Home / Administratie / Furtuna administrativă a măștilor obligatorii

Furtuna administrativă a măștilor obligatorii

Distribuie

După ce o listă cu 15 persoane infectate cu noul coronavirus, din cele 55 care erau confirmate până vineri în județul Mureș, listă nedestinată publicării a făcut valuri pe Facebook și pe whatsapp, un nou document aflat încă în starea de draft, adică document de lucru, lovește, pe aceleași rețele, într-o sfântă zi de duminică.

 

Pe Facebook, deci în spațiul public cum este considerată această rețea de socializare, și pe whatsapp, a apărut draftul unei Hotărâri, cu nr. 13, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Mureș prin care, începând de mâine, 6 aprilie, ora 14, purtarea măștilor devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Mureș care se află în spații publice, în instituții publice, spații comerciale, precum și pentru agenții economici și entități care derulează activități cu publicul, farmacii, piețe agroalimentare și mijloace de transport public.

Acum, pentru că am avut o dezbatere lungă cu ai mei colegi în grupul nostru de comunicare de când #muncimdeacasă și mi s-a sugerat elegant să mă exprim dacă tot am de zis una-alta, să vedem ce nu mi se pare în regulă cu acest proiect de hotărâre și mă voi opri atât asupra aspectelor legate de apariția sa în spațiul public cât și de conținutul său.

 

  1. Apariția documentului în spațiul public a fost observată pentru prima dată la viceprimarul municipiului Târgu Mureș, Sergiu Papuc (cum l-a obținut, dacă avea idee că e doar un draft și dacă știa consecințele postării unui asemenea document în proiect sunt întrebări cu răspunsuri în așteptare). Eu l-am văzut în grupul nostru de whatsapp, al jurnaliștilor mureșeni în principal, pus de un coleg de la Târnăveni care a avut curiozitatea să știe dacă este real. Așa am aflat că este doar un draft, adică o hotărâre în faza de proiect, informație care a venit de la Cancelaria Prefectului.

Într-adevăr, documentul nu era semnat încă, dar nici nu scria pe el că este un proiect doar.

Aici am două întrebări de adresat. Una, o întrebare legitimă, de altfel, și anume: cum ajunge în doar câteva zile un document fără caracter oficial în spațiul public, care este traseul acestor documente, cine are acces la ele și cum se produc aceste scurtcircuite? A doua este, de ce un document care nu este destinat publicității nu conține elemente de confidențialitate până la aprobarea sa și este vânturat într-un comitet, fie el și pentru situații de urgență, fără niciun element de securitate suplimentar?

Ce concluzii preliminare tragem de aici?

Prima ar fi că acest comitet, populat destul de vast, este de neîncredere și nu urmărește prioritar să se ocupe de ceea ce e important în aceste zile – protecția personalului medical, identificarea și testarea potențialilor bolnavi, carantinarea acestora etc., ci să ne țină pe toți în suspans, în agitație și alte sentimente că nu ne ajunge statul acasă și vor să ne condimenteze viața care, probabil, consideră că ne este destul de monotonă și plictisitoare.

A doua că modul cum se prezintă astfel de drafturi nu e cel mai fericit ca să nu spun că până și Primăria Târgu Mureș prezintă proiectele de hotărâri drept ceea ce sunt niște proiecte, cu mențiunea aceasta vizibilă.

A treia ar fi că, dacă vrei ca un document să fie secret, confidențial, pune-i această ștampilă, mențiune ca să știe și ultimul berbec/oaie din CJSU Mureș – îmi cer scuze pentru exprimarea neelegantă, însă extrem de potrivită în opinia mea pentru că deja avem la două zile o recidivă din asta pe surse – că nu e de împărtășit cu tot poporul orice discută sau orice document primesc pentru a-și da cu părerea. Dacă nu s-a schimbat componența CJSU între timp, găsiți pe site-ul prefecturii cam cine sunt membrii săi.

A patra ar fi că înțelegem miza politică a acestor scurgeri de informații, bătălia între liberali și social-democrați fiind evidentă, însă asta, sincer, nu mă prea interesează decât doar prin prisma modului cum este afectat cetățeanul de rând. Și cred că acesta înțelege tot mai puțin din ce se întâmplă în județul nostru zilele acestea.

Aș mai adăuga câte ceva despre repercusiuni.

O asemenea situație a mai apărut acum trei săptămâni când Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României i s-a deschis dosar penal pentru “divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu” (întreg conținutul articolului 304 din Codul penal îl găsiți pe net). Mă gândesc că același lucru se va întâmpla și acum, iar parchetul mai are ceva de lucru după momentul lista cu Gabori și Mândre. De altfel, prefectul Mara Togănel a și anunțat că: “Forma finală a documentului va intra în vigoare abia după adoptarea sa de către toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și publicarea pe site-ul Instituției Prefectului-județul Mureș. Până atunci este doar o știre falsă (n.a. și aici am ceva de comentat, dar tot la post-scriptum), diseminată cu încălcarea legii. De asemenea, vă comunic că se redactează plângerea penală cu privire distribuirea în spațiul public a informațiilor care nu aveau caracter public, plângere care va fi înaintată organului de cercetare penală competent”.

În al doilea rând, ceea ce mi se pare mult mai grav este continua tensiune/ panică/ frică etc. în care sunt ținuți mureșenii prin livrarea unor jumătăți de adevăr sau prezentarea unor informații încă neoficiale drept decizii aplicabile deîndată.

