Home / Administratie / VIDEO: „Pietonalizarea” străzilor din Târgu Mureș, beneficii pentru HoReCa

VIDEO: „Pietonalizarea” străzilor din Târgu Mureș, beneficii pentru HoReCa

Distribuie

Nu doar în „străinezia”, ci și la noi în România se pot întâlni multe orașe care au o zonă centrală destinată exclusiv traficului pietonal. Sibiu, Brașov, București sunt primele orașe care ne vin în minte în care pitonii au spații de promenadă relaxată, nu înghesuiți pe lângă mașini parcate.

Să fim sinceri, e destul de greu să te relaxezi la o clătită sau să îți speli ochii cu minunățiile arhitecturale (care în Târgu Mureș stau să cadă pe tine) când trebuie să fii atent la mașinile care curăță atât de bine aerul. Am spus curăță? Mă scuzați, am vrut să spun parfumează. Zgomotul citadin și aglomerația sunt omniprezente în centrul orașului, spațiu în care ar trebui să ai măcar o oază de liniște. Aceasta încă nu se regăsește pe nicăieri. Unele terase, vara, ca să combată Simfonia „Benzină și Diesel” de Strauss Strănepotul, dau muzica prea tare care devine ea însăși deranjantă. Gogoașa aia parcă nu mai intră așa bine pe gâtlej.

Săptămâna trecută, cotidianul Zi de Zi făcea cunoscut faptul că Primăria Târgu Mureș are în plan organizarea unui concurs de idei pentru transformarea străzilor Bolyai, Enescu și Piața Victoriei în spațiu pietonal. Încă nu știm când vom putea baleta grațios pe aceste străduțe, dar am fost curioși să aflăm ce părere au proprietarii de localuri de pe strada Bolyai despre această acțiune a Primăriei. Lili Rusu, managerul unei clătitării amplasate pe această stradă, ne-a oferitun scurt interviu în care ne vorbește despre opinia ei cu privire la transformarea zonei în spațiu destinat pantofilor, nu doar a cauciucurilor.

„Impactul va fi unul foarte bun. Și bănuiesc că nu este doar răspunsul meu sau doar imaginea mea vizavi de ceea ce s-ar putea întâmpla. Din punct de vedere al vânzării ar putea fi un câștig. Dar dacă nu gândim așa și ne gândim la latura umană și la clienții noștri care până la urmă, zic eu, sunt cei mai importanți pentru noi, și pentru ei ar fi benefic, și pentru ei ar fi un plus de valoare. Știu că sunt foarte multe comentarii negative vizavi de închiderea acestei minunate străzi. Dar hai să ne gândim și să fim sinceri. Fiecare ne dorim un loc în care să ne putem relaxa, fiecare ne dorim să avem o zi în care zâmbim, iar rolul nostru, repet, părerea mea, este de a face un om să zâmbească, de a-l răsfăța. Acesta este scopul când lucrezi în domeniul ospitalier: să îl faci pe client să plece zâmbind. Da, în cazul nostru să spună „ce bine am mâncat” sau „ce bine a fost” și ce loc frumos am avut în după-amiaza aceasta. Cred că este un impact pozitiv pentru că toți ne dorim să avem zile frumoase, toți ne dorim să zâmbim, toți ne dorim să vină seara și să ne gândim la ce am făcut în ziua respectivă și când am zâmbit ultima oară. Asta este părerea mea”, a comentat managerul de local.

Dorim o oază târgumureșeană, nu un miraj…

Evident, sunt multe lucruri de rezolvat până aceste planuri vor putea fi puse în aplicare. Dar asta nu îi face pe proprietari să spere, să planifice și să se gândească la schimbări. Sunt multe localuri de familie în Târgu Mureș care pun clientul înaintea profitului și își doresc să ofere o experiență, nu doar un produs scos la tipar. Experiențele culinare nu sunt doar ceea ce bagi în gură (că doar știm cu toții că de multe ori băgăm numai prostii acolo), ci sunt, de fapt, o amalgamare la care iau parte toți stimulii receptați de organele de simț de care dispunem: văz, gust, miros, auz, tactil și bunul simț în cazul unora. Or, nu poți crea starea necesară unui răsfăț dacă nu ai spațiul potrivit, dacă nu ai ambiența. Evident, un loc liniștit unde ne putem retrage, fără prea mult zgomot ar crea minuni în cazul acesta.  

„Nu știu cum se va putea face asta. Sunt convinsă că sunt oameni pregătiți pentru asta. Indiferent de intervalul orar, dar mă gândesc că undeva după amiaza, seara s-ar putea. Și văd această stradă plină de terase, văd oameni plimbându-se, văd oameni relaxați. Chiar și în centru, dacă există posibilitatea, ar fi un plus de valoare adus orașului nostru. Dacă mâine s-ar închide strada, primul lucru pe care l-aș face ar fi să merg la Primărie să îmi scot autorizația pentru terasă și m-aș ruga să fie timp frumos ca să putem răsfăța cât mai multă lume cu produsele noastre. În ceea ce ne privește sau în ceea ce privește creperia noastră, automat îți dorești să te extinzi, automat își dorești să poți să servești cât mai mulți clienți. Automat te gândești „cum aș putea să îmi dezvolt business-ul” în momentul în care există o mică posibilitate. Singurul lucru pe lângă calitatea pe care ești obligat să o oferi clienților, mi-aș dori să am cât mai mulți clienți; nu doar eu. Sunt convinsă că fiecare proprietar de local asta își dorește. Să aibă cât mai mulți clienți și să poată să le ofere tot ce au ei mai bun: un zâmbet”, a conchis Lili Rusu. 

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

1 comentariu

  1. „Pietonalizarea” ar fi benefica pentru acest oras…cu traficul deviat am putea respira si noi un aer mai „proaspat”..alta ar fi insa problema…daca tot se doreste ceva „made in occident” ar fi super dar atata vreme cat in centrul orasului gasesti doar 2-3 magazine si acelea second-hand,restul spatiilor fiind ocupate de banci,farmacii si hoteluri, cam greu…tot ce a fost frumos si bun trebuia distrus…un restaurant select nu mai gasesti in centru…shaormerii si cam atat…cu asa ceva nu poti atrage clienti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.