Sărmașu, un oraș în fază de „re-proiectare” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1644 Vizualizări

Sărmașu, un oraș în fază de „re-proiectare”

Putem presupune că a primi investitori într-o localitate care nu are pusă la punct infrastructura, în special în ceea ce presupune apa curentă și canalizarea, este dificil. Se pare că primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan, încearcă să le facă pe toate dintr-un foc, nu pe rând, și se pare că acest lucru îi reușește.

Invitat la o emisiune a Televiziunii M9, difuzată în 6 aprilie 2021, edilul șef al orașului Sărmașu a afirmat că speră ca favorurile de minimis să atragă investitorii, în timp ce pune în acțiune planuri de modernizare și extindere a canalizării și stației de epurare.

„Nu putem aștepta până sunt rezolvate problemele de infrastructură. Au fost alții care au așteptat 20 de ani și nu au fost în stare să le rezolve. Da, sunt niște probleme care pun piedici investitorilor. Fără apă și canalizare este foarte greu să deschizi o afacere ca să poți obține avizele de la Mediu sau să poți să funcționezi în condiții optime. Dar nu putem aștepta până vom finaliza acste proiecte, chiar dacă ele sunt prioritare și în bugetul pe anul acesta avem cuprinse sume pentru retehnologizarea stației de epurare, pentru extinderea rețelei de canalizare pe satele aprținătoare nu poți să spui investitorilor nu veniți, nu investiți nu vă dezvoltați până nu finalizăm lucrările. Eu sper că anul acesta Guvernul va finaliza Planul Național de Reconstrucție și Reziliență. Din câte am înțeles este un plan care va ajuta comunitățile și va fi un plan care nu va ține cont de culoarea politică a primarilor. Important este să avem pregătite Strategia de Dezvoltare a Localității, să avem reactualizat PUG-ul, să avem începute studii de fezabilitate și proiecte pentru că prin acest proiect până în 2026 trebuie finalizate tot ceea ce vom accesa prin acest plan. Eu sper ca până în 2026 ca termen de timp în toate localitățile să fie finalizată rețeaua de canalizare și retehnologizarea stației de epurare din localitatea noastră”, a explicat Valer Botezan.

Creșă nouă pentru un viitor bine-crescut

La ora actuală, edilul șef al sărmășenilor se poate lăuda cu nu mai puțin de cinci proiecte aflate pe rol. Unul dintre ele, foarte important, de altfel pentru un oraș care dorește să se dezvolte, vizează construcția unei creșe. Mai mult, Casa de Cultură care va fi inaugurată în clădirea cinematografului va purta numele celebrului actor de film Ovidiu Iuliu Moldovan.

„Sunt în derulare cinci proiecte europene. Așa cum spuneam, construire creșă și modernizare spațiu urban adiacent, asfaltarea străzilor adiacente acestei creșe. Modernizare Casă de Cultură, transformarea cinematografului într-o casă de cultură pe care vreau să o denumim Centru Cultural „Ovidiu Iuliu Moldovan”. Este în faza de proiectare și așa am discutat cu proiectanții ca să fie proiectat interiorul în așa fel încât să se poată face și proiecție de film. Bineînțeles că vom dori să organizăm și un festival de film dedicat actorului Ovidiu Iuliu Moldovan care s-a născut în Sărmașu. Chiar dacă suntem la Centrul Cultural pe care îl vom denumi Ovidiu Iuliu Moldovan, un grup de inițiativă din satul Vișinelu, care este satul natal al lui Ovidiu Iuliu Moldovan, m-a contactat și purtăm discuții ca să transformăm casa părintească în Casa Memorială „Ovidiu Iuliu Moldovan ”. Acest proiect este în faza de inițiere a unei asociații culturale „Fii Satului” Vișinelu care în colaborare cu Primăria să gestionăm această Casă Memorială Ovidiu Iuliu Moldovan”, a expus primarul orașului Sărmașu.

Centru recreativ lângă terenul de sport

Dacă planurile de a atrage investitori funcționează, iar sărmășenii vor avea locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, va fi nevoie, evident, și de un spațiu în care să se destindă. Un alt proiect implementat de Primăria aflată cub conducerea lui Valer Botezan este contruirea unui centru recreativ lângă terenul de sport. Lucrările sunt preconizate a dura 24 de luni, iar centrul va fi complet finalizat cel mult în data de 31 decembrie 2023.

„Un alt proiect este construirea unui centru recreativ în Sărmașu, tot așa cu modernizarea spațiului public adiacent, străzile adiacente acestui centru recreativ. Acesta va fi amplasat lângă terenul de sport, într-o zonă și va avea o arhitectură deosebită. Sper să trecem peste un impediment legat de faptul că este în apropierea zonei CFR-ului și să începem în septembrie lucrările la acest centru recreativ. Lucrările vor dura 24 de luni conform caietului de sarcini, dar nu mai mult de 31 decembrie 2023. Sunt inițiate din 2017, însă așa cum era problema cu Școala din Balda care trebuia finalizat până în noiembrie 2020, așa fiecare proiect are câte o mică chichiță pe care eu și cu echipa din Primărie am încercat și am reușit să le rezolvăm și să le punem în operă. Greul de acum începe, de la implementarea lor”, a specificat edilul șef.

Apă curată, posteritate vie

Una dintre problemele cu care Sărmașu se confruntă la ora actuală este stația de epurare a apelor uzate. Deoarece nu corespunde normelor impuse de legislația românească, din cauza faptului că stația de epurare nu funcționează așa cum ar trebui, rezultatul deversat este luat la ochi de

Apele Române, iar Primăria orașului se trezește mai mereu cu amenzi. Pentru a remedia această problemă, Valer Botezan a implementat un proiect de retehnologizare a stației de epurare.

„O poprire, s-a rezolvat săptămâna trecută, a fost rezultată din cauza stației de epurare care nu funcționează la capacitatea proiectată, nu tratează suficient apele uzate. Primim periodic o anumită sancțiune din partea Apelor Române, care se ridică la câteva zeci de mii de lei pe an, până în 100 de mii de lei. Și această factură de penalități pentru neconformitatea apei deversate în apele române de 18.000 de lei a fost neplătită, din 2017-2018. Apele Române au câștigat în instanță și au făcut o poprire. Aceste amenzi le vom primi cu regularitate dacă nu rezolvăm problema. Apele Române au obligativitatea să ia probe din apele tratate și deversate și dacă nu corespund cu autorizația de gospodărire a apelor emisă de Apele Române ei calculează aceste amenzi. Pentru a rezolva această problemă am angajat un consultant și un expert pe stații de epurare și vom retehnologiza stația de epurare pentru ca toate apele uzate, tratate să fie conforme. Sper ca anul acesta să finalizăm proiectarea și pe Planul Național de Reconstrucție și Reziliență la anul să începem lucrarea”, a conchis Valer Botezan.

Alex PĂTRAȘCU   

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE