Alergii de toamnă târzie și iarnă Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1451 Vizualizări

Alergii de toamnă târzie și iarnă

Spre deosebire de cunoscuta formă de alergie, primăvara-vară, sezonieră, există o versiune mult mai ciudată, în afara sezonului, așa-numita alergie „perenă”, ale cărei simptome pot apărea în orice moment al anului.

Cea mai cunoscută variantă a acestei alergii cu simptome variate este alergia la acarieni din praful de casă, împreună cu mucegaiul și alergia la părul animalelor. Acarienii din praful de casă sunt prezenți în casele noastre pe tot parcursul anului, cu toate acestea, la debutul sezonului de încălzire, alergiile la acarieni se dezvoltă puternic, iar „anotimpul lor alergic” începe acum și durează până la încălzirea primăverii.

Acarienii se înmulțesc în textilele de casă, lenjeria de pat, covoarele, animalele de pluş, cu cât sunt mai vechi mobilierul tapițat, salteaua de pat, covoarele noastre, cu atât sunt mai mari șansele de încărcare a acarienilor. Verile ploioase din cauza schimbărilor climatice globale, iernile blânde și fără zăpadă favorizează propagarea și răspândirea mucegaiurilor exterioare (Alternaria, Cladosporium), în sol, ele provoacă simptome în special în sezonul umed de toamnă. Mucegaiurile interioare/igrasia (Aspergillus, Penicillinum) se pot multiplica în locuințe slab ventilate, cu pereți umezi, peste 60% umiditate.

Simptomele unei alergii la acarieni sau la mucegai sunt mai puțin recunoscute: strănutul de dimineață și curgerea nasului, mâncărime nazală sau oculară. Congestia nazală înțepenită, sinuzită recurentă și polipii nazali pot fi de asemenea semne.

La copii sunt caracteristice hârâitul compulsive, sângerare nazală frecventă și tuse uscată prelungită după răceli sau otita medie seroasă. Tusea sau dispneea apărută după sau în timpul activităților fizice (antrenament sau oră de educație fizică), poate indica alergia care stă la baza astmului. De asemenea, pot apărea simptome ale pielii, mâncărimii nocturne persistente, urticarie. Acarienii de praf și alergia la mucegai predispun semnificativ la astm. La copii, eczema, care se aprinde în timpul iernii, poate fi, de asemenea, un simptom al sensibilizării la acarieni din praful de casă.

Nu suferiți inutil, găsind cauza principală, simptomele pot fi ameliorate, consultați medicul alergolog (consult gratuit cu bilet de trimitere, plus testare la polenuri de toamnă!).

Dr. BODI Beata,

Medic specialist alergologie și imunologie,

Centrul Medical Lotus Life Târgu-Mureș

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE