Home / Recomandări zi de zi / Mureș: Campanie de prevenire a furturilor din buzunare

Mureș: Campanie de prevenire a furturilor din buzunare

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au informat joi, 29 octombrie, faptul că la nivelul județului Mureș, polițiștii de la prevenire derulează activități de informare a cetățenilor pentru prevenirea furturilor din buzunare sau genți în campania cu mesajul ,,Fii vigilent! Nu da ocazii hoților de buzunare!”

,,Hoţii preferă spaţiile restrânse, aglomerate, concertele, festivalurile, litoralul, localurile fiind locurile frecventate de petrecăreţi, de infractori, deopotrivă.  Hoţii sunt mai activi ziua, în mijloacele de transport în comun, mai ales la anumite ore, când lumea merge spre sau de la serviciu, dar şi în anumite zile – cum sunt cele de weekend sau de sărbători, când se pleacă sau se vine din centrele universitare, dar şi în pieţe şi magazine. Se profită de oamenii grăbiţi sau obosiţi care nu mai sunt atenţi la ce se întâmplă în jur. În general, hoţii de buzunare şi genţi acţionează în grupuri de trei – cinci persoane, fiecare cu un rol bine stabilit. În timp ce unul crează o diversiune, atrage atenţia asupra lui, altul sustrage portomoneul, spre exemplu, şi îl dă mai departe, în aşa fel încât dacă este surprins, obiectul furat să nu mai fie la îndemâna lui. Hoţii se folosesc de haine, reviste, plase, ca să mascheze modul în care operează”, se menționează în materialul de informare.

Măsuri de protecție în mijloacele de transport în comun

Polițiștii sfătuiesc cetățenii ca atunci când așteaptă autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în stații aglomerate, să dea dovadă de vigilență și atenție față de conduita persoanelor de lângă ei; să evite să citească în mijloacele de transport deoarece atenția le este diminuată și pot deveni cu ușurință victimele hoților de buzunare; să își poziționeze geanta în fața lor, și dacă este posibil să o imobilizeze cu brațul; dacă se așează pe scaun să țină bagajele în brațe, nu spre exterior sau spre vecinul de scaun; să nu poarte portofelul, telefonul, sau banii în buzunarul de la spatele pantalonilor, acesta fiind vulnerabil la urcarea și coborârea din mijloacele de transport în comun; să nu poarte bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile și des vizitate de către hoți; dacă transportă sume mari de bani să evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun și să apeleze la o cunoștință cu autoturism sau la un taxi și nu în ultimul rând, dacă circulă târziu, când sunt puțini călători, să se așeze cât mai aproape de conducătorul auto sau alți pasageri care le inspiră încredere.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Condiții noi pentru obținerea permisului de conducere

Potrivit paginii web www.avocatnet.ro, începând cu anul 2021, cei care doresc să obțină permisul de …