Home / Administratie / Taxe de salubrizare noi la Luduș

Taxe de salubrizare noi la Luduș

Distribuie

În ultimii ani s-a constatat că asediul pe care îl exercită deșeurile împotriva mediului înconjurător a devenit un subiect tratat cu toată seriozitatea de Uniunea Europeană. Recomandările imperative, sancțiunile aplicate au ca scop asigurarea sănătății planetei Pământ cu toate componentele biosferei, solul, apa și aerul primind atenția cuvenită. La Luduș, „Asocierea de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș”, prin Proiectul implementat de colectare a deșeurilor, a intensificat procesul de colectare selectivă a deșeurilor transportate la depozitul de la Sânpaul de firma Sylevy Salubriserv – Brai Cata care a impus „Colectarea deșeurilor pe categorii, apoi depozitarea acestora în pubelele și containerele amenajate și inscripționate pentru diversele categorii”, scopul principal fiind acela de protejare a sănătății oamenilor și protejare a mediului înconjurător.

Patru categorii principale

Cele trei tipuri de „clopote” din plastic, având culori distinctive sunt amplasate în cartierele de blocuri ale orașului Luduș pentru a colecta: pungi de hârtie, cutii de carton, ziare, reviste, caiete, etc, ambalaje din hârtie (culoare albastră); PET-uri și ambalaje din plastic, caserole, farfurii și pungi din plastic, curate, ambalaje din metal și doze din aluminiu (culoare galbenă); sticle și borcane (culoare verde). Pubelele destinate deșeurilor menajere sunt destinate alimentelor, resturilor de mâncare, ambalajelor de unică folosință foarte murdare și reziduurilor/ excrementelor de animale.

Într-un cuprinzător „fluturaș” informativ, firma Sylevy Salubriserv Brai Cata precizează și categoriile de deșeuri care NU se colectează  în pubele și containere. Astfel  în containerul albastru nu se colectează: hârtia contaminată cu alimente și hârtia cerată. În containerul galben nu se aruncă: jucăriile din plastic, folia din aluminiu, ambalajele din plastic contaminate cu alimente, ambalajele cu ulei de motor sau substanțe corozive. În containerul  verde nu se colectează: becurile  și tuburile de neon, oglinzile, porțelanul și ceramica, sticla rezistentă la temperaturi înalte. În sfârșit, în pubelele distribuite gospodăriilor individuale nu se aruncă: baterii și acumulatori, agenți de spălare și curățare, medicamente, uleiuri auto, lichid de frână sau substanțe chimice.

Sancțiuni și interdicții

Pentru anul 2021, cantitatea de deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă care sunt colectate din oraș trebuie să ajungă la 60% din totalul deșeurilor, în caz contrar urmând să fie aplicate amenzi și penalități. Operatorul de salubritate atenționează că NU va colecta recipienții în care deșeurile sunt amestecate; NU vor colecta deșeurile voluminoase (mobilier sau obiecte de uz casnic) decât cu ocazia unor acțiuni planificate în prealabil.

În același timp, deșeurile rezultate din construcții și amenajări interioare vor fi colectate doar la comenzi prealabile, la fel ca deșeurile de tip electronic, electric și electrocasnice. Pentru reducerea cantității de deșeuri, pentru zonele rurale și pentru gospodăriile individuale se recomandă ca deșeurile biodegradabile să fie transformate în compost și folosite în grădina proprie.

În ședința Legislativului local din 23 februarie 2021, consilierii locali au aprobat un Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local nr. 73/2019 privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare pentru finanțarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor solide menajere și similare în județul Mureș, care este de 12,22 de lei/ persoană pentru utilizatorii casnici din mediul urban și de 631,49 de lei/ tonă pentru utilizatorii non-casnici, valori care includ TVA.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Investiții noi prin PNRR, pentru modernizarea infrastructurii educaționale din Corunca

Distribuie Primăria Comunei Corunca a demarat, în data de 12 martie 2024, două licitații, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.