Despre faptul că noi ne permitem să multiplicăm un asemenea draft de hotărâre, așa tangențial măcar, mă exprim mai jos cu dedicație pentru pseudo-grupul de comunicare strategică, cel mai mare prieten al meu din această perioadă.

 

  1. Trebuie să mă opresc puțin și asupra conținutului. Purtarea măștii o înțeleg și, de când am citit la Corina Albotă cât de utilă e, sunt extrem de acord să o folosim atunci când ne perindăm stânga-dreapta. Acum că se instituie o obligație ce să mai zic? Vorba oamenilor, noi am dat mai multe amenzi decât am testat oamenii de când am început să înregistrăm primele cazuri de bolnavi cu COVID-19. Așa e și cu purtatul măștii.

În afară de obligativitatea purtării măștii – spre deosebire de Europa „iresponsabilă” din acest punct de vedere, inclusiv România, China a impus această obligație încă de la începutul epidemiei, explicată foarte clar, astfel încât oamenii să priceapă că o poartă atât în propriul interes și al propriei sănătăți, dar și preventiv și responsabil față de ceilalți concetățeni -, mă surprinde iarăși neplăcut partea aceea cu răspunderea. Chiar și penală. Și chiar dacă la nivel de intenție pentru că e doar un draft. Adică, tu statul vieții nu ai fost în stare să le asiguri celor din prima linie ce le trebuie în primele săptămâni, inclusiv măști, dar nici nu te amendezi pe tine și nici nu îți faci dosare penale, în schimb te gândești chiar să le faci dosar penal celor care nu își pun mască. Acum nu are sens să ne plângem și de lipsa măștilor, pentru că, de bine de rău, hai să zicem că găsim o năframă, însă mi se pare incredibil să mă amendezi sau să îmi faci dosar penal pentru că ai zis tu că e o altă obligație printre multe altele pe care mi le-ai impus zilele astea. Fără ca tu să te obligi la aproape nimic. De exemplu, asigurarea stocurilor și furnizarea acestor măști la prețul ăla de 30 de bani, hai să zicem 1 leu, care era înainte de criză și înainte să lași toți speculanții să își facă de cap că ești tu slab față de tot felul de profitori de criză, însă îți arăți mușchii cu cetățenii, marea majoritate de bună-credință.

 

P.S. Grupul pentru Comunicare Strategică poate să fie mulțumit, comunicarea merge șnur… pe Facebook și whatsapp :). Te rog să nu ne acuzi iar de fake news – cum am văzut deja că ni se spune de la vârful comitetului mureșean – și nu uita să menționezi la finalul fiecărui comunicat legat de COVID-19 ce te-am rugat acum două zile pe Facebook. Și un comentariu scurt: am văzut că tot dai gherle cu comunicatele, dar nu îi bai că tu comunici oficial și cetățeanul trebuie să te creadă doar pe tine chiar dacă dai gherle, așa ai zis, nu? 🙂

 

P.S. 1 Nu poți să spui că este o știre falsă faptul că un proiect de hotărâre, fără să aibă eticheta de nepublic, secret, confidențial sau cum vrei să îi spui, a ajuns în spațiul public. În administrație se lucrează pe proiecte, în general publice, care s-ar putea ca la final să nu mai semene cu conținutul original, însă în niciun caz nu sunt niște falsuri.

Am văzut că e o uzanță mai nou să spună guvernanții și alți oficiali din tot felul de comitete și comiții despre astfel de drafturi – multe dintre ele confirmate apoi prin hotărâri și ordonanțe – care ajung în spațiul public că sunt știri false, ceea ce ar însemna că acest conținut din proiectul de hotărâre e o minciună, nu? Și nu e. E un document de lucru care poate fi modificat, dar nu e în niciun caz un fals și nicio minciună. Dar trebuie deturnată opinia publică și găsiți niște țapi ispășitori, inclusiv jurnaliștii cei răi, pentru alte lipsuri – de exemplu de comunicare. Comunicarea și modul de acțiune în timp de criză știm că sunt dificile, însă noi să ni le asumăm? Sau decidenții și responsabilii naționali/locali ai tuturor comitetelor și comițiilor­?

 

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bretfelean, președinte PUSL Mureș, mesaj de unitate pentru un candidat român la Primăria Târgu Mureș

Distribuie Constituirea filialei județene Mureș a Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) a fost marcată printr-un …

3 comentarii

  1. Dacă tot la nivel național s-a recomandat purtarea ma stii,fular,esarfa ,de ce face Prefectura Mures atata caz despre acest anunț al lui Papuc?????
    Azi sau mâine veti hotărî obligatia purității mastii si atunci va mai fi o stire falsă?
    Este o stire in avans ,Nu o stire falsă!

  2. Buna dimineata! Laudabila initiativa de toaletare a copacilor din Tudor! Azi-dimneata insa ,pe str Rodniciei am asistat la o scena care m-a lasat perplexa : un grup de 10- 12 tineri ,adusi sa stranga resturile taiate ,fara manusi ,fara masti ,fumau pe rand din aceeasi tigare,isi strangeau prieteneste mainile ,beau din acelas pahar de cafea si ….scuipau cu temeinicie pe jos ! Ma intreb ,pentru protectia lor ,dar si a noastra ,acestor muncitori nu li se face un minim instructaj in aceasta perioada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.