parte de comenzi ceva mai speciale”, spune administratorul Restaurantului „Crizantema”.

Serviciu inedit pentru clienți

Pentru perioada următoare, „Crizantema” va ajunge acasă la client, nu doar prin serviciul de catering, ci și printr-o nouă oferta, inedită cel puțin la nivel de Reghin.

„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților, ne vom diversifica oferta serviciilor. Astfel, pentru cei care doresc la domiciliul lor să organizeze un eveniment, o logodnă, un botez sau o masă festivă, vor avea posibilitatea să apeleze la serviciile noastre. Vom avea niște corturi moderne, mese, tot ce doresc, iar noi ne vom deplasa la domiciliul lor. Începând cu această lună sperăm să-i dăm frumul și cu acest serviciu. Avem deja comenzi care sperăm să le onorăm cu succes. Până să demarăm această nouă investiție, invit pe toată lumea, cei care mă cunosc dar și cei care nu mă cunosc, să vină să deguste mâncărurile noastre, iar dacă revin, însemnă că le-au plăcut. Dat fiind faptul că suntem în prejma sărbătorilor pascale, la toți le urez sărbători în liniște, un Paște Fericit, să ne de-a Dumnezeu la toți sănătate și putere de muncă”, a punctat Ioan Țeugea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE